back

Попередження отруєння бджіл є спільним завданням влади, бджолярів та сільгоспвиробників

03 лютого 2022

 

Тваринництво

Про це зазначив, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час засідання робочої групи щодо заходів профілактики отруєння бджіл, що відбулося 01 лютого в онлайн форматі.

Участь у нараді взяли представники Мінагрополітики, Міністерства внутрішніх справ України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Національної поліції України, обласних державних адміністрацій та профільних асоціацій у сфері бджільництва, а також аграрії.

Ключовими питаннями наради стало обговорення основних причин отруєння бджіл, заходів профілактики отруєння бджіл, механізмів встановлення факту отруєння бджіл, обов’язків фізичних осіб та суб’єктів господарювання, які застосовують засоби захисту рослин.

«Важливо, що ми проводимо нараду до початку активного льоту бджіл та до старту весняної посівної кампанії і оброблення полів. Наразі наша спільна ціль – забезпечити злагоджену взаємодію всіх учасників процесу, що дозволить запобігти випадкам отруєння та загибелі бджіл при застосуванні пестицидів для захисту рослин від шкідливих організмів. Важливо напрацьовувати в експертному середовищі конструктивні рішення для вирішення нагальних проблем галузі бджільництва. Адже стимулювання розвитку бджільництва сприяє збільшенню кількості пасік, простежуваності продукції бджільництва, підвищенню її якості та конкурентоспроможності на внутрішньому та зовнішньому ринках. Галузь важлива для розвитку малого підприємництва», - зазначив Тарас Висоцький.

Він нагадав, при кожній громаді функціонують комісії, до складу яких входять аграрії, бджолярі, фахівці Держпродспоживслужби, правоохоронці, представники органів місцевого самоврядування, які мають встановлювати факти загибелі бджіл, в тому числі ініціювати питання щодо покарання за неконтрольоване використання хімічних засобів й за отруєння бджіл. Наразі створено 1032 таких комісій.

Крім того, учасники наради обговорили алгоритм взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевої влади, обов’язковість дотримання всіх умов під час здійснення обробки полів засобами захисту рослин, питання відповідальності за неналежне використання аграріями агрохімікатів.

За підсумками наради було визначено ряд заходів, які необхідно здійснити для попередження та мінімізація випадків загибелі бджіл, зокрема: проведення інформаційної кампанії щодо роз’яснення вимог законодавства в ОТГ, продовження роботи членів робочої групи щодо напрацювання змін до законодавства з метою створення сприятливого клімату для ведення діяльності у галузі бджільництва, продовження співпраці з Нацполіцією та Держпродспоживслужбою щодо недопущення порушень законодавства у частині застосування пестицидів та агрохімікатів.

Відділ економічного та агропромислового розвитку,

транспорту та зв’язку за матеріалами

Міністерства аграрної політики та продовольства України

 

https://legalaid.gov.ua/