back

30 років Незалежності України. Досягнення, які зробили з українців вільний, незалежний, сильний духом народ

20 серпня 2021

 

 

Незалежність Україні далася не простим шляхом. На політичній карті світу Україна, як країна з’явилася 30 років тому. В серці кожного українця незалежність творилася довгим шляхом, випробовуючи нас на міцність, єдність та людяність. Ми пережили революції, які трапилися за часів незалежності України: 2004 року – Помаранчева революція під гаслом: «Разом нас багато, нас не подолати» та революція Гідності – 2014-2015 роки – «Україна це Європа». Як дорого може коштувати незалежність, український народ знає напевно. Не здолала козацький дух і війна з окупантом, яка розпочалася у 2014 році і триває й досі. Ми знаємо ворога в обличчя. Великим  досягненням можна вважати нашу армію. За час війни вона змогла з нічого вирости до боєздатної, яка стримує відверто сильнішого агресора. Ми й надалі єдині і вдячні нашим захисникам. Підтримуємо, в першу чергу, моральний дух, передаючи їм вітання до свят, об’єднуючись готуємо посилки воїнам Збройних Сил України в зону проведення ООС.

У політиці визначним досягненням є, беззаперечно, отримання Україною безвізового режиму. Що робить українців ще більш вільними у своїх діях і подорожах.

Декомунізація таки скинула комуністичний тягар, що є досягненням, яке укріпило демократичні засади України. Червонопрапорна символіка й ідеологія як і нацистська, тепер заборонені законом. Ідеологія демократії укріплена, є свобода слова, що робить українців – вільними у своїх діях.

Визначне досягнення Україна має в авіації, демонструючи, що українці мають великий потенціал. Крилата сенсація – військовотранспортний літак АН-178 – дітище заводу «Антонов». Машина від креслення до останнього гвинтика – українська. Новий АН-178 унікальний: літає за нульової видимості, сідає і на смугу і на ґрунт. Не можливо не згадати про найпотужніший у світі транспортний літак АН-22 «Мрія», який здатен перевозити великий вантаж (до 640 тонн). У  2002 році АН-22 «Мрія» з вантажем  187. 5 тонн здійснив перший комерційний рейс.

Про те, що українці здорові духом з козацькою загартованістю народ свідчать наші досягнення у спорті. Вітчизняні  спортсмени  активно прославляють Україну у світі, встановлюючи світові рекорди. У 1993 році український легкоатлет Сергій Бубка став першою у світі людиною, яка стрибнула вище ніж шість метрів. Його рекорд зі стрибків із жердиною в закритих приміщеннях – 6,15 м. Цей рекорд зумів побити французький спортсмен тільки в 2014 році. У 2004 році український футболіст Андрій Шевченко здобув «Золотий м’яч», ставши найкращим футболістом Європи. Збірна України з футболу  вперше у своїй історії потрапила до ¼ Чемпіонату Світу – 2006, а голкіпер Олександр Шовковський став першим і досі єдиним голкіпером, котрий не пропустив жодного голу у серії пенальті матчу Чемпіонату світу. Також збірна України з футболу вперше  у 2021 році вийшла до 1/8 фіналу Чемпіонату Європи – 2020. Брати Клички у 2011 році після перемоги Володимира  в бою з британським боксером Девідом Хеєм стали власниками всіх чотирьох поясів Чемпіонату Світу у важкій вазі. На Олімпіаді – 2020 в Токіо плавець Михайло Романчук встанови Олімпійський рекорд у запливі на  800м вільним стилем – 7:41,28 хвилини. Також на Олімпіаді – 2020 побили Світовий рекорд українки легкоатлетки Інесси Кравець, який тримався  25 років, стрибок у довжину на відкритому повітрі – 15,5 м.

Музичні досягнення українців неосяжні, бо ми співучий народ. За часів Незалежності Україна двічі перемагала в міжнародному конкурсі «Євробачення». Першу перемогу 2004-го року здобула Руслана. У друге перемогла Джамала 2016-го року. За останні роки в українській музиці стався справжній прорив – слухати українське  - це модно. Гурт KAZKA встанови рекорд серед українських пісень на YouTube - кліп на пісню «Плакала» зібрав понад  370 млн. переглядів, чого раніше не вдавалося жодній пісні українською мовою.

І не можливо не згадати про духовне досягнення, що Україна за 30 років незалежності отримала і незалежність української церкви. 5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію об'єднаної Православної церкви України.

Український народ – один з найбільш мужніх, сильних духом, щирих і щедрих, цілеспрямованих народів у світі.

Великих досягнень на довгії літа!!!

З Днем Незалежності, Україно!

 

 

 

Архівний відділ Прилуцької районної державної адміністрації

https://legalaid.gov.ua/