28 лютого 2023

 

Сьогодні, 21 березня, міжнародний день людей з синдромом Дауна.

Мета такої дати - підвищити рівень нашої обізнаності та поінформованості про синдром Дауна. Звернути  увагу на необхідність поліпшення якості життя та інтеграції у суспільстві людей з СД.

Шкарпетка, яка візуально нагадує хромосому, вже давно є символом.

Аби привернути увагу до інакшості, однак не меншовартості людей із синдромом Дауна, по всьому світу в цей день проходить акція «LOTS OF SOCKS». Працівники управління соціального захисту населення Прилуцької районної державної адміністрації також приєдналися до акції.

 .

Пошук учасників опитування

        Благодійним Фондом «Право на захист» проводиться опитування для виявлення потреб дітей, яким завдано фізичну шкоду здоров’ю внаслідок воєнних дій, збройних конфліктів, військової агресії Російської Федерації проти України шляхом заповнення анкети для опитування за посиланням:https://cutt.ly/gws55ExZ.

 

Користь читання

Вчені давно говорять про користь читання, а щоразу нові і нові дослідження світових професорів це вкотре доводять.

Читання може позбавити стресу, зробити щасливішим та навіть допомогти пережити певний життєвий досвід, пише Prevention. Редакція Еспресо наводить переклад матеріалу. 

Сучасні люди часто читають лише стрічку у Facebook чи Twitter. І дарма, адже читання має просто неймовірну кількість плюсів.

Якщо ви не любите читати чи “поглинаєте” одну книгу зі швидкість черепахи - ось кілька науково обґрунтованих причин, чому потрібно переглянути своє ставлення до книг та впровадити ще одну корисну звичку в своє життя.

Читання “вмикає” мозок

Іспанські вчені довели, що читання стимулює наш мозок таким чином, ніби ви переживаєте прочитаний досвід у реальному житті. До прикладу, коли ми читаємо про корицю, то мозок думає ніби ви дійсно вдихаєте аромат цієї спеції.

В той же час французькі науковці з’ясували, що після прочитання певних виконаних  дій (“Павло кинув м’яч”) тіло стимулює моторну кору, рухову частину мозку.

Література допомагає пізнати один одного

Читання дає унікальну можливість повністю зануритись в думки та відчуття іншої людини. За даними вчених, це може покращити соціальні навики людини та робить її більш співчутливою до інших.

“Якщо ви читаєте про генетику - ви дізнаєтесь щось про гени. Якщо ви читаєте художню літературу - ви вивчаєте людей, інших та самого себе”, - вважає професор-емерит когнітивної психології університету Торонто Кіт Оатлі. Вчений детально описав цей процес у своїй книзі “Такі речі, як мрії: психологія художньої літератури” (Such Stuff as Dreams: The Psychology of Fiction).

Книги - це каталізатор щастя

Вчені раніше довели, що пережитий життєвий досвід робить нас набагато щасливішими, ніж матеріальні речі. Нещодавнє дослідження, опубліковане у виданні Journal of Consumer Psychology показує, що продукти, які створені для покращення життєвого досвіду, такі як книги, є суцільними “ракетами” щастя.

В той же час дослідники Університету Північного Техасу з’ясували, що літні люди, які продовжують читати у зрілому віці, є більш задоволені своїм життям.

         Читання зменшує стрес

Британські вчені з університету Сассексу довели, що читання заспокоює краще, ніж прослуховування музики, прогулянка чи чашка гарячого чаю. Для того, аби зменшити стрес на 68% достатньо лише шести хвилин зосередженого читання. За це час скорочується серцебиття та полегшується м’язова напруга.

Книги тренують мозок

Регулярне читання захищає від погіршення когнітивних здатностей (пам’ять, логіка, уява) у старості. За даними дослідження медичного університету Раша, люди, які люблять читати, в 2,5 рази менше хворіють на недугу Альцгеймера.

Також вчені університету Еморі з’ясували, що читання гостросюжетних книг активує ту частину мозку, яка відповідає за мови та баланс. До таких книг науковці віднесли “Помпеї” Роберта Харріса, “Загублена” Джиліан Флін, “Голодні Ігри” Сюзанни Коллінс та “Жертва” Майкла Крайтона.

Книга відкриває нам інший світ

Читання книг про Гаррі Поттера, в тому числі уривки, де йдеться про упередження стосовно ЛГБТ-спільноти та емігрантів, робить людей більш толерантними до представників цих соціальних груп.

Про це детально описала у своєму дослідженні група італійських вчених, яке було опубліковано в журналі “Applied Social Psychology”.

Вчені із США також провели експеримент. Вони попросили добровольців прочитати емоційну історію про мусульманських американських жінок. Після цього піддослідні були менш схильні робити поспішні висновки про людину, дивлячись лише на її релігійну приналежність.

 

Реалізація проєкту «Програма підтримки продовольчої безпеки «Згуртовані громади»

Всеукраїнська асоціація громад (ВАГ) за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) продовжує реалізацію проєкту «Програма підтримки продовольчої безпеки «Згуртовані громади» та пропонує скористатися можливістю здійснення перевезень вантажів допомоги за рахунок проєкту у громади, які потерпіли від агресії російської федерації та деокуповані громади, а також ті, які прихистили у себе внутрішньо переміщених осіб.

Реалізацію проєкту розпочато з перших тижнів війни. Його завданням стала підтримка громад через логістику товарів першої необхідності. Проект об’єднав міста і села, благодійні фонди та міжнародних донорів довкола спільної мети – допомогти постраждалим громадам вистояти та відновитися. Проєкт охоплює всі регіони України, крім тимчасово окупованих територій.

В рамках проєкту здійснено понад 160 перевезень до 572 територіальних громад, які постраждали від війни та/або прихистили у себе ВПО. Для підтримки життєдіяльності територіальних громад та потреб їх мешканців перевозились продукти харчування, ліки, засоби гігієни, предмети першої необхідності, спальні мішки, електроковдри, електрообігрівачі, дрова, промислові генератори, матеріали для встановлення модульних будиночків та матеріали для швидкого усунення проблем руйнації приміщень та багато інших вантажів. Також під час релокації фермерського господарства з

Донецької області у Полтавську перевозилась худоба, а в рамках ініціативи USAID на підтримку стійкості агросектору (AGRI-Україна) перевезено та передано насіння домогосподарствам та фермерам.

В результаті перевезень доставлено понад 1400 тонн вантажів, допомогу отримали понад

200 000 осіб, в т.ч. понад 50000 домогосподарств отримали насіння овочів (400 кг) від міжнародних компаній та насіння моркви (530 кг) від міжнародної компанії Bayer, 856 фермерів – насіння кукурудзи (375 т) та озимого ріпаку (12,4 т) бренду DEKALB від Bayer.

В рамках проєкту донорами стали 80 громад та 20 організацій. Серед донорів та партнерів: фундація Олени Зеленської, Херсонська обласна військова адміністрація, ТОВ «Нова пошта», Берегівська районна Мальтійська служба допомоги, Асоціація «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття», благодійні фонди та організації, територіальні громади «тилових» областей.

На даний час ВАГ реалізує наступний етап проєкту «Згуртовані громади», в якому заплановано збільшити кількість перевезень допомоги у деокуповані та прифронтові територіальні громади та для ВПО за рахунок проєкту. Такими перевезеннями можуть скористатися обласні військові адміністрації та громади для забезпечення життєдіяльності та відновлення територій, а також підтримки громадян, які опинилися у складних умовах військових дій російської федерації.

Якщо Ви маєте можливість допомогти постраждалим громадам, їх мешканцям, внутрішньо переміщеним особам чи дрібним фермерам та/або у Вас є потреба доставити  до них необхідні вантажі, - звертайтеся за електронною адресою:

[email protected] або [email protected].

Ми організуємо логістику та забезпечимо перевезення таких вантажів за рахунок проєкту “Згуртовані громади”.

Довідка: Проект «Згуртовані громади», що реалізує ВАГ за підтримки Програми USAID АГРО, об’єднує громади України для забезпечення продовольчої безпеки та стійкості громад в умовах війни, забезпечуючи логістику товарів першої необхідності та інформаційно-консультаційну підтримку.

Програма USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) – це Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що впроваджується компанією Кімонікс Інтернешнл. Мета програми: прискорення економічного розвитку сільських громад України, що потребують найбільшої підтримки, шляхом покращення управління в сільськогосподарському секторі, що сприятиме розвитку більш продуктивних, сучасних та прибуткових мікро, малих та середніх сільськогосподарських підприємств (ММСП).

 

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».

Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня включно проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.
Першим кроком на шляху до вирішення проблеми насильства має бути навичка розпізнавати де і як порушуються наші особисті кордони і яким чином ми будемо боротися з негативним фактором впливу на нас. Тому в стаціонарних відділеннях для постійного або тимчасового проживання територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в Прилуцькому районі були проведені бесіди з підопічними на тему: «Не допускай насилля над ближнім», «Ми проти жорстокості та насильства», «Стоп насильству!»

 
 
 
 
 
 

Родинам захисників

В РДА відбулося засідання Міжвідомчої ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми


Обговорили питання про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та про роботу мобільних бригад (про надані послуги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі) за 8 місяців 2023 року.

 

КОМПЛЕКСНА ПОСЛУГА – «ЄМАЛЯТКО»

         З метою створення сприятливих умов для реалізації прав дитини у 2020 році в Україні стартував експериментальний проєкт під назвою «єМалятко».

         Лише на підставі однієї заяви батьки новонародженої дитини можуть отримати послуги в рамках комплексної послуги «єМалятко»:

 

проведення державної реєстрації народження;

реєстрації місця проживання дитини;

призначення державної допомоги при народженні дитини;

призначення допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях;

внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, що ведеться у центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я;

реєстрації дитини у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;

визначення належності новонародженої дитини до громадянства України;

внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому.

          Сьогодні таку послугу (постанова КМУ від 11 серпня 2023 року № 853 «Деякі питання надання комплексної електронної публічної послуги «єМалятко») можна отримати за однією заявою не тільки у закладі охорони здоров’я, де народилась дитина, а також у відділах державної реєстрації актів цивільного стану, у центрах надання адміністративних послуг, які надають адміністративні послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та через електронний кабінет громадянина.

Наразі батьки, які обрали послугу «єМалятко» та подають заяву про державну реєстрацію народження через портал Дія, можуть також обрати спосіб доставки відповідного свідоцтва у поштове відділення або кур’єром додому.

 

 

Постанова КМУ 812 від 04 серпня 2023 року " Про затвердження Типового положення про Раду з питань ВПО"

Щорічно 19 серпня відзначається Всесвітній день гуманітарної допомоги.

Це міжнародний день присвячений визнанню гуманітарного персоналу та тих, хто загинув, працюючи на гуманітарну допомогу. 
У кожній з громад Прилуцького району цей день відзначали по своєму: від розміщення інформаційних матеріалів з метою висвітлення тієї місії, яку несуть гуманітарні працівники на сайтах громад; фотоколажі «Разом ми - сила»; кіно – просто неба «Заради ПЕРЕМОГИ» до вшанування пам’яті тих, хто загинув, виконуючи цю місію, запаливши свічку; богослужіння за загиблими та за здоров’я гуманітарних працівників; були також і благодійні акції по збору речей для внутрішньо переміщених осіб.

 
 
 

 

КОМПЛЕКСНА ПОСЛУГА – «ЄМАЛЯТКО»

         З метою створення сприятливих умов для реалізації прав дитини у 2020 році в Україні стартував експериментальний проєкт під назвою «єМалятко».

          Лише на підставі однієї заяви батьки новонародженої дитини можуть отримати послуги в рамках комплексної послуги «єМалятко»:

 

проведення державної реєстрації народження;

реєстрації місця проживання дитини;

призначення державної допомоги при народженні дитини;

призначення допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях;

внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, що ведеться у центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я;

реєстрації дитини у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;

визначення належності новонародженої дитини до громадянства України;

внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому.

          Сьогодні таку послугу можна отримати за однією заявою не тільки у закладі охорони здоров’я, де народилась дитина, а також у відділах державної реєстрації актів цивільного стану, у центрах надання адміністративних послуг, які надають адміністративні послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та через електронний кабінет громадянина.

Наразі батьки, які обрали послугу «єМалятко» та подають заяву про державну реєстрацію народження через портал Дія, можуть також обрати спосіб доставки відповідного свідоцтва у поштове відділення або кур’єром додому.

 

Прес-служба Мінсоцполітики 1Close

Новина Мінсоцполітики: Українці пенсійного віку зможуть віддалено звертатись до ПФУ

Українці пенсійного віку зможуть віддалено звертатись до ПФУ

 

Міністерство соціальної політики активно працює над тим, аби всі громадяни, незалежно від місця їх знаходження (перебування на ТОТ, вимушеного переміщення в середині чи поза межі України) мали доступ до соціальної підтримки та пенсійних виплат. 

За ініціативи Мінсоцу, Уряд  ухвалив декілька рішень, які значно розширюють можливості громадян для подання заяв на зміну способу виплат (з “Укрпошти” на банківські картки), а також для проходження фізичної ідентифікації для отримання виплат. 

Перше рішення стосується одержувачів пенсії, які проживають на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, і яким  АТ “Укрпошта” не мала можливості їх доставляти.

Відтепер такі громадяни зможуть віддалено подати заяву до Пенсійного фонду України для того, аби виплата пенсій їм здійснювалась на банківську карту. Для цього потрібно мати кваліфікований  електронний  підпис „Дія.Підпис”.

 

Також, якщо через відсутність можливостей доставляти пенсію громадянам було припинено виплату пенсії, поновити її можна буде також віддалено. Для цього потрібно подати заяву  через веб-портал Пенсійного фонду України із використанням “Дія.Підпис” або провести  відеоконференцзв’язок  з органами Пенсійного фонду України. 

 

Друге рішення стосується осіб, які взяті на облік як внутрішньо переміщені особи ДО введення воєнного стану в Україні. На відміну від інших отримувачів соціальних виплат, такі громадяни з моменту початку  карантину, зумовленого  COVID-19,  не проходили  обов’язкову періодичну фізичну ідентифікацію. Для того, аби полегшити для них можливості її проходження після карантину, рішенням Уряду розширено шляхи проходження такої ідентифікації. 

 

Так, відтепер фізичну ідентифікацію можна пройти, (1) авторизувавшись в особистому електронному кабінеті ПФУ із використанням “Дія.Підпис”, (2) або ж за допомогою відеоконференцзв’язку із співробітником ПФУ, або (3) для тих громадян, які знаходяться за кордоном - в консульській установі.

 

Також для них продовжено період, протягом якого потрібно пройти фізичну ідентифікацію: тепер це треба зробити до 31 грудня 2023 року. 

 

У цей період виплата пенсії та соціальної допомоги НЕ припинятиметься. Відтак, громадяни матимуть можливості для того, аби підтвердити, що виплати отримують саме вони, що є важливою вимогою для забезпечення ефективності управління коштами державного бюджету та Пенсійного фонду України. 

Прес-служба Міністерства соціальної політики,

289-35-60,

[email protected]

 

Заходи у районі щодо проблеми торгівлі людьми

З метою привернення уваги та підвищення рівня обізнаності громадян щодо проблеми торгівлі людьми в Прилуцькому районі з  24 липня по 07 серпня 2023 року проведено просвітницькі заходи, профілактичні бесіди для різних категорій громадян. Також були розповсюджені інформаційні листівки та пам’ятки з контактами закладів, установ, організацій, які можуть надати підтримку. По всьому світу коло торгівлі людьми розривається. Крок за кроком ми спільно продовжуємо долати рабство.

 
 
 
 
 
 

Лист Міністерства у справах ветеранів України про запуск програми "Варто: золоті руки " 

Правовий дайджест реформ щодо захисту внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від збройної агресії 

Планується Реалізація проєкту з організації безкоштовної програми розвитку сімейного ветеранського бізнесу, в тому числі бізнесу діючих військових та їх родин, а саме:

Реєстрація на програму: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSey6ynhPexn5lMhdzzmCG-_gpLmvJMU1XZy8r2bJGN0-znB-g/viewform

Проєкт реалізується ГО ПРО Вімен ЮА та ГО Номад за підтримки Українського Ветеранського Фонду. Він дає змогу зняти з учасників програми стигму сприйняття «повернення з війни та неможливості себе знайти в цивільному житті»

Програма «Розвиток сімейного бізнесу ветеранів/ок» складається з наступних блоків:

  • бізнес-табір в Карпатах протягом 7 днів;
  • менторські сесії;
  • робота з психологом;
  • допомога з подачами проєктних заявок на грантові та інвестиційні конкурси

Соціальні мережі:

https://www.facebook.com/prowomenua

https://www.facebook.com/veteranfundua

https://www.facebook.com/nomad.today

https://instagram.com/pro.women.ua

https://instagram.com/veteranfundua

https://www.instagram.com/nomad.live.today

 

Управління соціального захисту населення Прилуцької районної державної адміністрації інформує!

      Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 07.07.2023 №689 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 № 214».

    Відповідно до постанови:

1. Забезпечено продовження виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, в тому числі з інвалідністю, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною», яку було припинено під час воєнного стану, особам, які тимчасово перебувають за кордоном, на період воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення чи скасування за умови:

  • відсутності можливості пройти повторний огляд дитини з інвалідністю, строк якого припав на період дії воєнного стану;
  • надання підтвердного документу про навчання дитини, яка досягла 18-річного віку (надається копія довідки закладу освіти до органу соціального захисту населення, який призначив допомогу, у разі якщо такий орган не здійснює свої повноваження до відповідного структурного підрозділу з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської державних адміністрацій).

   Для підтвердження перебування таких дітей за кордоном використовується Єдина інформаційно-аналітична система «Діти»;

2. Передбачено механізм продовження/припинення виплат державної соціальної допомоги які, зокрема проводяться відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 року №215 «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану, а саме:

  • державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, допомоги на дітей одиноким матерям, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, яка виплачується особам, які проживають на територіях територіальних громад, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією відповідно до переліку територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій;
  • допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, допомоги на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність, тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю;
  • державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування , осіб з числа, в тому числі з інвалідністю, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу за принципом «гроші ходять за дитиною».

 

20.07.2023

 

Увага ветеранам та членам їхніх родин! Стартує реєстрація на участь у проєкті «Територія відновлення та розвитку,  де будуть проводитися безкоштовні онлайн тренінги з працевлаштування та відкриття власного бізнесу. Тренінги почнуться вже в серпні і триватимуть до листопада. По закінченню навчальних курсів ви зможете:
- майстерно писати резюме
- проходити співбесіди
- писати бізнес-план
- розробити власний стартап
- залучити коштів для відкриття власного бізнесу
- просунути власну справу

Спочатку на вас чекають тренінги з психологічного відновлення, далі лекції HR спеціалістів та бізнес-тренерів щодо успішного працевлаштування та відкриття власної справи. Коли ваш бізнес успішно стартуватиме, ми супроводжуватимемо вас на початку вашої діяльності, надамо менторську підтримку вашому проєкту.

Поки до програми можуть долучитися мешканці таких областей:
- Кіровоградської
- Івано-Франківської
- Львівської
- Чернігівської
- Сумської
- Житомирської
- Одеської
- Дніпропетровської
- Полтавської
- Київської
- Закарпатської областей

Чекаємо на ваші анкети!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQII-paU00wJRYgF47yiSfdMg1NNWxtd398htvSrQxBk4mLQ/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

Тренінги проходять в рамках проєкту USAID “Економічна підтримка України»

 

 

З метою осучаснення умов надання допомоги для внутрішньо переміщених осіб Уряд 11.07.2023 ухвалив постанову, якою уточнено параметри надання цієї підтримки (далі – Постанова). 

Постанова запроваджує концептуально новий підхід до надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (далі – Допомога). Відтепер з метою посилення адресності, зокрема: термін надання Допомоги складає від 6 до 12 місяців; з 1 серпня 2023 року Допомога автоматично продовжується на 6 місяців для внутрішньо переміщених осіб, які вже до зазначеної дати отримують допомогу на проживання (крім тих, які перебувають за кордоном більш як 30 календарних днів підряд, відбувають покарання в місцях позбавлення волі, були засуджені за колабораціонізм, повернулися до постійного місця проживання);

розмір Допомоги залишається на рівні 3,0 тис. грн щомісяця для дітей та осіб з інвалідністю, 2,0 тис. грн щомісяця – для інших осіб;

Допомогу отримують діти, народжені після переміщення в сім’ях внутрішньо переміщених осіб;

Допомога призначається на родину внутрішньо переміщених осіб з урахуванням соціального статусу, майнового стану кожного члена родини (Допомога направлена на осіб, які найбільше її потребують);

з 1 вересня 2023 року передбачено здійснення верифікації всіх отримувачів Допомоги, за результатами якої Міністерством фінансів України буде надано пропозиції щодо припинення надання Допомоги окремим з них;

щодо осіб, які вперше виявили бажання отримувати Допомогу після набрання чинності Постанови, буде застосовано верифікацію.

Більш детальна інформація щодо зазначеного знаходиться за посиланням: https://bit.ly/3D9D36y 

Допомога на проживання для ВПО

 

Постанова КМУ 626 від 19 06 2023 Порядок надання одноразової допомоги Каховська ГЕС

Заява для отрим однораз допомоги Каховська ГЕС

"Уряд удосконалив механізм забезпечення житлом на умовах доступного іпотечного кредитування для ветеранів війни та членів сімей загиблих Захисників"

Уряд удосконалив механізм забезпечення житлом на умовах доступного іпотечного кредитування для ветеранів війни та членів сімей загиблих Захисників. Відповідні зміни до Умов забезпечення приватним акціонерним товариством “Українська фінансова житлова компанія” доступного іпотечного кредитування громадян України внесені під час сьогоднішнього засідання Кабінету Міністрів України.

Нормативний акт розроблено за активної участі фахівців Міністерства у справах ветеранів України за результатами консультацій з «Укрфінжитло», українськими банками та на виконання доручення Прем'єр-міністра України.

Як зазначила Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, до сьогодні право на доступне іпотечне кредитування мали діючі військовослужбовці, а також освітяни, медичні та наукові працівники. Ініційовані зміни спрямовані на удосконалення програми єОселя для ветеранів війни, зокрема, врегульовані питання, які виникають у процесі проходження військової служби.

Таким чином програма єОселя буде доступна і для ветеранів війни, сімей загиблих Захисників і Захисниць України. Крім того, збережено право на пільгову іпотеку під 3% річних для військовослужбовців, які під час захисту Батьківщини отримали інвалідність І-ІІ групи внаслідок війни, звільнені з військової служби чи втратили відповідний статус або звання.

Наприклад, у разі звільнення за станом здоров’я і зміни статусу, право на пільгову іпотеку під 3 % втрачалось. Військовослужбовці, які придбали житло на умовах пільгової іпотеки, під час несення військової служби та захисту держави, отримали поранення, контузію, каліцтво, як наслідок стали особами з інвалідністю І-ІІ групи та повинні були сплачувати кредит за житло не 3%, а вже 7%.

«Завдяки плідній співпраці Мінветеранів з Мінекономіки та Уряду, ми змогли вирішили це питання. Відтепер наші Захисники і Захисниці, які отримали поранення, контузію, каліцтво і стали особами з інвалідністю І-ІІ групи внаслідок війни, зможуть зберегти своє право на доступне іпотечне кредитування і надалі сплачувати іпотеку під 3% річних», – зазначила Юлія Лапутіна.

«Мінветеранів працює над впровадженням програми компенсації пільгової іпотеки для ветеранів війни, які наразі боронять Україну. Мова йде про державну підтримку у вигляді компенсації 7% річних. Ветеран війни в межах програми буде сплачувати тіло кредиту», – додав перший заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.

Протягом місяця стартує наступний етап реалізації програми єОселя. «Укрфінжитло»розпочинає з 1 серпня прийом заяв на доступну іпотеку під 7% через портал Дія. 

Джерело інформування: http://www.ukurier.gov.ua

 

 

Оксана Жолнович: розвиток жіночого лідерства – важливий фактор успішної боротьби з викликами війни

Повномасштабна війна показала, наскільки потужним є жіноче лідерство в Україні. Сьогодні жінки проявляють лідерство у різноманітних сферах – у волонтерстві, у відбудові, у політиці, у громадській діяльності, у захисті своїх родин та дітей.

На цьому наголосила Міністерка соціальної політики Оксана ЖОЛНОВИЧ у своєму вітальному слові на Всеукраїнському форумі «Жіноче лідерство під час війни». Вона також розповіла, що Мінсоцполітики робить для підтримки рівних прав чоловіків і жінок в Україні.

«Насамперед ми продовжуємо створювати програмні системні документи, які дозволяють розвивати гендерну рівність в Україні. Ключовим із них є Стратегія рівності прав чоловіків і жінок, ухвалена до 2030 року. Ми включили в документ цілу низку аспектів, які містять виклики на повномасштабне вторгнення. Також ми змінили план заходів до стратегічного документа “Жінки. Мир. Безпека”, які посилюють жіноче лідерство, гендерну рівність і дають можливість жінкам розвиватися в усіх сферах», – зазначила Оксана ЖОЛНОВИЧ.

Міністерка також констатувала, що складна економічна ситуація в країні негативно впливає на доходи населення, особливо це відчувають родини, де є жінки з дітьми. Тому, за її словами, Мінсоцполітики за підтримки міжнародних збільшує можливості до соціальної допомоги та розвиває проєкти, спрямовані на підвищення економічної самостійності жінок.

«На жаль, величезна кількість так званих типових жіночих робіт сьогодні є низькооплачуваними. І ми розуміємо, що гендерний розрив в оплаті праці існує дотепер», – розповіла вона.

Крім того, Оксана Жолнович підкреслила важливість соціальної сфери, яка набула особливої ваги у контексті викликів повномасштабної війни. Адже на сьогодні практично дві третини громадян України потребують соціального супроводу та психосоціальної підтримки. «Роль фахівців, які працюють у цій галузі, посилюється – вони мають отримувати за свою працю гідний дохід. Тому  ми змінюємо правила та підходи до оплати праці соціальних працівників, переважна більшість із яких – жінки», – підкреслила Міністерка.

Окремо вона зупинилася на ролі Мінсоцполітики в процесі трансформації волонтерства в Україні в системне явище. На її переконання, Україна є унікальним прикладом волонтерської активності і згуртованості. Але разом з тим воно потребує впорядкованості і системності. «Тому ми хочемо створити осередки волонтерських активностей у центрах життєстійкості, які запрацюють у громадах України. У цих центрах українці зможуть навчатися волонтерству, отримувати необхідні навички, підвищувати свою кваліфікацію, координуватися. Жіноча роль тут також буде дуже великою, адже вони сьогодні беруть на свої плечі різноманітні потужні волонтерські ініціативи в напрямах забезпечення й армії, і цивільного населення», – резюмувала Оксана ЖОЛНОВИЧ.

Прес-служба Міністерства соціальної політики,

289-35-60,

[email protected]

 

 

Постраждалі від підриву Каховської ГЕС можуть подати заяву на отримання одноразової матеріальної грошової допомоги

Управління соціального захисту населення Прилуцької районної державної адміністрації приймає заяви на одноразову матеріальну грошову допомогу мешканцям Херсонщини і Миколаївщини, постраждалим від підриву Каховської ГЕС

Нагадуємо, що 19 червня 2023 року Уряд прийняв розроблену  Мінсоцполітики постанову, відповідно до якої, кожен постраждалий з підтоплених регіонів Херсонської і Миколаївської областей отримає 5 тис. грн за рахунок коштів резервного фонду держбюджету. 

Звернутися із заявою до управління соціального захисту населення необхідно до 31 серпня 2023 р. (включно). Отримати кошти можна буде через АТ «Укрпошта» або через установи уповноважених банків з можливістю їх зняття через платіжні термінали. 

Звертаємо увагу, що призначення одноразової виплати не здійснюватиметься тим громадянам, які проживали на території підтоплення, але переїхали до інших громад, зареєструвались як ВПО і отримують щомісячну грошову допомогу на проживання для внутрішньо переміщених осіб від держави

 

Прес-служба Мінсоцполітики 1Close

Новина Мінсоцполітики: Мінсоцполітики: корисні онлайн-сервіси для отримання соціальних послуг

Мінсоцполітики: корисні онлайн-сервіси для отримання соціальних послуг

Повномасштабна війна в Україні триває, а кількість українців, що змушені через неї покинути свої домівки, на жаль, збільшується. Нагадуємо, що для отримання багатьох соціальних послуг, державою створено прості і доступні цифрові сервіси. Скориставшись ними, можна отримати необхідні послуги у декілька кліків.

А саме:

·отримати статус ВПО та подати заяву на виплату грошової допомоги на проживання можна у застосунку та на порталі Дія

За допомогою цих сервісів також можливо онлайн змінити адресу фактичного проживання ВПО або скасувати статус ВПО 

Детальніше з відповідями на найбільш поширені питання щодо ВПО можна ознайомитись на сайті Мінсоцполітики за посиланням.

· Українці, які набули пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно, за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України.

Для цього потрібно зайти на вебпортал та вибрати вкладку «Заява про призначення пенсії», ознайомитись з інформацією, яка з’явиться на екрані, і потім перейти за посиланням «Вхід». Увійти до особистого кабінету можна за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Повний алгоритм, як оформити пенсію онлайн, – на Фейсбук-сторінці Мінсоцполітики за посиланням.

·Оформити субсидію онлайн можна на сайті Міністерства соціальної політики України у рубриці «Е-Сервіси» (покрокова інструкція міститься за посиланням). Також це можна зробити на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (інструкція тут) або на порталі «Дія», обравши у меню «Послуги» – послугу «Заява на субсидію».

·оформити соціальну допомогу при народженні дитини на одного з батьків або опікунів, з яким постійно проживає малюк, можна у відповідному розділі «Допомога при народженні дитини» на вебпорталі Мінсоцполітики.

Зареєструвавшись у кабінеті електронних послуг Міністерства соціальної політики, необхідно буде заповнити онлайн-форму на отримання послуги та накласти електронний підпис. Заповнена заява автоматично відправляється до органів соціального захисту. Відвідувати їх самостійно не потрібно.

·сервіс «єМалятко» на порталі «Дія» дає можливість онлайн зареєструвати народження дитини та отримати свідоцтво про народження дитини, а також замовити  інші державні послуги, потрібні для новонародженої дитини. 

Щоб замовити послугу, вам знадобиться номер медичного висновку або судового рішення про встановлення факту народження дитини.

Серед доступних на порталі послуг також:

·реєстрація в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків (присвоєння дитині номеру платника податків);

· внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису (УНЗР) в ньому та визначення належності новонародженої дитини до громадянства України;

· призначення допомоги при народженні дитини;

· призначення допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім’ях;

· реєстрація місця проживання новонародженої дитини;

· внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, що ведеться в центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я;

· виплата грошової компенсації за пакунок малюка.

· оперативно подати заяву про забезпечення допоміжними засобами реабілітації (ДЗР) та обрати підприємство, яке його виробляє,  можна в Електронному кабінеті особи з інвалідністю

Отримати доступ до електронного кабінету особи з інвалідністю та зареєструватися у ньому можна за посиланням https://ek-cbi.msp.gov.ua/ або на офіційному сайті Мінсоцполітики в розділі «Особам з інвалідністю». Ознайомитися з відеоінструкцією користувача та з навчальним відео можна за посиланням.

Прес-служба Міністерства соціальної політики,

289-35-60, [email protected]

додаток 1 Право на захист

додаток 2 Право на захист

 

 

08.06.2023

Визначення потреб осіб з інвалідністю

Міністерство  соціальної  політики  України  реформує  процес  надання  соціальних послуг для осіб з інвалідністю та працює над створенням дієвої інклюзивної системи, в якій люди з інвалідністю мають всі можливості для проходження якісної реабілітації, соціалізації, навчання,   працевлаштування,   економічної   самостійності  та  гідного догляду  у  випадку необхідності у безбар"єрному суспільстві.

Особи з інвалідністю мають право поділитися будь-якою інформацією щодо визначення своїх потреб, заповнивши форму за посиланням https://forms.gle/6eL9FwZkdeYzJkwu7.

Форма на сайті має такий вигляд:

Заздалегідь вдячні за участь! 

Ми цінуємо Вашу думку!

Чтобы сохранить изменения, войдите в аккаунт Google. Подробнее…

*Обязательный вопрос

ПІБ особи, яка заповнює форму*

Мой ответ

Ви є :*

Особа з інвалідністю

Супроводжуючий / опікун/ піклувальник особи з інвалідністю

ПІБ особи з інвалідністю *

Мой ответ

Група інвалідності*

1-ша група

2-га група

3-тя група

У зв"язку з якими функціональними порушеннями встановлена інвалідність? *

Мой ответ

Електронна адреса

Мой ответ

В якій області проживаєте? *

Вінницька область

Волинська область

Дніпропетровська область

Житомирська область

Закарпатська область

Запорізька область

Івано-Франківська область

Київська область

Кіровоградська область

Львівська область

Миколаївська область

Одеська область

Полтавська область

Рівненська область

Сумська область

Тернопільська область

Харківська область

Херсонська область

Хмельницька область

Черкаська область

Чернівецька область

Чернігівська область

Контактний номер телефону*

Мой ответ

Контактний номер телефону (у випадку використання кількох номерів) 

Мой ответ

Якщо Ви хочете поділитися будь-якою інформацією щодо визначення потреб осіб з інвалідністю - можете це зробити тут 

Мой ответ

Даю згоду на обробку персональних даних , відповідно  до Закону України "Про захист персональних даних"*

Так

Ні

Другое:

Отправить

Очистить форму

 

Відкрито донабір на отримання 16 тисяч гривень від спільного проєкту Мінветеранів і Червоного Хреста України

З метою підтримки ветеранів війни, які отримали інвалідність І або ІІ групи внаслідок війни, додатково 2100 ветеранів зможуть

отримати грошову допомогу. Для отримання коштів треба подати заяву через вебсайт eveteran.gov.ua

Важливо! Особам, які вже пройшли процес реєстрації на проект та отримали виплату/-ти, не потрібно реєструватися повторно.

Звертаємо увагу тих осіб, у яких виникали технічні або банківські помилки з поданням заяви під час реєстрації за І та ІІ етапами. Будь ласка, пересвідчіться, що помилки успішно усунені, перевірте свої дані та подайте заяву знову.

Якими могли бути типові помилки:

* не вдалося правильно підписати та надіслати заяву;

* допущено помилку в ПІБ при формуванні електронного цифрового підпису;

* банківський рахунок, вказаний в заяві, не в гривневій валюті;

* закінчився термін банківської картки, вказаної в заяві;

* заявник не є власником міжнародного банківського рахунку IBAN, вказаного ним в заяві;

* міжнародний банківський рахунок IBAN введений в заяві з помилкою;

* банківська картка заблокована власником з різних причин;

* встановлений ліміт на банківську картку у сумі меншій за виплату у розмірі 4000 грн.

Також, якщо міжнародний номер банківського рахунку IBAN змінився, необхідно повторно подати нову заяву.

Хто може отримати допомогу?

Проєкт поширюється на повнолітніх громадян України, яким відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” надано статус особи з інвалідністю внаслідок війни І або ІІ групи, та відомості про яких внесені до Єдиного державного реєстру ветеранів війни.

Особи з інвалідністю внаслідок війни І або ІІ групи зможуть отримати грошову допомогу одноразово одним платежем на банківський рахунок заявника у розмірі 4 000 гривень на місяць. Виплати будуть здійснюватися протягом чотирьох місяців незалежно від отримання ними інших видів допомоги.

Як подати заяву в електронній формі на вебсайті eveteran.gov.ua?

Перед тим, як подавати заявку, пересвідчіться, що маєте електронний підпис. 

1. Зайдіть на сторінку вебсайту eveteran.gov.ua

2. Щоб розпочати, перейдіть за посиланням "Надання підтримки особам з інвалідністю внаслідок війни".

3. Пройдіть електронну ідентифікацію та автентифікацію з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

4. Перевірте своє прізвище, ім'я, по-батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків та зазначте свій міжнародний номер банківського рахунку IBAN, номер телефону та адресу електронної пошти.

Перед тим, як надіслати заяву, повторно перевірте свої дані та надайте згоду на обробку та передачу даних про себе для отримання грошової допомоги від міжнародної організації.

Заяву буде надіслано до Мінветеранів, де буде верифіковано наявність статусу ветерана війни – особи з інвалідністю І або ІІ групи заявника в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни. Якщо особа відповідає цьому критерію, тоді знеособлені дані заявника в автоматичному режимі передаються до Червоного Хреста України для подальшої виплати грошової допомоги на вказаний у заяві банківський рахунок.

Звертаємо вашу увагу, що подача заявки на отримання грошової допомоги – безкоштовна та заповнюється отримувачем самостійно. Не передавайте свої особисті дані третім особам!

 

Постанова КМУ від 1 червня 2023 р. № 547 " Про внесення змін до Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів"

 

Оздоровлення та відпочинок дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії у 2023 році

Порядком реалізації експериментального проекту щодо надання та оплати послуг з оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 9 травня 2023 року № 462, визначено процедуру реалізації у 2023 році надання та оплату послуг з оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні (експериментальний проєкт).

Метою експериментального проєкту є надання дітям, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, послуг з оздоровлення та відпочинку за принципом “гроші ходять за дитиною”.  Проєкт реалізується за рахунок коштів, передбачених у загальному фонді державного бюджету за бюджетними програмами “Оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, які містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей, та розташовані в карпатському регіоні” і “Оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги і підтримки, в дитячих оздоровчих таборах МДЦ “Артек”, ДЦ “Молода Гвардія” і в дитячих закладах вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні” (далі — бюджетні кошти).

Отримувачем бюджетних коштів є один з батьків (особа, яка його/її замінює) дитини, місце проживання якої задекларовано/зареєстровано на території Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей, що виховується в малозабезпеченій сім’ї та належить до таких категорій, як дитина з інвалідністю (здатна до самообслуговування) або дитина із багатодітної сім’ї  (далі — отримувачі).

Бюджетні кошти перераховуються отримувачам на оплату послуг з оздоровлення і відпочинку  для придбання путівок в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні (далі — дитячі заклади оздоровлення та відпочинку).          Кошти перераховуються отримувачу на кожну дитину в розмірі п’яти прожиткових мінімумів виходячи з прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня відповідного року для дітей віком від шести до
18 років, один раз на рік у грошовій безготівковій формі на відкритий поточний рахунок із спеціальним режимом використання (далі — поточний рахунок) в акціонерному товаристві комерційний банк “ПриватБанк” (далі — АТ “ПриватБанк”) за умови, що дитині отримувача в поточному році уповноваженими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування не надавалася путівка до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, в яких закупівля послуг з оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, здійснюється за рахунок коштів, передбачених іншими бюджетними програмами.

Для отримання коштів на оздоровлення дитини отримувач відкриває поточний рахунок в АТ “ПриватБанк”.

Отримувачу бюджетних коштів автоматично надходить повідомлення засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія), про можливість отримання бюджетних коштів (за наявності в отримувача встановленого мобільного додатка Порталу Дія (Дія), що містить таку інформацію: 

прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) дитини;

дата народження дитини;

розмір бюджетних коштів;

граничний строк використання бюджетних коштів;

дані щодо необхідності відкриття спеціального рахунка для отримання бюджетних коштів в АТ “ПриватБанк”;

додаткові відомості.

Отримувач протягом трьох місяців з дня зарахування на поточний рахунок бюджетних коштів, а у разі зарахування коштів у жовтні — листопаді не пізніше 25 грудня поточного року:

обирає один з дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, який приєднався до публічного договору з надання послуг з оздоровлення та відпочинку дітей;

звертається до керівника обраного дитячого закладу оздоровлення та відпочинку для отримання згоди та підтвердження можливості надання таким закладом послуг з оздоровлення та відпочинку дітей із зазначенням строку перебування дитини в такому закладі та повної  вартості путівки;

оплачує послуги з оздоровлення дитини шляхом придбання путівки на 21 календарний день;

оплачує послуги з відпочинку дитини шляхом придбання путівки на
14 календарних днів.

 У разі дострокового відрахування дитини з обраного дитячого закладу оздоровлення та відпочинку сума бюджетних коштів, яка залишається не використаною від вартості путівки, повертається закладом оздоровлення та відпочинку протягом 10 операційних днів на поточний рахунок отримувача.    У разі часткової оплати вартості путівки до обраного дитячого закладу оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів отримувача сума коштів, яка залишається не використаною від вартості путівки, повертається закладом оздоровлення та відпочинку протягом 10 операційних днів пропорційно сумі витрачених власних коштів отримувача та сумі витрачених коштів з поточного рахунка отримувача.

Забороняється перерахунок бюджетних коштів отримувачами з поточного рахунка на інші рахунки.

Поточний рахунок не підлягає поповненню.

Забороняється зняття готівки з поточного рахунка.

Проїзд дітей до/з обраних дитячих закладів оздоровлення і відпочинку здійснюється за сприянням структурних підрозділів за кошти батьків (осіб, які їх замінюють) і за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством, або самостійно разом з батьками чи іншими законними представниками.

 

31 травня -  Всесвітній день боротьби із соціальною нерівністю

Щороку 31 травня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби із соціальною нерівністю. Викорінення бідності, боротьба з нерівністю доходів та захист прав людини - пріоритети, про які варто говорити у цей день. В територіальних громадах району проведені заходи, присвячені Всесвітньому дню боротьби із соціальною нерівністю.

 

Як, перебуваючи  за кордоном,  дистанційно відмовитися  від отримання різних видів соціальної допомоги або житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг

Через повномасштабну війну, розв'язану російською федерацією, частина українців, на жаль, змушена була виїхати за кордон. За понад рік активних бойових дій Мінсоцполітики у взаємодії з іншими установами та міністерствами забезпечило створення та функціонування низки цифрових інструментів, які дозволяють оформити ту чи іншу соціальну виплату онлайн або дистанційно відмовитись від неї.

Якщо громадянин України, який тимчасово перебуває за кордоном, має бажання чи потребу відмовитися від отримання якоїсь із соціальних допомог, він може зробити це в такий спосіб:

Написати відповідну заяву  в довільній формі з зазначенням таких обов’язкових реквізитів:

  • назва органу соціального захисту населення, в якому громадянин перебуває на обліку;
  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) отримувача допомоги;
  • адреса зареєстрованого/задекларованого місця  проживання/перебування;
  • контактний номер мобільного телефону;
  • адреса електронної пошти (за наявності);
  • вид отримуваної допомоги (наприклад, допомога при народженні дитини, допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю тощо).

Надіслати заяву щодо відмови від соціальної допомоги електронною поштою або засобами поштового зв’язку на адресу відповідного органу соціального захисту населення в Україні.

Контакти органів соціального захисту населення можна знайти на сайтах відповідних районних державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад.

Орган соціального захисту населення, до якого надійде звернення, після припинення виплати певного виду допомоги надішле громадянину, за його бажанням, електронною поштою або засобами поштового зв’язку довідку/скан-копію довідки про неотримання допомоги.

Про необхідність отримання такої довідки  необхідно вказати у заяві.

Якщо особа виїхала з території, на якій ведуться бойові дії, або яка тимчасово окупована російською федерацією, й органи соціального захисту не мають можливості здійснювати свої повноваження, заяву можна  надіслати до Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації.

Аналогічним є механізм відмови від житлових субсидій або пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу в Україні.

Дистанційно або засобами поштового зв’язку можна подати відповідну заяву про припинення виплат до органів Пенсійного фонду.

У заяві обов'язково зазначити:

  • назву органу Пенсійного фонду України, в якому громадянин перебуває на обліку;
  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) отримувача житлової субсидії/пільги;
  • адресу зареєстрованого/задекларованого або фактичного місця проживання/перебування;
  • контактний номер мобільного телефону;
  • адресу електронної пошти (за наявності);
  • вид державної підтримки (наприклад, житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг; житлова субсидія на  придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу; житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу; або пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу, пільги на оплату житлово-комунальних послуг, пільги на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу).

У разі необхідності отримання довідки/скан-копії довідки про припинення та неотримання житлової субсидії/пільг – зазначити про це в заяві.

Контакти територіальних органів Пенсійного фонду України можна знайти на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Як отримати посвідчення члена сім'ї безвісти зниклого


На сьогодні для отримання посвідчення члена сім’ї безвісти зниклого необхідно звернутися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі ТЦК і СП) за місцем свого проживання із заявою про видачу відповідного посвідчення.
 
До заяви додати:

  • паспорт (свідоцтво про народження) та ІПН члена сім’ї, якому видається посвідчення;
  • сповіщення ТЦК і СП про зникнення особи безвісти.

 
Отримати посвідчення мають право батьки, другий із подружжя та діти. У разі відмови у видачі посвідчення можна звернутися до ТЦК і СП вищого рівня.  

 

Отримання відповідного посвідчення регулюється Постановою КМУ №379 від 28 травня 1993 року «Про посвідчення на право користування пільгами членів сімей військовослужбовців, які загинули (померли) чи пропали безвісти під час проходження військової служби».
 

Перелік державних закладів освіти, що перебувають у сфері управління Мінагрополітики

Пам’ятка для членів сімей осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

Як діяти родині зниклого безвісти через війну

 

Уряд запровадив механізм “гроші ходять за дитиною” при оплаті послуг з  оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки за рахунок бюджетних коштів 

9  травня Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою запровадив механізм “гроші ходять за дитиною” при оплаті послуг з оздоровлення та відпочинку дітей, що потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

Відтепер родини з дітьми, які опинились в найбільш складних умовах - проживають на територіях, що були в тимчасовій окупації, знаходяться в зоні активних бойових дій, знаходяться на кордоні з російською федерацією * (перелік наведено нижче), є малозабезпеченими та мають дітей, які належать до таких категорій, як дитина з інвалідністю (здатна до самообслуговування) або дитина із багатодітної сім’ї, зможуть отримувати кошти для оздоровлення та відпочинку. 

Батьки (особи, що їх замінюють) дітей, які відповідають вищезазначеним  критеріям, отримуватимуть сповіщення про право на отримання коштів для оплати послуг з оздоровлення та відпочинку електронним повідомленням. 

Зокрема, за наявності у отримувача бюджетної допомоги встановленого мобільного застосунку Дія на електронному носії, йому автоматично надійде повідомлення про можливість отримання бюджетної допомоги.

Для того, щоб скористатися послугою, батьки (особи, що їх замінюють), в яких проживають такі діти, зможуть отримати картку із спеціальним режимом використання, на яку будуть зараховані кошти у розмірі п’яти прожиткових мінімумів (14,165 тис. грн) для дітей віком 6-18 років. 

Ці гроші батьки (особи, що їх замінюють) зможуть використати для придбання путівки на оздоровлення або відпочинок дитини в одному з таборів вищої категорії, які розташовані в карпатському регіоні (Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька, Тернопільска обл). 

Кошти можна буде використати в одному із закладів, що містяться у Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей. Наразі у цьому реєстрі є 16 оздоровчих закладів для дітей, які відповідають вищенаведеним критеріям

Дія проєкту розпочнеться з 1 червня. Оздоровлюватися за програмою зможуть діти 7-18 років. Отже, вже з початку літа, сім'ї, чиї діти відповідають вищезазначеним критеріям, зможуть скористатись нагодою оздоровити своїх дітей у Карпатах. 

“Метою Міністерства є забезпечення підтримки найменш захищених верств населення. Автоматичне поширення проєкту на всіх дітей з даних категорій, прозора система виплат коштів на оздоровлення та відпочинок їх батькам, значне розширення кількості надавачів послуг з оздоровлення та ринкова конкуренція сприятимуть забезпеченню належної якості послуг і, відповідно, ефективному витрачанню державних коштів. У 2023 р. плануємо за рахунок Держбюджету забезпечити зазначеними послугами близько 25 тис. дітей", – зазначила Перший заступник Міністра соціальної політики Дарина Марчак.

Крім того, Міністерство соціальної політики продовжує можливість оздоровлювати дітей у Міжнародному таборі “Артек”. Відбір дітей для оздоровлення у цьому таборі буде відбуватись за “традиційним” підходом - путівки на оздоровлення будуть розподілятись управліннями соціального захисту у місцевих громадах. Отримати путівку на відпочинок чи оздоровлення в “Артеку” зможуть всі діти з родин, які потребують фінансової підтримки від держави (належать до малозабезпечених сімей). 

Також звертаємо увагу, що Міністерство соціальної політики розширює можливості для оздоровлення дітей, зокрема дітей-сиріт, за рахунок співпраці з міжнародними партнерами. 

Так, Міністерство вже погодило можливості для оздоровлення українських дітей, і наразі формує конкретні програми щодо їх оздоровлення у співпраці з Урядами та неурядовими партнерами в Португалії, Іспанії, Норвегії, Японії, Чехії та Польщі. Це дозволить додатково розширити можливості держави для відпочинку і оздоровлення українських дітей із найбільш вразливих категорій за кордоном, без використання бюджетних коштів, з повною оплатою такого оздоровлення за рахунок коштів приймаючої країни та/ або коштів донорів. 

* до переліку територій віднесено Дніпропетровську, Донецьку, Запорізьку, Луганську, Миколаївську, Сумську, Харківську, Херсонську, Чернігівську, Київську області*. Пріоритет в оздоровленні дітей за цим проєктом з визначених областей надано з огляду на те, що регіони знаходяться в зоні активних бойових дій, перебували в тимчасовій окупації або на кордоні з російською федерацією та зазнають активних артилерійських обстрілів. 

Прес-служба Міністерства соціальної політики,

289-35-60,

[email protected]

15.05.2023

Щодо встановлення зв’язку інвалідності з пораненнями чи іншими ушкодженнями здоров’я

За ініціативи Мінветеранів Урядом прийнято зміни до постанов Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 № 1317 та від 25.04.2018 № 306, якими врегульовано процедуру встановлення МСЕКами цивільному населенню, яке з 24 лютого 2022 року перебуває або перебувало на території проведення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, причинного зв’язку інвалідності із проведенням зазначених заходів, та врегульовано процедуру прийняття Мінветеранів рішення про встановлення факту одержання вищевказаним особами ушкодження здоров’я від боєприпасів на території проведення зазначених заходів.

Рішення про встановлення факту одержання ушкодження здоров’я від боєприпасів на території проведення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України буде прийматися утвореною Мінветеранів міжвідомчою комісією, а МСЕК на підставі відповідного рішення міжвідомчої комісії при Мінветеранів буде встановлювати цивільним особам причинний зв’язок інвалідності із проведенням зазначених заходів.

Для встановлення такого факту особам необхідно подати на розгляд вищезазначеної міжвідомчою комісії:

  • копії первинної медичної облікової документації;
  • висновок судово-медичної експертизи;
  • копію довідки МСЕК про групу і причину інвалідності від загального захворювання (для повнолітніх) або копію висновку ЛКК (для дітей);
  • довідку про відсутність (наявність) судимості;
  • витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

 Заява та необхідні документи подаються/надсилаються поштою до Мінветеранів: провулок Музейний, 12, м. Київ, 01001

 

 

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 4 квітня 2023 р. № 317
Київ

Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1301 і від 30 грудня 2022 р. № 1467

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести до постанов Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1301 “Про затвердження Порядку забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших окремих категорій населення медичними виробами та іншими засобами” (Офіційний вісник України, 2009 р., № 94, ст. 3210; 2020 р., № 20, ст. 763; 2021 р., № 19, ст. 800) і від 30 грудня 2022 р. № 1467 “Про затвердження Порядку здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” (Офіційний вісник України, 2023 р., № 4, ст. 311) зміни, що додаються.

Прем'єр-міністр України

Д. ШМИГАЛЬ

Інд. 75

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 4 квітня 2023 р. № 317

ЗМІНИ,
що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1301 і від 30 грудня 2022 р. № 1467

1. Пункт 4 Порядку забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших окремих категорій населення медичними виробами та іншими засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1301, виключити.

2. Пункт 2 постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1467 доповнити абзацами такого змісту:

“Пенсійний фонд України надає доступ працівникам виконавчої дирекції Фонду соціального страхування та її робочих органів до особових справ потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання для формування витягів з особових справ у паперовій або електронній формі в частині документів, якими визначено право особи на забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації), санаторно-курортними путівками, та документів, що підтверджують забезпечення таких осіб зазначеними виробами та санаторно-курортними путівками, і передачі їх не пізніше ніж протягом наступного дня з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2023 р. № 317 “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1301 від 30 грудня 2022 р. № 1467” територіальним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

На підставі зазначених витягів територіальні відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю формують особові справи і вносять відповідні відомості до централізованого банку даних з проблем інвалідності.

У разі відсутності або знищення внаслідок воєнних (бойових) дій або тимчасової окупації особових справ потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання Фонд соціального страхування передає Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю наявні в базах даних та програмному забезпеченні відомості про потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які перебувають на обліку в робочих органах виконавчої дирекції Фонду соціального страхування та їх відділеннях, що розташовані в межах територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, перелік яких затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 6 грудня 2022 р. № 1364 “Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 99, ст. 6191), та відомості щодо документів, якими визначено право особи на забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації), санаторно-курортними путівками, та документів, що підтверджують забезпечення таких осіб зазначеними виробами та санаторно-курортними путівками, не пізніше ніж протягом наступного дня з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2023 р. № 317 “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1301 і від 30 грудня 2022 р. № 1467”.”.

 

З’явилася можливість отримати суми монетизованих безготівкових пільг, які були заощаджені станом на 01 червня 2022 року

 Відповідно до  постанови Кабінету Міністрів України № 340 від 18.04.2023 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання окремих видів грошової допомоги, пільг і житлових субсидій» суми пільг в обсязі залишків коштів, що обліковувалися на рахунку для виплати пільг за обліковими записами пільговиків станом на 1 червня 2022 р., за якими не було звернень пільговиків щодо їх виплати, облік яких припинено 20 грудня 2022 р. і які було повернуто АТ “Ощадбанк” на рахунок Мінсоцполітики, відкритий у Казначействі (далі — невиплачені суми пільг), виплачуються пільговикам органами Пенсійного фонду України за зверненнями таких пільговиків протягом квітня — вересня 2023 року.

Для забезпечення виплати невиплачених сум пільг органами Пенсійного фонду України АТ “Ощадбанк” передає до 1 березня 2023 р. Пенсійному фонду України захищеними каналами зв’язку реєстр таких пільговиків у порядку, встановленому Пенсійним фондом України та АТ “Ощадбанк”.

Для отримання невиплачених сум пільг пільговик подає до органу Пенсійного фонду України заяву довільної форми.

На підставі поданих пільговиками заяв Пенсійний фонд України формує щомісяця суму невиплачених пільг, яка підлягає виплаті, та включає її до заявки щодо потреби в коштах на виплату пільг на оплату житлово-комунальних послуг, яка формується відповідно до пункту 14 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки малозабезпечених сімей, затвердженого  постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1478 “Деякі питання соціального захисту малозабезпечених сімей” (Офіційний вісник України, 2023 р., № 4, ст. 319).

У разі смерті пільговика, на обліковому записі якого станом на 1 червня 2022 р. обліковувалися залишки коштів пільг, член його сім’ї, на якого поширювалися пільги і відомості про якого внесено до Реєстру, може отримати такі кошти, звернувшись до органу Пенсійного фонду України із заявою.

 

Змінено порядок призначення соціальних виплат

 

Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 340 від 18.04.2023 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання окремих видів грошової допомоги, пільг і житлових субсидій» (далі – постанова № 340).

Відповідно до постанови № 340:

1) врегульовано механізм подання документів для призначення допомоги при народженні дитини громадянам, у яких під час тимчасового перебування за межами України у період дії воєнного стану народилась дитина і вони продовжують перебувати за кордоном.

Отже для призначення допомоги при народженні дитини такі особи надсилають до органу соціального захисту населення за своїм зареєстрованим (задекларованим) місцем проживання (перебування) заяву та видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини;

2) надано право на призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги на дітей одиноким матерям особам, щодо яких наявна заборгованість роботодавця зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Під час обчислення державної соціальної допомоги для розрахунку середньомісячного сукупного доходу таких осіб за кожний місяць, в якому відсутні доходи, включається      0,5 розміру мінімальної заробітної плати;

        3) застосовано єдиний підхід до врахування матеріального та майнового стану при призначенні допомоги малозабезпеченим сім’ям, державної допомоги одиноким матерям і житлових субсидій, зокрема, у разі проведення отримувачами зазначених видів державної підтримки платіжних операцій;

       4) врегульовано механізм звернення за призначенням допомоги малозабезпеченим сім’ям у разі відмови особи зі складу сім’ї від отримання паспорта у формі картки, що містить безконтактний електронний носій.

 

 

5 ТРАВНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗА ПРАВА ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

 

5 травня відзначається Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю — людей, які, як ніхто, потребують підтримки оточуючих. Люди з інвалідністю є повноцінними членами суспільства. Жахливим фактом є те, що часто їх права порушуються більше, ніж права інших людей. І ми не маємо права залишити це без уваги, адже демократичне суспільство не сприймає дискримінації за будь-якими ознаками.

Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю започатковано 5 травня 1992 року. У цей день люди з обмеженими можливостями із сімнадцяти країн одночасно провели перший загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти дискримінації людей з інвалідністю. Цей день має підставу називатися одним із способів звернути увагу суспільства на існуючу проблему.

Жодна категорія громадян не повинна залишитися без уваги влади, суспільства, громадських організацій незалежно від національності, релігії, матеріального стану, стану здоров’я.

За офіційними даними, в Україні проживають понад 3 мільйони людей зі статусом осіб з інвалідністю. І, на жаль, щороку їх кількість збільшується.

Тому метою Дня боротьби за права осіб з інвалідністю є сприяння більш глибокому розумінню проблем, пов'язаних з інвалідністю, і мобілізація підтримки прав, гідності і благополуччя осіб з інвалідністю. Люди з обмеженими можливостями мають такі ж права на працевлаштування, доступну освіту і інфраструктуру, як і інші категорії громадян.

На жаль, життя людей з обмеженими фізичними можливостями продовжує залишатися дуже складним. Такі проблеми, як недолік спецпристосувань для пересування, складність отримання освіти, брак робочих місць і невелика грошова допомога, позбавляють інвалідів можливості вести повноцінний спосіб життя й ізолюють їх від суспільства.

Хоча особи з інвалідністю обмежені фізично, вони безмежні у своїх здібностях, талантах і прагненні до самовираження. Завдяки величезній силі духу й волі, ці люди досягають успіхів у найрізноманітніших сферах: науці, підприємницькій діяльності, художній творчості, мистецтві, спорті. Час показав, що дуже часто люди з обмеженими фізичними можливостями можуть досягти навіть більшого, ніж зовсім здорові люди.

Потрібно пам’ятати, що цей день є важливим не лише для людей, які мають інвалідність, але й для суспільства загалом. Адже залучення людей з інвалідністю до усіх сфер життя громади створює очевидні переваги для громадянського суспільства та стимулює його розвиток.

 

26.04.2023

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 18 квітня 2023 р. № 340

Київ

Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання окремих видів грошової допомоги, пільг і житлових субсидій

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Внести до постанов Кабінету Міністрів України щодо надання окремих видів грошової допомоги, пільг і житлових субсидій зміни, що додаються.

2. Пенсійному фонду України, Національній соціальній сервісній службі, обласним і Київській міській державним адміністраціям (військовим адміністраціям) за участю органів місцевого самоврядування забезпечити проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення про порядок реалізації цієї постанови.

        Прем’єр-міністр України                                              Д. ШМИГАЛЬ

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 18 квітня 2023 р. № 340

ЗМІНИ,
що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України
щодо надання окремих видів грошової допомоги,
 пільг і житлових субсидій

1. У Положенні про порядок призначення житлових субсидій, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня
1995 р. № 848 “Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива”
(ЗП України, 1996 р., № 2, ст. 76; Офіційний вісник України, 2019 р., № 69, ст. 2390; 2021 р., № 37, ст. 2203, № 42, ст. 2554; 2022 р., № 80, ст. 4826; 2023 р., № 4, ст. 319):

1) абзац перший пункту 1 викласти в такій редакції:

“1. Це Положення визначає умови призначення та порядок надання громадянам таких житлових субсидій:”;

2) в абзаці четвертому пункту 8 слова і цифри “перелік яких визначено в переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), який формується в електронній формі відповідно до Положення про інформаційну систему формування переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від
7 травня 2022 р. № 562 (Офіційний вісник України, 2022 р., № 41, ст. 2217), а у разі відсутності технічної можливості формування такого переліку в електронній формі — затверджується Мінреінтеграції за погодженням з Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій” замінити словами і цифрами “зазначених у переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженому наказом Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 р. № 309 (крім тих, які розташовані на територіях можливих бойових дій, а також тих, щодо яких зазначено дату припинення окупації)”;

3) у пункті 9:

абзац тринадцятий після слова “зареєстрована” доповнити словом
“(задекларована)”;

абзац чотирнадцятий після слова “зареєстрованих” доповнити словом “/задекларованих”;

4) абзац третій пункту 10 після слова “зареєстрованих” доповнити словом “/задекларованих”;

5) в абзаці дев’ятому підпункту 3 пункту 14 слова “перебували у місцях позбавлення або обмеження волі” замінити словами “перебували в полоні, що підтверджується  відомостями та/або документами,  наданими уповноваженими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, державними реєстраторами, суб’єктами державної реєстрації, установами та організаціями в порядку та випадках, визначених законодавством, або перебували в місцях позбавлення/обмеження волі”;

6) у пункті 22:

абзац другий після слова “зареєстровані” доповнити словом
“(задекларовані)”;

абзаци третій і четвертий після слів “не зареєстровані” доповнити словами “(не задекларовані)”;

абзац шостий викласти в такій редакції:

“Житлова субсидія не може призначатися одночасно і за зареєстрованим місцем проживання особи, і за її задекларованим місцем проживання, і за місцем її фактичного проживання.”;

7) у пункті 23:

абзац перший після слова “зареєстровані” доповнити словом
“(задекларовані)”;

абзац другий після слова “зареєстрованим” доповнити словом
“/задекларованим”;

8) у пункті 24:

перше речення абзацу другого після слова “зареєстровані” доповнити словами “та/або задекларовані”;

у першому реченні абзацу третього слова “зареєстроване (фактичне)” замінити словами “зареєстроване/задеклароване або фактичне”, а слова “які вважаються безвісно відсутніми за рішенням суду” — словами “які перебувають у полоні, що підтверджується  відомостями та/або документами,  наданими уповноваженими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, державними реєстраторами, суб’єктами державної реєстрації, установами та організаціями в порядку та випадках, визначених законодавством, або вважаються безвісно відсутніми за рішенням суду,”;

перше речення абзацу четвертого після слова “зареєстровані” доповнити словом “(задекларовані)”;

9) у пункті 25:

абзац перший після слова “зареєстрованих” доповнити словами “та/або задекларованих”;

абзац другий після слова “зареєстровані” доповнити словом
“(задекларовані)”;

абзац третій після слова “зареєстрованим” доповнити словом
“/задекларованим”;

10) пункт 26 після слова “зареєстровані” доповнити словом
“(задекларовані)”;

11) у пункті 28:

абзац перший після слів “не зареєстровані” доповнити словами
“(не задекларовані)”;

перше речення абзацу другого після слів “не зареєстровані” доповнити словами “(не задекларовані)”;

12) третє речення пункту 47 після слів “продовжено на час хвороби заявника” доповнити словами “(але не довше ніж до дня закінчення опалювального/неопалювального сезону)”;

13) абзац восьмий пункту 50 після слова “зареєстрованих” доповнити словом “/задекларованих”;

14) пункт 53 після слова “зареєстрованих” доповнити словом
“/задекларованих”;

15) пункт 54 після слова “зареєстрованих” доповнити словом “/задекларованих”;

16) у пункті 78:

доповнити пункт після абзацу третього новим абзацом такого змісту:

“у складі яких є задекларовані особи;”.

У зв’язку з цим абзаци четвертий — шостий вважати відповідно абзацами п’ятим — сьомим;

абзац п’ятий після слова “зареєстрованих” доповнити словом
“(задекларованих)”;

17) у пункті 90:

абзац другий після слова “зареєстрованих” доповнити словом “/задекларованих”;

доповнити пункт після абзацу дев’ятого новим абзацом такого змісту:

“про перебування за кордоном особи із складу домогосподарства або члена сім’ї особи із складу домогосподарства сукупно більш як
60 днів;”.

 У зв’язку з цим абзаци десятий — одинадцятий вважати відповідно абзацами одинадцятим — дванадцятим;

18) пункт 91 після слова “зареєстрованих” доповнити словом
“/задекларованих”;

19) пункт 115 викласти в такій редакції:

“115. Фінансування та виплата житлових субсидій здійснюється уповноваженими органами в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1478 “Деякі питання соціального захисту малозабезпечених сімей” (Офіційний вісник України, 2023 р., № 4, ст. 319).”.

2. У Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від
27 грудня 2001 р. № 1751 (Офіційний вісник України, 2001 р., № 52,
ст. 2365; 2014 р., № 53, ст. 1408; 2021 р., № 4, ст. 212; 2023 р., № 6, ст. 505):

1) пункт 11 після абзацу сьомого доповнити новим абзацом такого змісту:

“У період дії воєнного стану для призначення допомоги при народженні дитини один із батьків (опікун), який тимчасово перебуває за межами України (крім осіб, які перебувають на території держави, визнаної згідно із законом державою-окупантом та/або державою-агресором щодо України), надсилає до органу соціального захисту населення за своїм зареєстрованим (задекларованим) місцем проживання (перебування) заяву та видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини.”.

У зв’язку з цим абзаци восьмий — п’ятнадцятий вважати відповідно абзацами дев’ятим — шістнадцятим;

2) у пункті 352:

абзац п’ятий замінити абзацами такого змісту:

“2) особи, які входять до складу сім’ї, протягом 12 місяців перед місяцем звернення за призначенням допомоги на дітей одиноким
матерям здійснили на суму, яка на дату проведення операції перевищує
50 тис. гривень:

купівлю земельної ділянки, квартири (будинку) (крім житла, отриманого або придбаного за рахунок державного чи місцевого бюджету), іншого нерухомого майна, транспортного засобу (механізму), цінних паперів та інших фінансових інструментів, віртуальних активів
(у значенні, наведеному в Законі України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатили (одноразово) будь-які роботи або послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла та соціальними нормативами житлово-комунального обслуговування);

купівлю безготівкової та/або готівкової іноземної валюти (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних та/або освітніх послуг), а також банківських металів;

платіж (платежі), що випливає з правочинів, за якими передбачено набуття майнових прав на нерухоме майно та/або транспортні засоби (механізми) (крім об’єктів спадщини та дарування);

внески до статутного (складеного) капіталу товариства, підприємства, організації;

благодійну діяльність (виключно у вигляді сплати коштів);

надання поворотної/безповоротної фінансової допомоги, позики.

Допомога на дітей одиноким матерям призначається у разі купівлі квартири (будинку) протягом шести місяців після продажу іншої квартири (іншого будинку), що були єдиним житловим приміщенням у власності особи, на підставі підтвердних документів, і доходи від такого продажу не враховуються до сукупного доходу сім’ї;

21) особи, які входять до складу сім’ї, на перше число місяця, з якого призначається допомога на дітей одиноким матерям, мають на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у загальній сумі, що перевищує 100 тис. гривень, або облігації внутрішньої державної позики на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень, про що зазначається в декларації;”.

У зв’язку з цим абзаци шостий — двадцять перший вважати відповідно абзацами чотирнадцятим — двадцять дев’ятим;

в абзаці чотирнадцятому слова “на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)” замінити словами і цифрами “в населених пунктах, зазначених у переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженому наказом Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 р. № 309 (крім тих, які розташовані на територіях можливих бойових дій, а також тих, щодо яких зазначено дату припинення окупації)”;

абзац п’ятнадцятий виключити;

3) пункт 353 доповнити абзацом такого змісту:

“Допомога на дітей одиноким матерям призначається, якщо у складі сім’ї є особа, яка перебуває в трудових відносинах та за яку не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців періоду, за який враховуються доходи, у зв’язку з наявною заборгованістю роботодавця із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.”;

4) абзац тринадцятий пункту 61 замінити абзацами такого змісту:

“інформація про осіб, які входять до складу сім’ї та протягом
12 місяців перед місяцем звернення за призначенням допомоги на дітей одиноким матерям здійснили на суму, яка на дату проведення операції перевищує 50 тис. гривень:

купівлю земельної ділянки, квартири (будинку) (крім житла, отриманого або придбаного за рахунок державного чи місцевого бюджету), іншого нерухомого майна, транспортного засобу (механізму), цінних паперів та інших фінансових інструментів, віртуальних активів (у значенні, наведеному в Законі України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатили (одноразово) будь-які роботи або послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла та соціальними нормативами житлово-комунального обслуговування);

купівлю безготівкової та/або готівкової іноземної валюти (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних та/або освітніх послуг), а також банківських металів;

платіж (платежі), що випливає з правочинів, за якими передбачено набуття майнових прав на нерухоме майно та/або транспортні засоби (механізми) (крім об’єктів спадщини та дарування);

внески до статутного (складеного) капіталу товариства, підприємства, організації;

благодійну діяльність (виключно у вигляді сплати коштів);

надання поворотної/безповоротної фінансової допомоги, позики;

інформація про осіб, які входять до складу сім’ї та на перше число місяця, з якого призначається допомога на дітей одиноким матерям, мають на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у загальній сумі, що перевищує 100 тис. гривень, або облігації внутрішньої державної позики на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень.”.

У зв’язку з цим абзаци чотирнадцятий і п’ятнадцятий вважати відповідно абзацами двадцять першим — двадцять другим.

3. У Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 р. № 250 (Офіційний вісник України, 2003 р., № 9, ст. 394; 2020 р., № 61, ст. 1981; 2021 р., № 4, ст. 212, № 56, ст. 3462; 2022 р., № 80, ст. 4826, № 95, ст. 5891):

1) в абзаці одинадцятому пункту 5 слова і цифри “(для дитини віком до 14 років)” замінити словами і цифрами “(для дитини віком до 14 років, а в разі відсутності  паспорта громадянина України — до 16 років)”;

2) у пункті 10:

підпункт 2 викласти в такій редакції:

“2) особи, які входять до складу малозабезпеченої сім’ї, протягом
12 місяців перед місяцем звернення за призначенням державної соціальної допомоги здійснили на суму, яка на дату проведення операції перевищує 50 тис. гривень:

купівлю земельної ділянки, квартири (будинку) (крім житла, отриманого або придбаного за рахунок державного чи місцевого бюджету), іншого нерухомого майна, транспортного засобу (механізму), цінних паперів та інших фінансових інструментів, віртуальних активів (у значенні, наведеному в Законі України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатили (одноразово) будь-які роботи або послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла та соціальними нормативами житлово-комунального обслуговування);

купівлю безготівкової та/або готівкової іноземної валюти (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних та/або освітніх послуг), а також банківських металів;

платіж (платежі), що випливає з правочинів, за якими передбачено набуття майнових прав на нерухоме майно та/або транспортні засоби (механізми) (крім об’єктів спадщини та дарування);

внески до статутного (складеного) капіталу товариства, підприємства, організації;

благодійну діяльність (виключно у вигляді сплати коштів);

надання поворотної/безповоротної фінансової допомоги, позики.

Державна соціальна допомога призначається у разі купівлі квартири (будинку) протягом шести місяців після продажу іншої квартири (іншого будинку), що були єдиним житловим приміщенням у власності особи, на підставі підтвердних документів, і доходи від такого продажу не враховуються до сукупного доходу сім’ї;”;

доповнити пункт підпунктом 21 такого змісту:

“21) особи, які входять до складу малозабезпеченої сім’ї, на перше число місяця, з якого призначається державна соціальна допомога, мають на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у загальній сумі, що перевищує 100 тис. гривень, або облігації внутрішньої державної позики на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень, про що зазначається в декларації;”;

у підпункті 3:

в абзаці першому слова “на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)” замінити словами і цифрами “в населених пунктах, зазначених у переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженому наказом Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 р. № 309 (крім тих, які розташовані на територіях можливих бойових дій, а також тих, щодо яких зазначено дату припинення окупації)”;

абзац другий виключити;

3) пункт 111 викласти в такій редакції:

“111. Державна соціальна допомога призначається, якщо у складі малозабезпеченої сім’ї є особа, яка не сплатила або за неї не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сумарно протягом трьох місяців періоду, за який враховуються доходи, але протягом періоду, за який враховуються доходи, отримувала допомогу по частковому безробіттю відповідно до статті 47 Закону України “Про зайнятість населення”.

Державна соціальна допомога призначається, якщо у складі сім’ї є особа, яка перебуває в трудових відносинах і за яку не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців періоду, за який враховуються доходи, у зв’язку з наявною заборгованістю роботодавця із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.”.

4. У Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня
2019 р. № 373 “Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій форміˮ (Офіційний вісник України, 2019 р.,
№ 36, ст. 1263; 2020 р., № 3, ст. 161; 2022 р., № 80, ст. 4826; 2023 р., № 4, ст. 319):

1) абзац перший пункту 1 викласти в такій редакції:

“1. Цей Порядок визначає механізм надання громадянам у грошовій формі таких пільг:”;

2) доповнити Порядок пунктом 91 такого змісту:

“91. Суми пільг в обсязі залишків коштів, що обліковувалися на рахунку для виплати пільг за обліковими записами пільговиків станом
на 1 червня 2022 р., за якими не було звернень пільговиків щодо їх виплати, облік яких припинено 20 грудня 2022 р. і які було повернуто
АТ “Ощадбанк” на рахунок Мінсоцполітики, відкритий у Казначействі (далі — невиплачені суми пільг), виплачуються пільговикам органами Пенсійного фонду України за зверненнями таких пільговиків протягом квітня — вересня 2023 року.

Для забезпечення виплати невиплачених сум пільг органами Пенсійного фонду України АТ “Ощадбанк” передає до 1 березня 2023 р. Пенсійному фонду України захищеними каналами зв’язку реєстр таких пільговиків у порядку, встановленому Пенсійним фондом України та
АТ “Ощадбанк”.

Для отримання невиплачених сум пільг пільговик подає до органу Пенсійного фонду України заяву довільної форми, у якій обов’язково зазначає:

назву документа, що дає право на пільги, його серію та номер (за наявності), ким видано документ і дату його видачі (з пред’явленням оригіналу зазначеного документа або електронного посвідчення ветерана);

реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які мають відмітку в паспорті громадянина України про право здійснювати платежі за серією (за наявності) та номером паспорта);

серію (за наявності) та номер паспорта громадянина України або свідоцтва про народження, або тимчасового посвідчення громадянина України (для іноземців та осіб без громадянства — паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, посвідки на постійне/тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, або іншого документа, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України, крім довідки про звернення за захистом в Україні), ким видано документ і дату його видачі;

номер рахунка (за стандартом IBAN) та найменування банку, в якому відкрито рахунок.

На підставі поданих пільговиками заяв Пенсійний фонд України формує щомісяця суму невиплачених пільг, яка підлягає виплаті, та включає її до заявки щодо потреби в коштах на виплату пільг на оплату житлово-комунальних послуг, яка формується відповідно до пункту 14 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки малозабезпечених сімей, затвердженого  постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1478 “Деякі питання соціального захисту малозабезпечених сімей” (Офіційний вісник України, 2023 р., № 4, ст. 319).

У разі смерті пільговика, на обліковому записі якого станом
на 1 червня 2022 р. обліковувалися залишки коштів пільг, член його сім’ї, на якого поширювалися пільги і відомості про якого внесено до Реєстру, може отримати такі кошти, звернувшись до органу Пенсійного фонду України із заявою довільної форми та копіями:

свідоцтва про смерть пільговика;

паспорта громадянина України (або чіткими фото паспорта громадянина України з розбірливим текстом, без будь-яких виправлень) або документа про народження, або тимчасового посвідчення громадянина України пільговика;

реєстраційного номера облікової картки платника податків пільговика.

У заяві член сім’ї померлого пільговика зазначає такі відомості про себе:

власне ім’я та прізвище;

реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією (за наявності) та номером паспорта);

серія (за наявності) та номер паспорта громадянина України або серія (за наявності) та номер тимчасового посвідчення громадянина України (для іноземців та осіб без громадянства — паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, посвідки на постійне/тимчасове проживання, посвідчення біженця або іншого документа, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України), ким видано документ і дата його видачі;

номер рахунка (за стандартом IBAN) та найменування банку, в якому відкрито рахунок.”;

3) пункт 15 викласти в такій редакції:

“15. Фінансування та виплата пільг здійснюється уповноваженими органами у грошовій готівковій формі в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1478 “Деякі питання соціального захисту малозабезпечених сімей” (Офіційний вісник України, 2023 р., № 4, ст. 319).”;

4) пункт 19 викласти в такій редакції:

“19. Пільговик зобов’язаний повідомляти уповноваженому органу про зміну всіх обставин, які впливають на надання пільг.

Суми пільг, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пільговика, або неповідомлення уповноваженому органу про зміну обставин, які вплинули на розмір виплачених пільг, на вимогу уповноваженого органу повертаються пільговиком.

Надання пільги припиняється:

з причин, що унеможливлюють її надання, зокрема в разі смерті пільговика, втрати права на пільгу, призначення житлової субсидії, — з місяця, що настає за місяцем настання зазначеної події;

за заявою пільговика — з місяця, що настає за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою.

У разі відмови пільговика добровільно повернути суму надміру перерахованої (виплаченої) пільги питання про її примусове стягнення вирішується в судовому порядку.”.

5. У Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня
2020 р. № 632 “Деякі питання виплати державної соціальної
допомоги” (Офіційний вісник України, 2020 р., № 61, ст. 1981; 2022 р.,
№ 95, ст. 5891):

1) пункт 8 викласти в такій редакції:

“8. До середньомісячного сукупного доходу осіб, які беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, не враховуються отримані ними у період безпосередньої участі у зазначених заходах грошове забезпечення та інші виплати і види соціальної допомоги, передбачені законодавством для працівників правоохоронних органів, військовослужбовців і працівників Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, МВС, Національної поліції, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, інших військових формувань, утворених відповідно до закону.”;

2) в абзаці другому пункту 13 слова “(крім військовослужбовців, а також осіб, щодо яких наявна заборгованість роботодавця із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування,  або осіб, які відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування)” замінити словами “, а також для осіб, які перебувають у трудових відносинах і за яких не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в розмірі, не меншому від мінімального, у зв’язку з наявною заборгованістю роботодавця із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (крім військовослужбовців або осіб, які відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування)”.

6. У постанові Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 р. № 215 “Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 25, ст. 1302, № 25, ст. 1340):

1) абзац перший пункту 2 викласти в такій редакції:

“2. Виплата грошових допомог, пільг та житлових субсидій у разі застосування положень цієї постанови здійснюється без дотримання вимог Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення соціального захисту дітей та сім’ї, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1474 “Деякі питання соціального захисту дітей та сім’ї” (Офіційний вісник України, 2023 р., № 4, ст. 316), Порядку  використання коштів державного бюджету для забезпечення соціального захисту громадян, які потрапили у складні життєві обставини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1475 “Деякі питання соціального захисту громадян, які потрапили у складні життєві обставини” (Офіційний
вісник України, 2023 р., № 4, ст. 317), та Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки малозабезпечених сімей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України
від 30 грудня 2022 р. № 1478 “Деякі питання соціального захисту малозабезпечених сімей” (Офіційний вісник України, 2023 р., № 4,
ст. 319).”;

2) доповнити постанову пунктом 23 такого змісту:

“23. Дозволити Міністерству соціальної політики в межах видатків, передбачених на 2023 рік, здійснити фінансування виплат грошових допомог за 2022 рік на підставі сформованої в поточному році інформації (реєстрів) про одержувачів грошової допомоги.”.

7. Підпункт 1 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України
від 19 квітня 2022 р. № 462 “Деякі питання надання пільг та житлових субсидій в умовах воєнного стану” (Офіційний вісник України, 2022 р.,
№ 35, ст. 1906, № 80, ст. 4826) доповнити абзацом такого змісту:

“Кпк2021 — коефіцієнт середнього значення співвідношення нарахованих пільг на оплату житлово-комунальних послуг за квітень і січень 2021 р. (Кпкк2021 = 0,59);”.

_____________________

19.04.2023

Інклюзивна освіта: платформа Дія. Цифрова освіта продовжує розвиток в напрямку безбар’єрності

У межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської реалізується Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні. Її ціль – забезпечити рівні можливості для кожної людини реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими, шляхом інтегрування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної та громадянської, економічної та освітньої безбар‘єрності.

Команда Мінцифри будує найзручнішу державу у світі з точки зору отримання державних послуг. Платформа Дія. Цифрова освіта створена так, щоб люди з інвалідністю, люди старшого віку та інші представники маломобільних груп населення могли на рівних умовах розвивати цифрові навички та набувати цифрової грамотності. «Безбар'єрність є ключовим принципом цифрової інклюзії, оскільки вона гарантує, що всі користувачі мають однакові можливості використовувати технології і інтернет для збільшення своєї продуктивності, розвитку своїх навичок та підвищення якості життя. Безбар'єрний державний портал Дія. Цифрова освіта зможе допомогти збільшити інноваційний потенціал країни, стимулюючи інтерес до навчання серед молоді, світчерів та ВПО, створюючи можливості для розвитку економіки країни», — зазначає заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Платформа Дія. Цифрова освіта створена таким чином, щоб нею могли користуватися люди з різними формами інвалідності. Інтерфейс розроблений з чіткими, розбірливими шрифтами, високим колірним контрастом і простим макетом, щоб полегшити навігацію для людей з когнітивними порушеннями або порушеннями зору. Також на платформі доступний альтернативний текст для зображень, субтитри для відео та аудіоописи для мультимедійного контенту, щоб зробити його доступним для користувачів з порушеннями зору або слуху.

На платформі доступний освітній курс «Безбар’єрна грамотність». Це 8 серій про основні принципи безбар’єрності на прикладі повсякденних життєвих ситуацій. І ще один освітній курс «Безбар'єрна держава» про різні аспекти безбар’єрності в роботі публічних службовців.

Також в межах ініціативи зі створення безбар’єрного простору в Україні команда Мінцифри разом з ПРООН розробила постанову «Інформаційні технології. Вимоги щодо доступності продуктів та послуг ІКТ». У ній вказані вимоги до створення онлайн-контенту, а також онлайн-ресурсів таких як веб-портали, веб-сайти та застосунки, які будуть доступні кожному.

На порталі Дія з’явився новий розділ — Дія. Безбар’єрність, мета якого, щоб ВПО, люди з інвалідністю, батьки, літні люди та шукачі роботи змогли знайти всю необхідну інформацію в одному місці. На порталі можна дізнатися як знайти першу роботу, отримати пенсію, знайти роботу, коли вам за 60 років, виїхати за кордон, як користуватися електронною пенсійною книжкою, як оформити житлову субсидію, що потрібно знати батькам новонародженого тощо.

19.04.2023

Забезпечення ДЗР потерпілих від нещасного випадку на виробництві та від професійного захворювання здійснюватиме Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначає, що потерпілі на виробництві мають право на забезпечення протезуванням, ортезуванням, допоміжними засобами реабілітації (ДЗР), певними медичними виробами, фінансування яких здійснюється за рахунок державного бюджету.

04 квітня 2023 року Кабінет Міністрів України прийняв розроблену Мінсоцполітики  Постанову № 317 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року № 1301 і від 30 грудня 2022 року № 1467» (далі Постанова), яка дозволяє реалізувати право цих громадян  на забезпечення ДЗР. Відповідно до постанови, впроваджується механізм отримання потерпілими на виробництві технічних засобів реабілітації  з Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Працівники Фонду соціального страхування мають передати усю необхідну інформацію, яка підтверджує право особи на отримання ДЗР, до територіальних відділень Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Особисто людям не потрібно вчиняти будь-які дії для того щоб стати на облік до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Постановою урегульовано питання забезпечення потерпілих медичними виробами та засобами (пелюшки, підгузки, катетери, інші необхідні засоби). Відтепер таке забезпечення здійснюватиметься через структурні підрозділи охорони здоров'я на місцях, за рахунок коштів місцевих бюджетів. 

 

12.04.2023

Вступ на навчання до Навчального центру по підготовці, перепідготовці та підвищенню кваліфікації кадрів

Навчальний центр є професійно (професійно-технічним) навчальним закладом, який проводить свою освітню діяльність у трьох формах, а саме: підготовку, перепідготовку та/або підвищення кваліфікації робітничих кадрів за такими професіями, як: тракторист, машиніст автогрейдера, машиніст екскаватора, машиніст котка самохідного з рівними вальцями, машиніст укладача асфальтобетону, машиніст бульдозера, машиніст змішувача асфальтобетону пересувного, машиніст дорожньо-будівельних машин, водій навантажувача, електрогазозварник, а також водіїв транспортних засобів категорії «А», «А1», «В», «С», «С1», «СЕ», та «D», «D1».

Навчальний центр знаходиться у Київській області в місті Біла Церква та розташований на площі 2,442 га. Для підготовки, перепідготовки та/або підвищення кваліфікації водіїв і машиністів дорожньо-будівельної техніки використовуються   14 навчальних кабінетів та 7 лабораторій загальною площею 3495 кв.м. Кабінети та лабораторії відповідають вимогам законодавства з охорони праці, правилам протипожежної безпеки, санітарно-гігієнічним нормам та відповідно до вимог робочих планів і програм, оснащені технічними засобами підготовки, навчальними і наочними посібниками.

Навчальний центр відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» пропонує здійснювати професійну адаптацію за наведеними вище професіями шляхом, первинної професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації з урахуванням їх навичок, умінь та побажань, за результатами успішного завершення повного курсу навчання Навчальний центр видає документи державного зразка.

Підготовка за робітничими професіями, а саме машиністів дорожньо-будівельної техніки триватиме від 3,5 місяців до 6,5 місяців в залежності від професії, вартість навчання складає від 9200 грн., до 14300 грн. в залежності від обраної професії, вартість вказана без урахування витрат на паливно-мастильні матеріали.

Навчання на водіїв транспортних засобів категорії «В», «С», «СЕ», та «D» триватиме від 11 тижнів до 16 в залежності від категорії навчання, вартість навчання складає від 7659 грн., до 13721 грн. в залежності від обраної категорії навчання, вартість вказана з урахуванням витрат на паливно-мастильні матеріали.

Для проживання іногородніх слухачів є гуртожиток. До послуг мешканців гуртожитку обладнані кімнати для самопідготовки та відпочинку, кімнати гігієни і кімнати для прийняття їжі, вартість проживання за місяць з урахуванням комунальних платежів складає від 1300 грн. за 1 ліжко-місце до 3800 грн. за кімнату площею 20 м2.

Слухачі професійно-технічного навчання (машиністи дорожньо-будівельної техніки) для вступу подають наступні документи:

  1. Заява
  2. Копія паспорта
  3. Копія ідентифікаційного коду
  4. Довідка про місце реєстрації
  5. Копія військового квитка
  6. Копія документа про освіту
  7. Медична довідка для з відповідною відміткою
  8. 3 фото розміром 3,5х4,5

Слухачі курсів навчання водіїв для вступу подають наступні документи:

  1. Заява
  2. Копія паспорта
  3. Копія ідентифікаційного коду
  4. Довідка про місце реєстрації
  5. Медична довідка для водіїв
  6. 3 фото розміром 3,5х4,5

 

05.04.2023

Конкурс „Благодійна Україна-2022”

В Україні проводиться  щорічний Національний конкурс „Благодійна Україна-2022” під гаслом „Благодійність на захисті України” (далі – Конкурс), засновником та організатором якого є Всеукраїнська благодійна організація „Асоціація Благодійників України”.

Метою Конкурсу є всебічна підтримка волонтерського та благодійного руху України, визнання українського волонтерства як унікального явища сьогодення; сприяння розвитку благодійництва, як національної традиції, узагальнення і поширення інформації про кращі практики у сфері благодійництва. Завданнями Конкурсу є: популяризація благодійництва та волонтерства, їхніх організацій та ефективних практик; відзначення кращих благодійників та волонтерів, їхніх організацій та ефективних практик, інших колективів та організацій, які реалізували значні благодійні проекти та акції в Україні протягом звітного року; інформування суспільства про кращі практики благодійноcті; популяризація та заохочення широкого кола громадян до благодійності та волонтерства, актуальність та суспільна значущість різнопланових реалізованих доброчинних проектів.

Основні колективні номінації:

1. Благодійність великого бізнесу;

2. Благодійність середнього та малого бізнесу;

3. Корпоративна благодійність;

4. Колективне волонтерство;

5. Всеукраїнська благодійність;

6. Регіональна доброчинність;

7. Місцева доброчинність;

8. Доброчинність в охороні здоров’я;

9. Доброчинність у освіті та науці;

10. Доброчинність у культурі та мистецтві;

11. Доброчинність у соціальній сфері;

12. Доброчинність у сфері екології та охорони довкілля;

13. Доброчинність у захисті України;

14. Доброчинність неурядового сектору;

15. „Добро починається з тебе”;

16.„Молодіжні доброчинні ініціативи”;

17. Доброчинна акція року;

18. Платформа добра”;

19. „Інновації в доброчинній діяльності”. Індивідуальні номінації:

20. Благодійник року.

21. Волонтер року.

22. Менеджер року у сфері доброчинності. Спеціальні номінації:

23. Народний доброчинець.

24. Медіа і доброчинність.

25. Допомога з-за кордону.

Останній термін подачі заявок для участі в Конкурсі „Благодійна Україна 2022” – 30 квітня 2023 року (включно).

Додаткову інформацію про конкурс можна отримати на офіційному сайті: https://blagoukraine.org, facebook: BlagodijnaUkraina, електронна пошта: [email protected]. Оргкомітет конкурсу: тел. +380671640411 (у робочий час).

Відповідно до Закону України „Про волонтерську діяльність”, реалізація державної політики у сфері волонтерської діяльності здійснюється, зокрема, органами державної влади та органами місцевого самоврядування. 

Номінації

Конкурсна  заявка

04.04.2023

Методичні рекомендації щодо забезпечення доступності прихистків для тимчасового перебування маломобільних груп населенн

30.03.2023

ПОСТАНОВА КМУ від 17 березня 2023 р. № 239 "Деякі питання використання коштів для виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”

29.03.2023

Можливість скасування статусу ВПО

Інформуємо внутрішньо переміщених осіб, відповідно до Протоколу онлайн наради з питань поточного стану подолання наслідків військової агресії рф під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук від 14.03.2023, щодо можливості скасування статусу ВПО.

ЯК ЗНЯТИСЯ ЗІ СТАТУСУ ВПО

Відповідно до ст.12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» дія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи скасовується, якщо особа:

  • подала заяву про відмову від довідки;
  • повернулась до покинутого місця постійного проживання;
  • виїхала на постійне місце проживання за кордон.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ

Внутрішньо переміщені особи, які зареєстровані на території громади, аби знятися з обліку, зобов’язані звернутися в один зі способів:

  • особисто подати повідомлення за місцем отримання довідки не пізніше, як за три дні до від’їзду;
  • особисто подати повідомлення протягом трьох днів після повернення до покинутого місця проживання.

Рішення про скасування дії довідки ВПО невідкладно вносять до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

ЧОМУ ВАЖЛИВО ВЧАСНО ЗНЯТИСЯ З ОБЛІКУ

Якщо людина втратила право на отримання допомоги на проживання, то розуміє, що краще з власної ініціативи зупинити нарахування соціальних виплат, бо врешті-решт отримані безпідставно кошти доведеться колись повертати державі.

Рано чи пізно, в процесі взаємообміну інформацією, державні органи виявлять, що перестали існувати підстави для виплати допомоги. Тоді виплачені кошти вважатимуться надміру сплаченими сумами, тож вони будуть стягуватись з особи в добровільному або судовому порядку.

От в яких випадках за Законом № 1706 довідка про взяття на облік ВПО буде скасована, з одночасним внесенням відомостей про це до бази даних:

  1. Подача особою заяви про відмову від довідки;
  2. Скоєння особою кримінального правопорушення;
  3. Повернення особи до покинутого місця постійного проживання;
  4. Виїзд особи на постійне місце проживання за кордон;
  5. Виявлення факту подання особою завідомо недостовірних відомостей.

 


Родини полеглих бійців можуть отримати гроші на підтримку бізнесу

Родини полеглих (померлих) захисників та захисниць можуть отримати від 500 тисяч до 1,5 мільйона гривень на відкриття або розвиток власної справи. 

Підтримку надає Український ветеранський фонд Міністерства у справах ветеранів за програмою #Варто “Робити своє”. Загальний бюджет конкурсу становить 15 мільйонів гривень.

“Ми розуміємо, що жодна фінансова підтримка не потамує біль від втрати близької людини. Проте у першому конкурсі Варто мама загиблого бійця отримала фінансування інформаційного проєкту з протидії російській дезінформації, який присвятила пам’яті про свого сина. Для родин це може стати поштовхом для швидшого відновлення, дасть можливість шукати нові сенси, аби продовжувати боротьбу у всіх площинах”, — каже Наталія Калмикова, виконавча директорка Українського ветеранського фонду. 

У цьому конкурсі можуть брати участь підприємці зі сфери агропромислового комплексу: від обробки полів до сфери громадського харчування. Загалом протягом року планується провести ще 8 програм фінансування за різними напрямами.

Подавати заявки на фінансування проєктів можуть:

  • ветерани, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, які зареєстровані відповідно до вимог законодавства як фізичні особи-підприємці;

  • юридичні особи, зареєстровані не пізніше ніж за два роки до отримання фінансової підтримки, засновниками яких є ветерани, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Прийом заявок триває до 10 квітня 2023 року. 

Більше про умови та покрокову інструкцію – на сайті Українського ветеранського фонду: https://veteranfund.com.ua/contests/varto-do-own/ 

Запитання та уточнення щодо проєкту надсилайте на пошту [email protected] з обов’язковим зазначенням теми листа “Конкурс Проєктів”.

Постанова Кабінету Міністрів України від 24 березня 2023 р. № 263 "ЗМІНИ, що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2018 р.    № 280"

ПОСТАНОВА КМУ від 7 березня 2023 р. № 197 Київ Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 р. № 179 і від 21 червня 2017 р. № 432

ПОРЯДОК використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”

 

Визначено ключові антикорупційні заходи у сфері соціальної політики

4 березня 2023 року Уряд ухвалив Державну антикорупційну програму на 2023–2025 роки, яка передбачає понад 1700 заходів у 15 сферах для зменшення рівня корупції та забезпечення доброчесності у всіх сферах державного управління. Зокрема, у судочинстві, обороні, правоохоронній діяльності, державному регулюванні економіки, митній справі та оподаткуванні, містобудуванні та управлінні земельними ресурсами, корпоративному управлінні державними підприємствами, освіті, охороні здоров’я, соціальному захисті тощо. За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, документ є ключовим інструментом реалізації Антикорупційної стратегії 2021–2025, ухваленої Законом України “Про засади державної антикорупційної політики на 2021-2025 роки”.

Міністерство соціальної політики активно долучилося до розробки Програми у сфері соціальної політики. Зокрема, ключовими заходами, спрямованими на боротьбу з корупцією у соціальній політиці, є:

  • забезпечення прозорої цифрової системи нарахування і здійснення всіх соціальних виплат через побудову Єдиної інформаційної системи соціальної сфери;
  • розробка і ухвалення Соціального Кодексу України з метою кодифікації і спрощення соціального законодавства, а також ліквідації численних законодавчих колізій, які на сьогодні існують у сфері соціального законодавства;
  • забезпечення прозорих конкурентних інструментів фінансування надавачів соціальних послуг, зокрема для громадських обʼєднань осіб з інвалідністю. В тому числі, з цією метою передбачено розробку проекту Закону про внесення змін до законів України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, “Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні” тощо.

“Загальна мета всіх цих дій - максимізувати позитивний ефект кожної гривні, витраченої з державного і місцевих бюджетів на соціальну підтримку наших громадян, забезпечити прозорість і справедливість системи соціальної підтримки та підвищити спроможність держави допомагати громадянам подолати складні життєві обставини”, — підкреслила Дарина Марчак, перша заступниця Міністра соціальної політики України.

Одним з ключових елементів Державної антикорупційної програми є система індикаторів, яка дозволить у режимі реального часу здійснювати моніторинг і оцінку прогресу у досягненні стратегічних результатів, передбачених Антикорупційною стратегією.

Державна антикорупційна програма – це покроковий та узгоджений план для подальшої спільної роботи всіх органів влади та зацікавлених інституцій.

Дорожні карти щодо протезування пільгових категорій громадян

 
 
 
 

 

 

Посібник "Інклюзія осіб з інвалідністю при гуманітарному реагуванні"

Методичні рекомендації щодо евакуації людей з інвалідністю

 

Увага! Триває відбір  для участі у Всеукраїнських змаганнях «Ігри Нескорених» 2023 року

Як подати заявку на участь у відборі до збірної України Invictus Games 2023

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації повідомляє, що військовослужбовці, особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, ветерани війни та особи, звільнені з військової служби,  цивільного захисту, служби у правоохоронних органах, які зазнали травм, поранень або захворювань під час або внаслідок виконання службових обов’язків у зоні бойових дій можуть подати заявку на участь у Всеукраїнських змаганнях «Ігри Нескорених» 2023 року.

Подати заявку для участі у змаганнях можна на платформі https://eveteran.gov.ua.

Останній день прийому заявок на участь у відборі – 14 березня.

Щоб подати заявку необхідно авторизуватись за допомогою КЕП або через BankID чи додаток «Дія».

Вам необхідно вказати свої ідентифікаційні та контактні дані, обрати вид спорту, вказати свої фізичні характеристики (такі як вага та домінуюча рука) і розмір одягу.

Також необхідно додати до заявки:

висновок ВЛК, ІСЕК або інші первинні документи, що засвідчують поранення/травму/хворобу внаслідок бойових дій;

довідку від лікаря спортивної медицини (аби впевнитись, що заняття обраним вами видом спорту не нанесуть шкоди здоров’ю;

військовослужбовці також додають довідку про те, що вони проходять військову службу (будь – який документ про проходження служби у військовій частині).

 

Для отримання детальнішої інформації телефонуйте до Мінветеранів за номером:

+380 (63) 230-23-25

 

 

МІЖГАЛУЗЕВИЙ ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ "ХАРКІВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ"

 
 

Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика 

Постанова КМУ від 24.02.2023 року №168 "Про індексацію пенсійних і страхових виплат  та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році"

 

З 1 березня 2023 року управління соціального захисту населення Прилуцької  райдержадміністрації  здійснює подання заявки щодо потреби в бюджетних коштах для виплати разової компенсації постраждалим особам з інвалідністю відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2021 року № 1020 «Деякі питання призначення і виплати одноразової компенсації та щорічної допомоги, передбачених Законом України «Про протимінну діяльність в Україні».

Постанова КМУ від 29 вересня 2021 р.№1020 "Порядок надання одноразової компенсації особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, постраждалим внаслідок дії вибухонебезпечних предметів

 

Заяви про призначення допомоги сім’ям з дітьми

можна буде подавати засобами Порталу Дія

 

          Відділ з питань призначення та виплати державних соціальних допомог управління соціального захисту населення Прилуцької районної державної адміністрації повідомляє, що 07 січня 2023 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України № 11 від 06 січня 2023 року «Про внесення змін до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми».

Змінами, внесеними до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми (далі – Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1751, зокрема передбачено, що за наявності технічної можливості засобами Порталу Дія можна подати заяву в разі звернення за призначенням:

    - допомоги на дітей одиноким матерям;

    - допомоги при усиновленні дитини;

    - допомоги особі, яка доглядає за хворою дитиною.

Зазначаємо, що заява з необхідними документами та/або відомостями подається в електронній формі засобами Порталу Дія з урахуванням особливостей, визначених Порядком (зі змінами).

https://legalaid.gov.ua/