19 жовтня 2021

 

ДО УВАГИ СУБ'ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря» від 9 липня 2022 року № 2393-IX, який набрав чинності 27 липня 2022 року, передбачено ряд змін в алгоритмі взаємодії держави, бізнесу та громадськості у питаннях видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Відтепер суб’єкт господарювання протягом трьох робочих днів після опублікування в місцевих друкованих засобах масової інформації повідомлення про намір отримати дозвіл на викиди має подати в електронній формі таке повідомлення про намір отримати дозвіл на викиди для його подальшого публічного розміщення до відповідних місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, на території яких розташовано об’єкт, джерело забруднення, та до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Також, відповідно до внесених змін, суб’єкт господарювання щороку подає до дозвільного органу звіт про дотримання умов дозволу на викиди та виконання заходів щодо здійснення контролю за дотриманням встановлених гранично допустимих викидів забруднюючих речовин. Подання звіту та його розміщення на інтернет-ресурсі дозвільного органу здійснюються у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Законом  встановлено нові строки у видачі (відмові у видачі) дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, а саме двадцять робочих днів  з дня надходження заяви та документів, необхідних для його видачі.

Крім того, до переліку документів, необхідних для отримання дозволу на викиди додаються відомості щодо наявності висновку з оцінки впливу на довкілля, в якому визначено допустимість провадження планованої діяльності, яка згідно з вимогами Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» підлягає оцінці впливу на довкілля.

 

За інформацією відділу економічного та агропромислового розвитку, транспорту та зв’язку районної державної адміністрації

 

ПІДПРИЄМЦІВ ЧЕРНІГІВЩИНИ ЗАПРОШУЮТЬ ДО УЧАСТІ У ТРЕТІЙ ЩОРІЧНІЙ ПЛАТФОРМІ З ПРОМИСЛОВОЇ ЕКОЛОГІЇ

Третя щорічна платформа з промислової екології «ECO-MODERNIZATION-2022» відбудеться 28-30 березня у форматі онлайн. Її організатори запрошують представників підприємств області взяти участь у заході.

Триденна платформа з промислової екології  — щорічний авторитетний майданчик для взаємодії бізнесу, експертної спільноти та органів влади у сфері охорони атмосферного повітря, моніторингу забруднення, сучасних очисних споруд, обладнання, кращих доступних технологій.

Головна мета заходу – сприяння розвитку природоохоронних проектів, просування сучасного, ресурсозберігаючого обладнання, впровадження новітніх науково-технічних досягнень у природоохоронну діяльність, надання можливостей для обміну досвідом щодо вирішення актуальних проблем на міжрегіональному рівні, розширення ділових зв'язків між виробниками та споживачами.

Цьогорічний третій форум, ініційований ПАЕУ та НЦСР, продовжує консолідувати зусилля експертної спільноти, влади та бізнесу.

До виступу запрошено представників всіх гілок влади (народних депутатів, посадових осіб Міндовкілля, Мінрегіону, ДЕІ, Держводагенції), представників профільних асоціацій, промислових та агропідприємств, експертів сфери.

Що очікує учасників на триденній щорічній платформі з промислової екології?

  • Форум з питань промислової екології:
  • Отримання дорожньої карти діяльності для керівників підприємств та менеджерів природоохоронної діяльності
  • Спілкування із експертами з промислової екології та менеджменту, представниками влади, ТОП-менеджерами підприємств промисловості і провідними фахівцями сфери
  • Знайомство із практичними кейсами провідних компаній щодо впровадження найкращих технологічних та екологічних рішень
  • Обмін досвідом та рекомендації від експертів Професійної асоціації екологів України
  • Онлайн-експозона із представниками  інжинірингових, проектних, сервісних, науково-дослідних і монтажних організацій

 

Що отримають учасники:

  • заряд енергії та реальні рішення від професійного середовища
  • матеріали конференції: архів із презентаціями та каталоги від партнерів, посилання на відеозапис окремих доповідей
  • подарунки від організаторів та партнерів
  • сертифікат учасника ІІІ щорічної платформи з промислової екології «ECO-MODERNIZATION-2022»

По завершенні заходу кожен учасник отримає повне уявлення про те, як зробити ефективнішою діяльність свого підприємства із забезпечення екологічної безпеки.

Слідкуйте за оновленнями програми:

У рамках Форуму обговоримо «больові точки» сфери екологічної модернізації, перспективи запровадження екологічно орієнтованих моделей в економіку.

У програмі:

Пленарна сесiя. «Зелена» промисловість: на шляху до підвищення екологічної ефективності підприємств.

Дискусійна панель «Система моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (мзв): виклики першого року її функціонування»

Сесія 1. Приклади будівництва нових і модернізації існуючих установок газо- та пилоочистки.

Cесія 2. Практичні аспекти охорони атмосферного повітря

  1. Круглий стіл «Онлайн моніторинг та управління викидами стаціонарних джерел». Обговорення нагальних проблем та напрацювання рішень в форматі «бізнес-влада-громадськість»
  2. Практичний досвід:

На форумі учасники отримають інформацію:

  • про вимоги природоохоронного законодавства в сфері охорони водних об'єктів, підземних вод та водних біоресурсів суб’єктами господарювання
  • про забезпечення охорони довкілля у сфері водопостачання та водовідведення
  • про способи відведення та методи очищення стічних вод
  • про екологічний контроль у сфері водокористування та охорони водних ресурсів
  • про вибір обладнання та технологій
  • про економічне регулювання раціонального використання та охорони вод, плату за користування водними ресурсами
  • про показники організаційно-технічного рівня природоохоронної діяльності підприємства у сфері водокористування
  • про реформування екологічного законодавства у сфері охорони та раціонального використання водних ресурсів

Учасники Форуму зможуть ознайомитися з досвідом колег, визначити собі економічно та екологічно грамотну модель управління відходами, отримати алгоритм дій, що дозволяє скоротити витрати та отримати прибуток.

Програма заходу включає:

  • пленарне засідання

Законодавче регулювання поводження з промисловими відходами, основні проблеми та перспективи його вдосконалення

  • дві тематичні секції:
  1. Управління промисловими відходами та кращі доступні технології
  • Способи отримання позабюджетного фінансування реалізації природоохоронних заходів, спрямованих на ресурсозбереження та залучення відходів у повторний обіг.
  • Основні фінансові вигоди під час реалізації для підприємства природоохоронних програм поводження з відходами.
  • Структурування інвестиційних проектів, галузевих та виробничих планів розвитку, націлених на залучення «зеленого» фінансування проектів у галузі поводження з відходами виробництва.
  • Кращі доступні технології і можливості для України
  1. Регулювання діяльності з поводження з відходами для підприємства.
  • Створення та вдосконалення системи екологічного менеджменту під час управління відходами виробництва. Екологічний аудит.
  • Впровадження найкращих доступних технологій у сфері поводження з промисловими відходами як найважливішого елемента корпоративної стратегії.
  • Практика колег та кейси щодо збільшення кількості відходів, що залучаються до утилізації, щодо оптимізації техніко-технологічних процесів на виробництві для підвищення ресурсоефективності та зниження експлуатаційних витрат.
  • Правозастосовна та судова практика з питань використання відходів виробництва як вторинних матеріальних та енергетичних ресурсів тощо.

 

Зареєструватися

Участь тільки за підтвердженою реєстрацією

Спеціальний промокод: ECODEP2022

 

 

  З питань участі: 0 800 214 899.

  З питань співпраці: Інна Сінєнко, (073) 305-8016, [email protected]

 

Детальніше про проєкт можна дізнатися за посиланням

Проведно онлайн-навчання з питань підготовки розвиткових проєктів для подачі на конкурс ДФРР

Питання подачі проєктних заявок на конкурс проєктів ДФРР стало темою онлайн навчання для представників територіальних громад Чернігівщини 9 лютого 2022 року. Захід проведено Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації спільно з Департаментом економічного розвитку обласної державної адміністрації.

Відкрили навчання директор Центру Володимир Бойко та директор Департаменту економічного розвитку Олександра Хомик.

За словами пані Олександри Хомик, Державний фонд регіонального розвитку – це той інструмент, який надає стимул розвитку регіонів, розбудові інфраструктури і соціальної сфери.

Потенційні заявники мають звернути увагу на те, що інвестиційні програми і проекти, реалізація яких передбачає будівництво, повинні бути розроблені відповідно до державних будівельних норм та стандартів та забезпечувати комплексний підхід щодо здійснення робіт і заходів на об’єкті будівництва.

Оголошення про проведення оцінки та попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів на 2023 буде розміщено на офіційному веб-сайті облдержадміністрацій і онлайн-платформі не пізніше ніж 15 квітня року 2022 року. Подання для проведення оцінки та попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів закінчується не пізніше 15 червня 2022 року. А тому заявники мають достатньо часу для підготовки якісних проєктів.

Представники Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації приділили увагу основним підходам до розробки місцевих стратегічних та програмних документів, практичним аспектам підготовки проєктів регіонального розвитку, що можуть фінансуватися за рахунок Державного фонду регіонального розвитку. Крім того, під час навчання учасники заходу мали можливість дізнатись про технічні питання щодо реєстрації та подання проєктів на онлайн платформу ДФРР.

Відділ економічного та агропромислового

розвитку, транспорту та зв’язку

за матеріалами Департаменту економічного

розвитку Чернігівської ОДА

ЗЕД-2022: Уряд затвердив переліки товарів, експорт та імпорт яких підлягатиме ліцензуванню, та квот

Уряд затвердив переліки товарів, експорт та імпорт яких підлягатиме ліцензуванню, та квот на 2022 рік.

 

Кабмін постановою від 29.12.2021 р. №1424 затвердив на 2022 рік:

1) обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню, згідно з додатком 1;

2) перелік контрольованих речовин (озоноруйнівних речовин та фторованих парникових газів), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, згідно з додатком 2;

3) перелік товарів та обладнання, що можуть містити контрольовані речовини (озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню (крім товарів та обладнання, що перевозяться у контейнерах з особистими речами), згідно з додатком 3;

4) перелік товарів, імпорт яких з Республіки Північна Македонія підлягає ліцензуванню в рамках тарифної квоти відповідно до положень Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія від 18 січня 2001 р., згідно з додатком 4;

5) перелік товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню, згідно із додатком 5.

Додатки до постанови можна завантажити за посиланням>>

При цьому не використані у 2021 році суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності ліцензії на експорт (імпорт) товарів, визначених у постанові КМУ від 28.12.2020 р. №1329, дійсні до 1 березня 2022 р., якщо інше не передбачено відповідними міжнародними договорами України.

Для митного оформлення товарів, які навантажуються навалом та експорт (імпорт) яких ліцензується, гранична різниця фактичного значення їх вартості, кількості або ваги не може перевищувати 5% значення, зафіксованого у відповідній ліцензії.

Ця постанова набрала чинності з 1 січня 2022 року.

Джерело: https://www.qdpro.com.ua

 

Конкурс для жінок-підприємниць

В Україні триває подача заявок на участь у конкурсі для жінок-підприємиць “Створено жінками”.

 

Про це повідомили організатори – Франко-українська торгово-промислова палата.  

Цьогорічний конкурс покликаний відзначити підприємиць, які розвивають свою справу в умовах пандемії, спростувати упередження щодо жінок в бізнесі, посилити їхні можливості, а також надихнути не боятися розпочинати власну справу. Адже навіть у Києві власниць компаній лише 28% – а це найвищий показник серед інших українських міст. 

“В суспільстві й досі існують стереотипи про “жіночі” і “не жіночі” справи. Деякі інвестори все ще вважають, що доля жінок — доглядати за дітьми та варити борщі. Як результат — жінкам важче залучити інвестиції й, відповідно, масштабувати свій бізнес. Для Франції рівність жінок і чоловіків є цінністю і завданням. Політика фемінізації керівних ланок управління бізнесом дала результати — вже близько 40% підприємств створюються за ініціативи жінок або жінками. Я сама веду бізнес в Україні і знаю, з якими упередженнями стикаються підприємиці. Тому я розумію, як важливо підтримувати створення і розвиток компаній, заснованих жінками. Саме тому ми заснували цей конкурс і проводимо його вже четвертий рік поспіль” – сказала Мод Жозеф, директорка Франко-української торгово-промислової палати.  

Участь в конкурсі є безкоштовною. Для цього необхідно до 30 січня 2022 року заповнити заявку на сайті проєкту: https://womanccifu.com.

Учасниці змагатимуться за головний приз премії — 100 000 грн на розвиток справи та ділову поїздку у Париж. Також всі учасниці можуть презентувати свої проєкти та знайти підтримку інвесторів, менторів, в тому числі — серед французької бізнес спільноти. 

В Україні жінки вдвічі рідше, ніж чоловіки, є власницями компаній. І лише 3% жінок є власницями 330 найбільших за обсягом виторгу компаній. Пандемія додала жінкам складнощів – майже 40% стали отримувати меншу зарплатню.

“Ця премія дає значні ресурси жінкам для розвитку їхньої підприємницької діяльності і таким чином сприяє підвищенню їх присутності в економічній сфері” – прокоментувала Матильда Коме, Аташе з питань співробітництва в Посольстві Франції в Україні.

Олександра Балясна посіла перше місце  на конкурсі “Створено жінками” минулого року. Вона – засновниця бренду для передчасно народжених немовлят “Раненько”. Олександра сама — мама передчасно народженої дитини, яка 9 років тому стикнулась з тим, що не змогла купити одяг для своєї доньки.

“Через пандемію мені стало складніше закуповувати тканини — строки доставки збільшились, асортимент сильно “просів”. На отриману грошову премію я закупила тканини, що дозволило виробництву працювати без перебоїв. Частину коштів витратила на доведення сайту до ладу — адже в умовах карантинних обмежень було важливо зробити зручними онлайн замовлення.”

Іноді жінки обирають неповну зайнятість або посаду, яка дозволяє їм суміщати роботу і хатні справи, догляд за дітьми, тому ще одна мета конкурсу — надихнути жінок, що мріють, але не наважуються відкрити власну справу. Адже не лише переможниці отримають нові можливості, завдяки конкурсу учасниць помічають інвестори й можливі партнери.

Слідкувати за новинами в соцмережах проєкту: 

https://www.facebook.com/creeparlesfemmes

https://www.instagram.com/cree_par_les_femmes/ 

Джерело: https://www.prostir.ua

 

Про набір на освітню програму

 

Стартував набір на довгострокову навчальну програму Export Academy 2022 для українських експортерів з усіх галузей та продовжується набір на програми Service Export Ukraine та Export Evolution IT!

Export Academy 2022 – освітня програма для українських МСБ підприємств, які тільки починають експортну діяльність або вже є діючими експортерами та планують виходити на нові ринки. За результатами навчання на програмі учасники створять для своєї компанії детальний план з виходу на міжнародні ринки.

Export Academy 2022 - це можливість для трансформації та розвитку Вашого експорту:

  • можливість навчитися з нуля створювати експортний план з виходу на міжнародні ринки;
  • можливість систематизувати експортні знання;
  • налагодити роботу експортного відділу;
  • відкрити нові ринки для експорту продукції;
  • отримати практичні інструменти з виходу на зовнішній ринок;
  • щомісячна практична робота, яка забезпечить навичками на багато років вперед;
  • отримати навички розвитку міжнародних брендів, побудови довготривалих партнерських відносин та управління фінансами.

Навчання буде проходити з січня по червень 2022 року та можливе у двох форматах: самостійний та з тренерським супроводом. Реєстрацію на навчання відкрито до 12 грудня (23:59) 2021 року за посиланням: https://forms.gle/c5ufWUdEryDaHRgy7

З деталями навчання на Програмі Export Academy 2022, та умовами участі можна ознайомитись за цим посиланням: https://export.gov.ua/education/179-export_academy_2022

Менеджмент та власників ІТ компаній запрошуємо на першу в Україні освітню Програму для IT-сектору - Export Evolution IT. Це міжнародна бізнес-освіта для представників IT-компаній, зацікавлених у розвитку експорту своїх послуг та продуктів. Участь у Програмі допоможе покращити навички у:

  • пошуку нових клієнтів за кордоном,
  • залученні проектів з високою доданою вартістю,
  • створенні секторальних партнерств для реалізації великих міжнародних проєктів.

 

У Програмі вже розробляють свої експортні бізнес плани представники 82 ІТ компаній з
18 регіонів України, які працюють з іноземними тренерами та менторами з таких субсекторів, як AI, VR, fintech, ecommerce та public sector. Детально про Програму та реєстрація за посиланням: https://export.gov.ua/education/175-export_evolution_it. Реєстрація до 20 грудня 2021 року.

 

Для компаній із сфери послуг діє спеціалізована навчальна програма - Service Export Ukraine!

Програму розроблено для підприємців, менеджерів та керівників компаній, які працюють у сфері послуг та вже здійснюють чи хочуть розпочати експортну діяльність.

Це інжиніринг, архітектура, дизайн, мистецтво, видавничі послуги, логістика, інформаційна галузь, фінансова і банківська діяльність, реклама та PR, освіта, індустрія розваг, консалтинг, фітнес та не тільки. За допомогою Service Export Ukraine ви зможете:

  • цифровізувати власні продукти та послуги, отримавши know-how від міжнародних викладачів та тренерів-практиків;
  • розробити покроковий бізнес-план для системного розвитку;
  • знайти нових клієнтів на зовнішньому ринку.

 

Деталі та реєстрація за посиланням:

https://export.gov.ua/education/178-service_export_ukraine

 

Увага! Навчання на програмах безкоштовне. Перед реєстрацією просимо детально ознайомитись з умовами участі у кожній з програм!

______________________________

 

Програма Export Academy 2022 розроблена Інститутом Маркетингу Естонії у співпраці з ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту». Програма фінансується Державним департаментом США (Development Cooperation Partnership Program, Round Eight), а також Міністерством закордонних справ Естонії (Проект з питань розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги).

 

Контактною особою від ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту»  для подальшої комунікації призначено Пащукова Сергія, провідного фахівця відділу експортної освіти.

Електронна адреса: [email protected] , моб.тел. 066 423 53 23.

 

У МІНЕКОНОМІКИ ЗАТВЕРДИЛИ НИЗКУ РІШЕНЬ ЩОДО ЗАХИСТУ НАЦІОНАЛЬНОГО ВИРОБНИКА

 

6 грудня 2021 року відбулося засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі в оновленому складі, на якому розглядалася низка питань щодо захисту українських товаровиробників на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Зокрема, за результатами проведеного антидемпінгового розслідування щодо імпорту теплоізоляційних матеріалів Комісія встановила наявність обґрунтованих підстав для застосування антидемпінгових заходів строком на 5 років. Ставка мита для ВАТ "ГОМЕЛЬСТРОЙМАТЕРІАЛИ" та для інших виробників та експортерів з Білорусі становитиме 35,41%, а для виробників та експортерів з Росії – 76,38%.

Разом з цим вирішено припинити антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну драбин алюмінієвих з Китаю, Словаччини, Польщі та Білорусі без застосування заходів у зв'язку із відкликанням заявником відповідної скарги.

Також, розглядалося питання про хід антидемпінгового розслідування щодо імпорту в Україну прокату з вуглецевої сталі з покриттям походженням з Китаю, та за результатами обговорення вирішено продовжити строк його проведення до 15 місяців. Крім того, Комісія прийняла рішення про порушення проміжного перегляду антидемпінгових заходів щодо імпорту солі кухонної виварної ґатунку екстра з Білорусі.

Під час засідання Комісією розглянуто результати проведення розслідувань щодо встановлення фактів дискримінаційних та/або недружніх дій з боку Республіки Білорусь по відношенню до виробників азотних добрив та гідроізоляційних і покрівельних матеріалів. В даному контексті членами Комісії обговорено й інші проблемні питання двостороннього торговельно-економічного співробітництва між Україною та Республікою Білорусь, зокрема у зв’язку із дією спеціальних мит на імпорт в Україну окремих типів транспортних засобів.

За матеріалами Міністерства

економіки України

На порталі Дія.Бізнес з’явився розділ про можливості для розвитку власної справи у сфері земельних відносин

 

Земельна реформа відкриває нові можливості для землевласників, фермерів, громад та усіх українців, які раніше не мали змоги придбати та розпоряджатися землею.

На порталі Дія.Бізнес доступний новий розділ —  «Земельна реформа». Тепер підприємці отримуватимуть усю актуальну інформацію про можливості для розвитку власної справи у сфері земельних відносин.

На сторінці «Земельна реформа» доступна інформація про всі нові можливості для землевласників, фермерів та громад, а також для тих українців, які раніше не мали змоги придбати й розпоряджатися землею.

Інформація розподілена за трьома напрямами: 

  • «Я — землевласник». Землевласник дізнається, кому він може продати земельну ділянку, за якою ціною, які документи для цього потрібні, чи можна продати частину землі та які податки доведеться сплатити під час продажу.
  • «Я — покупець». Покупець отримає вичерпну інформацію щодо всіх умов купівлі землі та збору необхідної документації.
  • «Я — орендар». Орендар довідається про свій пріоритет при викупі землі та принцип реалізації переважного права, а також про важливі нюанси дії договору оренди.

Крім того, на сторінці кожен громадянин знайде довідкові матеріали та інструкції щодо користування земельною ділянкою, а також стосовно купівлі й продажу земельної ділянки. Зокрема:

  • порядок реалізації переважного права під час продажу землі;
  • рекомендації Мінагрополітики щодо користування земельною ділянкою та щодо її купівлі;
  • про те, як підготуватися до продажу паю.

Розділ запущено спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), USAID Transformation Communications Activity.

  • За матеріалами Міністерства
  • цифрової трансформації
  • Twitter

Понад 60 фінансових програм. На порталі Дія.Бізнес з’явився розділ із фінансовими можливостями для підприємців

 

На порталі Дія.Бізнес доступний новий розділ —  «Маркетплейс фінансових можливостей для бізнесу». Це місце, де підприємці можуть вибрати для себе необхідну фінансову програму, прочитати детальні умови отримання фінансування та звернутися безпосередньо до банківських та інших установ. 

У новому розділі зібрана інформація про понад 60 фінансових програм і можливостей для бізнесу.

Вже зараз підприємці зможуть знайти для себе інформацію про кредитні програми, лізинг, альтернативне фінансування, державні програми підтримки, грантові програми та інші типи підтримки.

Банківські установи та міжнародні донори зможуть долучитися до маркетплейсу та запропонувати свої сервіси й фінансові можливості для бізнесу. 

Незабаром на маркетплейсі з’явиться зручна система фільтрів. Наприклад, підприємці зможуть вибрати суму необхідну для фінансування, відсоткову ставку, тип фінансування тощо. 

Підготовка цього сервісу стала можливою завдяки підтримці міжнародних партнерів у межах чотирирічного проєкту IFC «Фінансова інклюзія задля економічного зростання в Україні», який реалізується у партнерстві з Державним секретаріатом з економічних справ Швейцарії (SECO) та Фондом ефективного врядування Великої Британії (GGF).

 

За матеріалами Міністерства

цифрової трансформації

08.12.2021

 

До уваги населення району!  

Національний оператор поштового зв’язку України АТ «Укрпошта» є ініціативним і довготривалим партнером ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту», який робить величезний внесок у розвиток українського бізнесу та допомагає підприємцям вийти на міжнародний ринок. Серед останніх досягнень:

  1. Укрпошта та міжнародний маркетплейс eBay запустили спільну програму – бізнес-акселератор для українських суб’єктів МСП. Дана програма дає можливість усім виробникам-підприємцям отримати безкоштовно магазин на 3 місяці на платформі eBay або 200 товарних карточок (якщо асортимент товарів не дуже широкий), персональну підтримку менеджерів платформи. Всі підприємці, які зареєструються на платформі з 25 жовтня до 31 грудня 2021 року, матимуть спеціальні умови для здійснення продажів на платформі eBay (додаток 1).
  2. Укрпошта створила освітній E-Export портал для представників малого та мікробізнесу, присвячений питанням продажу товарів з України по всьому світу через торгові інтернет-платформи. На порталі зібрані: відео-курси про торгові платформи; рекомендації щодо митних, податкових та фінансових питань; перелік експертів, які можуть надавати консультації та всі актуальні новини. Портал стане помічником і для новачків, і для вже досвідчених експортерів (додаток 2).

23.10.2021

Верховна Рада прийняла за основу закон по спрощенню процедур реєстрації сортів рослин

      Метою законопроекту є необхідність удосконалення ряду положень у нормативних актах, які ускладнюють проходження експертизи нових сортів рослин та їх державної реєстрації, що в результаті призводить до складного, непрогнозованого та довготривалого у часі процесу набуття прав на сорт, найшвидшого введення в обіг та доступу аграріїв до найновіших сортів/гібридів, оптимізації правового регулювання у сфері набуття прав на сорти рослин, поширення та комерціалізації сорту, лібералізації процесу обігу дослідних зразків насіння і садивного матеріалу.

      Проектом Закону передбачається внести зміни до законів України: «Про насіння і садивний матеріал», «Про охорону прав на сорти рослин».

Законопроектом пропонується:

суттєво зменшити кількість експертних та реєстраційних дій/процедур та скасувати більшість суто бюрократичних поточних документів;

встановити чіткі строки щодо процедур експертизи сортів:

- до 20 днів - розгляд заявки на сорт (включає розгляд матеріалів заявки, встановлення новизни сорту, пріоритету по сорту та експертизу назви по сорту);

- до 30 днів - на державну реєстрацію інтелектуальних прав на сорти рослин з оформленням охоронних документів (патентів та свідоцтв) і внесенням відомостей щодо сорту до державних реєстрів;

визначити граничні строки отримання експертних висновків заявниками після завершення експертних дій в експертному закладі;

уточнити та суттєво доповнити термінологічний ряд, який використовується у законодавстві про охорону прав на сорти рослин, з урахуванням вимог директив ЄС та міжнародних правил з охорони прав на сорти рослин, до яких держава приєдналася на законодавчому рівні;

удосконалити та спростити процедуру державної реєстрації сортів гібридного типу - батьківських компонентів;

удосконалити вимоги та відповідальність до експертного закладу та процедури його уповноваження;

впровадити нову інституцію по процесу експертизи - Експерт сорту (службова особа експертного закладу, яка безпосередньо здійснює експертні дії по сорту). Таким чином, впроваджується міжнародна практика, при якій одна особа (експерт сорту) відповідальна за проходження усіх стадій експертиз сорту - від початку розгляду заявки до державної реєстрації прав на сорт та несе персональну відповідальність щодо дотримання вимог законодавства;

вдосконалити принцип сплати державного збору за підтримання майнових прав інтелектуальної власності на сорти, при якому власник сорту має право самостійно визначати період сплати за підтримку (кількість років);

удосконалити порядок вільного обігу сортів рослин, які перебувають у статусі суспільного набуття.

       Проектом також пропонується у нормах Закону України «Про насіння і садивний матеріал» доповнити вимоги до ведення реєстру суб’єктів насінництва і розсадництва, а також критерії на уповноваження органів сертифікації доповнено необхідністю власної акредитованої лабораторії та надати органам оцінки відповідності будь-якої форми власності права видачі сертифікатів, які посвідчують сортові якості насіння для категорії сертифіковане насіння.

        Проект Закону зареєстровано за №3680-д.

 за матеріалами rada

23.10.2021

Україні потрібна державна програма по відродженню якості хліба

      Підвищення якості українського хліба та вирішення проблем, з якими стикаються його виробники. Це головні теми зустрічі Голови Держпродспоживслужби Владислави Магалецької з головою ради об'єднання – генеральним директором «Укрхлібпрому» Олександром Васильченком, виконавчим директором Всеукраїнської асоціації пекарів Оленою Жуковою та головою ГС «Борошномели України» Родіоном Рибчинським.

      «Перед нами стоїть дуже амбітне завдання: відновлення якості, смаку, користі та доступності українського хліба. І найголовніше – відновлення інтересу українського споживача до цього українського продукту-бренду», - зазначила Владислава Магалецька.

        Учасники зустрічі зазначили, що якість хліба залежить від якості зерна, заквасок та дріжджів. Також важливим є контроль якості продукції, яка потрапляє до українських магазинів.

        За словами Владислави Магалецької, є необхідність запровадити державну програму по відродженню якості хліба. У цьому зацікавлені і споживачі, і держава.

        «Роботи тут дуже багато і потрібна консолідація дій багатьох державних органів, бізнесу та громадських організацій. Але це вкрай потрібна і важлива робота. Адже хліб - це продукт, який вживає майже кожний. І від його якості залежить здоров'я українців», - підкреслила Голова Держпродспоживслужби.

Така програма повинна включати стимули для виробників якісного зерна, борошна, селекціонерів та увагу держави до цього питання, доступ українських хлібопекарів та мукомолів до дешевих кредитів, посилення контролю за якістю води, зерна, добавок та інших інгредієнтів, які використовуються при виробництві хліба, а також боротьбу із тіньовим ринком та контрабандою борошна.

 

За матеріалами Держпродспоживслужби

18.10.2021

Суб’єкти ЗЕД: чи передбачена додаткова їх реєстрація у податковій?

Чинним законодавством не передбачена додаткова реєстрація у контролюючих органах суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ

Законом України №959-ХІІ «Про зовнішньоекономічну діяльність» передбачено, що всі суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, незалежно від форми власності та інших ознак, мають рівне право здійснювати будь-які види зовнішньоекономічної діяльності та дії щодо її провадження, у тому числі будь-які валютні операції та розрахунки в іноземній валюті з іноземними СГ, які прямо не заборонені, або не обмежені законодавством, у тому числі заходами захисту, запровадженими НБУ відповідно до Закону України «Про валюту і валютні операції».

Зазначені суб’єкти мають право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність з моменту набуття ними цивільної дієздатності згідно з законодавством України:

- фізичні особи, які мають постійне місце проживання на території України, мають зазначене право, якщо вони зареєстровані як підприємці згідно з Законом України «Про підприємництво».

- фізичні особи, які не мають постійного місця проживання на території України, мають зазначене право, якщо вони є СГ за законом держави, в якій вони мають постійне місце проживання або громадянами якої вони є.

- юридичні особи мають право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність відповідно до їх статутних документів з моменту набуття ними статусу юридичної особи.

Іноземні суб’єкти господарської діяльності, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність на території України, мають право на відкриття своїх представництв на території України.

Реєстрацію представництв інших іноземних СГ здійснює центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері економічного розвитку, протягом 60 робочих днів з дня подання іноземним суб’єктом господарської діяльності документів на реєстрацію.

Слід зазначити, що чинним законодавством не передбачена додаткова реєстрація у контролюючих органах суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Джерело: https://www.qdpro.com.ua

 

18.10.2021

Ігор Дядюра: переваги від цифровізації отримують всі – бізнес, працівники, роботодавці та економіка України в цілому

Цифровізація відкриває нові можливості для працівників та роботодавців, дозволяє позбутися надмірної бюрократизації кадрової документації, зекономити час і побудувати більш прозорі та відкриті зв’язки між роботодавцями та державою. Про це розповів заступник Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор Дядюра під час круглого столу "Права працівників в умовах тотальної цифровізації", організованого Федерацією профспілок України за підтримки Фонду Фрідріха Еберта. 

“На сьогодні вже маємо низку успішних прикладів цифровізації в сфері трудових відносин, зокрема запровадження електронної трудової книжки, безконтактна виплата державної допомоги бізнесу, роботодавцям та найманим працівникам, які обмежили свою діяльність через карантин. Важливо, що люди оформлювали та отримували  цю допомогу дистанційно, у кілька кліків”, - зазначив Ігор Дядюра. 

Також були запроваджені нові форми праці - дистанційна та надомна робота, гнучкий режим роботи. Це дозволило  працівникам стати більш мобільними та ефективно використовувати робочий час і ресурси. 

Крім того, триває робота Мінекономіки над запровадження електронного документообігу у системі управління безпекою праці. Це допоможе зекономити час, оптимізувати внутрішні та зовнішні комунікації, безперервно проводити онлайн-навчання та інструктажі в умовах пандемії.

“Впевнений, що переваги від цифровізації  отримують всі — громадяни, бізнес, працівники, роботодавці,  вся економіка України в цілому. Цифровізація сприятиме збільшенню продуктивності праці  та може  стати потужним мультиплікатором, здатним у найкоротший час запустити українську економіку й забезпечити її реальне зростання. Проте є і певні ризики цього процесу, зокрема це захист персональних даних та забезпечення кібербезпеки. Для вирішення цих проблемних питань Мінекономіки, Мінцифри та інші уповноважені органи постійно працюють над удосконаленням систем захисту, дотримуючись європейських та світових стандартів”, - додав заступник Міністра.

Джерело: https://www.me.gov.ua

 

 

 

 

 

 

 

https://legalaid.gov.ua/