back

Ефективний механізм стягнення заборгованості по аліментах – суспільно корисні роботи

04 вересня 2020

Вже більше як півтора року тому вступив у дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисті права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

Суть змін полягає у тому, що особа, яка не сплачує аліменти на утримання своєї дитини, може бути притягнуто до адміністративної відповідальності у виді суспільно корисних робіт.

Суспільно корисні роботи - це виконання особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт, вид яких визначається відповідним органом місцевого самоврядування, а нарахована плата повністю перераховується на рахунок Державної виконавчої служби для погашення заборгованості по аліментах. Контроль за такими порушниками здійснюється відділами пробації.

З вступом в дію даного закону Прилуцьким міськрайонним відділом філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області отримано на виконання 84 постанови суду про притягнення до адміністративної відповідальності у виді суспільно корисних робіт.

З метою якісного контролю порушників працівниками Прилуцького міськрайонного відділу постійно проводяться перевірки за місцем відбування ними суспільно корисних робіт. Так, 26.09.2019р., був перевірений  громадянин П., який на момент перевірки був на робочому місці та відбував суспільно корисні роботи згідно запланованого графіку.

Варто зазначити, що більшість боржників роблять висновки, коли отримують суспільно корисні роботи, та в подальшому намагаються сплатити заборгованість.

Прилуцький міськрайонний відділ

філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області

https://legalaid.gov.ua/