back

З метою уникнення непорозумінь між бджолярами та аграріями громадськість створила ролик про правила взаємодії всіх зацікавлених сторін: як зібрати смачний мед, хороший урожай та попередити отруєння бджіл.

29 вересня 2020

Правила для аграрія:

  1. Не пізніше ніж за 3 доби до початку обробки полів повідомити органи місцевого самоврядування (районні чи селищні ради) та особисто через ЗМІ або смс-повідомлення попередьте пасічників: Коли? Що? Чим? оброблятимете поле.  ї
  2. Розмістить оголошення у людних місцях в ближніх населених пунктах, вказавши компанію, культуру (що оброблятимуться), назву препарату, час ізоляції бджіл та контакту особу.
  3. Не допускайте обробки квітучих медоносів¸ пилконосів під час масового льоту бджіл.
  4. Роботи с пестицидами проводьте в ранні ранкові, або вечірні години, при мінімальних висхідних повітряних потоках.

Правила для бджоляра:

  1. Зареєструйте пасіку за місцем проживання, аби агро-виробники знали про існування саме Вашої пасіки.
  2. Ізолюйте бджіл у вуликах, або вивезіть пасіку у безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями, при застосуванні конкретних пестицидів.
  3. Вивезіть пасіку на період до 5-ти днів, не менше ніж на 5 км. від зони обробки полів авіаційним методом, при наземній обробці пестицидами – на відстань від 3-х до 5-ти км.
  4. Повідомите власника або користувача земельної ділянки, якщо плануєте перевозити пасіку до медоносних угідь.

Дотримання цих простих правил дозволить уникнути непорозумінь та примножить Ваші заробітки. Аграрне виробництво та бджільництво- залежні один від одного. Бджоли дають не лише мед та пилок, але і збільшують врожайність с/х культур на 30-40%, запилюючи їх. Пасічники матимуть кращий медозбір, якщо поля захищені від шкідників.

https://legalaid.gov.ua/