back

Рятувальники закликають громадян бути обережними на воді

04 червня 2020

Спека за вікном змушує громадян шукати порятунку біля води. При цьому, обираючи місце для купання, необхідно зважити усі ризики, адже у водоймах, які не пристосовані для водних процедур, шанс потрапити у небезпечну ситуацію дуже високий.      Саме на ставках, озерах та річках, де немає рятувального посту та водолазами не обстежене дно, найчастіше гинуть люди.

Про наслідки порушень правил безпечного відпочинку попереджають рятувальники: з початку червня на водоймах країни загинуло вже більше сотні людей.

Озброївшись корисними порадами та інформаційними пам’ятками, фахівці ДСНС відвідують “дикі” пляжі, які кожного дня з самого ранку вже заповнені відпочивальниками.

20 червня рятувальники Прилуччини допомогли дістатися берега 41-річному чоловіку, який  розрахував своїх сил та не міг самостійно дістатися берега.

Цього ж дня о 10 год. 15 хв. водолази підняли на поверхню тіло 29-річного мешканця с. Количівка Чернігівського району, який потонув ввечері напередодні.

 Другий потопельник був знайдений теж 20 червня, але в Новгород-Сіверському районі. Так о 17-й годині місцеві жителі на березі Десни поблизу с.Комань виявили тіло свого 38-річного односельця.

Загалом, зважаючи на кількість надзвичайних подій на воді з початком весняно-літнього періоду, ДСНС закликає громадян суворо та неухильно дотримуватись правил безпеки на водних об’єктах!

Зокрема:

  • купання дітей ні в якому разі не повинно проходити без нагляду дорослих, які добре вміють плавати;

  • купатися безпечно лише там, де є рятувальні пости, а отже обстежено дно водойми та є можливість своєчасно отримати допомогу;

  • не рекомендується плавати у воді більше 20 хвилин;

  • не варто входити та пірнати у воду після тривалого перебування на сонці;

  • не можна запливати далеко та не плавати наодинці, особливо якщо не впевнені у власних силах;

  • категорично заборонено купатися у стані алкогольного сп'яніння.

 Дослухайтеся до застережень рятувальників і не нехтуйте рекомендаціями фахівців – відповідально ставтеся до свого життя та здоров’я і навчайте цьому своїх дітей!

 

Андрій Ткаченко

Начальник Прилуцького МРВ

У ДСНС України у Чернігівській області

https://legalaid.gov.ua/