back

Увага - грип птиці

04 листопада 2021

Грип птиці – інфекційне захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення викликаного вірусами грипу А. Віруси грипу типу А можуть інфікувати не лише людей, а й багато видів тварин і птахів, у тому числі курей, качок, свиней, коней, ховрахів тощо. Підтип вірусу грипу H5N1 є одним з найнебезпечніших (високопатогенних) вірусів грипу. Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції та послід.

 

  • розпізнати, що птиця хвора на грип.

У хворої птиці спостерігаються наступні клінічні ознаки:

  • Спад активності, посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть.

 

  • уникнути зараження пташиним грипом
  • В особистих господарствах, необхідно перевести всіх птахів на закритий режим утримання, а на подвір’ях встановити пристосування для відлякування синантропної птиці (опудала, тріскачки);
  • Уникайте контакту з хворими чи мертвими птахами;
  • Не торкайтесь до місць, на які могли потрапити екскременти хворих птахів;
  •  Подібно до будь–якого інфекційного захворювання, одним з найбільш ефективних способів захисту є часте ретельне миття рук. Руки слід обов'язково мити з милом, а також користуватися дезінфікуючими розчинами, що містять спирт;
  • Після контакту з сирим м'ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва слід обов'язково ретельно вимити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м'ясо птиці – продезінфікувати;
  • Вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м'ясо не менше 30 хвилин при температурі 1000 С. Вживаючи добре проварене м'ясо птиці, заразитися не можливо;
  • Яйця не можна вживати сирими, перед використанням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
  • Не купуйте м'ясо птиці та продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно – санітарного контролю, а також в місцях несанкціонованої торгівлі. 

ШАНОВНІ ВЛАСНИКИ! При найменших ознаках захворювання або загибелі птиці у ваших господарствах, просимо терміново повідомляти Прилуцьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області  за номерами

5-25-80,  5-05-15,  3-89-62

https://legalaid.gov.ua/