back

Пробаційні програми – дієвий інструмент для виправлення

24 грудня 2020

З метою профілактики та запобіганню вчинення повторних правопорушень неповнолітніми особами, які вже скоїли злочини  та перебувають на обліку в Прилуцькому МРВ філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області, суд призначає додатковий обов’язок – проходження пробаційної програми.

За останній час у Прилуцькому міськрайонному відділі 4 клієнти пройшли пробаційні програми – двоє дорослих та двоє неповнолітніх – особі засудженій за насильницький злочин призначено програму «Подолання агресивної поведінки», а особі яка зловживає алкоголем програму «Попередження вживання психоактивних речовин». На даний час пробаційну програму проходить неповнолітній клієнт пробації по зміні прокримінального мислення. Метою програми є досягнення позитивних змін у поведінці неповнолітнього суб’єкта пробації шляхом розвитку та підтримки у нього навичок конструктивного та критичного мислення, формування навичок рефлексії, планування та постановки цілей, а також сприяння розвитку соціально прийнятних норм поведінки та навичок співпраці у взаєминах з оточуючими.

Провівши певну кількість пробаційних програм, вже можна сказати про їх ефективність та результативність. Порівняно за невеликий час настають позитивні зміни в когнітивній, емоційній та поведінковій сферах клієнтів пробації. Адже когнітивний підхід забезпечує підоблікових відділу знаннями, навичками, стратегіями та інструментами, необхідними для прийняття на себе відповідальності за свої дії та вчинки. А саме головне, що клієнтам пробації надається шанс на виправлення не в умовах ізоляції, а в суспільстві де вони залишаються у своїх сім`ях, виконуючи різні соціальні обов’язки, а суспільство стає безпечнішим.

 

Прилуцький МРВ філії ДУ «Центр пробації»

 в Чернігівській області

https://legalaid.gov.ua/