back

Неповнолітні клієнти- під особливою увагою пробації

29 липня 2021

Одним із способів здійснення нагляду за клієнтами пробації, міра покарання яких не пов’язана із позбавленням волі є перевірка їх за  місцем проживання. Під час відвідування є можливість поспілкуватись з їх близькими та знайомими, що у свою чергу допомагає встановити їх соціальне оточення.

Так, 29.07.2021 року працівником  Прилуцького міськрайонного відділу філії Державної Установи «Центр пробації» в Чернігівській області  було здійснено виїзд за місцем проживання неповнолітнього клієнта пробації в одне із сіл Прилуцького  району. Під час відвідування разом із соціальним працівником громади були проведені заходи, які спрямовані на досягнення позитивного результату щодо виправлення неповнолітнього клієнта. Коли раніше під час виконання вироків суду щодо осіб, засуджених до  покарань не пов’язаних з позбавленням волі, акцент у роботі  був зосереджений майже на контролі над поведінкою засуджених, то з утворенням уповноваженого органу з питань пробації, основним завдання працівників стало виховати та досягти позитивних змін у поведінці клієнта, повернути у суспільство законослухняного громадянина, який буде займати відповідне місце у суспільстві, приносячи користь.

 Неповнолітні правопорушники це особлива категорія клієнтів пробації,  щодо якої приділяється особлива увага. Працівники пробації долучаються до вирішення проблем неповнолітніх, залучаючи  також сім’ю клієнта та соціальні служби. Під час такого спілкування всі мають змогу висловити свої погляди на проблему, а сім’я отримує інформацію від фахівців та в подальшому виробляє свою стратегію щодо виховного впливу на свою дитину. При цьому для вирішення проблеми залучають і  самих неповнолітніх та враховують та поважають їх думку, готовність до позитивних змін. Сама зустріч пройшла в неформальній дружелюбній атмосфері де кожен почував себе важливим та мав змогу висловитися та бути почутим, а головне було досягнуто домовленості про спільну стратегію у соціально-виховному процесі, так як тільки спільними зусиллями ми можемо досягти кращих результатів в чому зацікавлені всі сторони.

Прилуцький міськрайонний відділ

Філії Державної установи «Центр пробації»

В Чернігівській області

https://legalaid.gov.ua/