back

Чи варто боятися мутації варіанту Omicron XBB.1.5? Відповідають експерти

01 лютого 2023

 

24 січня 2023 року МОЗ та ЦГЗ повідомили про перший випадок пацієнта з мутацією варіанту Omicron XBB.1.5 вірусу SARS-CoV-2 в Україні. Як відомо, пацієнт з Сумської області, вакцинації від COVID-19 не мав.

Чи сприятиме це підвищенню рівня захворюваності на COVID-19? Чи варто українцям переживати?

Фахівці Центру громадського здоров’я відповідають детально.

«Ми досить обмежені в даних, проте з того, що нам доступно і що підтверджує ВООЗ – Omicron XBB.1.5 швидше передається і таким чином сприятиме збільшенню випадків у всьому світі та в Україні відповідно. Інформації щодо тяжкості захворювання, пов’язаного з XXB.1.5 поки не достатньо, але оцінки тривають.

Попри те, що варіанту вірусу SARS-CoV-2 Omicron сам по собі легше переноситься, часто не потребує госпіталізації та навіть деколи ми бачимо зменшення звернень за меддопомогою – це все одно не зменшує соціальної відповідальності.

Аби захистити себе та своїх близьких потрібно вакцинуватися та робити бустерні щеплення. Якщо ви відчуваєте симптоми ГРВІ, то одягайте маску та ізолюйтесь якомога швидше», – говорить Оксана Кошалко, керівниця відділу епіднагляду ЦГЗ.

«Поява мутації варіанту Omicron XBB.1.5 вірусу SARS-CoV-2 в Україні не вплине на вакцинальну кампанію COVID-19. Доведено, що вакциновані люди захищені від тяжких наслідків захворювання та смерті.

Сьогодні людям як ніколи легко отримати щеплення – навіть не потрібно мати декларації з сімейним лікарем. Ви просто приходите до найближчого медзакладу або Центру вакцинації. Щеплення проти COVID-19 доступне для усього дорослого населення та дітей від 5 років», – коментує Андрій Пашинний, керівник відділу імунізації ЦГЗ.

Перед вакцинацією не треба проходити обстежень, приймати специфічні ліки або дотримуватись дієти, воно безоплатне та ефективне. Захистіть себе та своїх близьких!

https://legalaid.gov.ua/