back

В Україні можливий спалах кору

13 червня 2023

 

«Попередній спалах кору лютував в Україні у 2017–2019 роках. За прогнозами у 2023 році може розпочатися нова хвиля цієї інфекції, бо спалахи кору мають циклічний характер і повторюються кожних чотири-п’ять років», – нагадують в Міністерстві охорони здоров’я України.

На жаль, випадки кору в 2023 році вже зафіксовано в декількох регіонах України. «Завдання і держави, і всіх дорослих людей в країні – захистити себе і дітей від небезпечної інфекції», – наголошують в МОЗ.

Попри поширену думку, що кір є «легкою дитячою хворобою», це захворювання є надзвичайно небезпечним. Найпоширеніші ускладнення кору – гострий середній отит (запалення вух), бронхопневмонія, ларінготрахеобронхіт, діарея. Пневмонія (запалення легень) виникає в 1 з 20 дітей, хворих на кір. Це найчастіша причина смерті в маленьких дітей, що захворіли. Приблизно у 1 на 1000 хворих виникає енцефаліт (запалення мозку), який може спричинити судоми, глухоту чи розумову відсталість. 1-3 дитини з 1000 захворілих на кір помирає від респіраторних та неврологічних ускладнень хвороби.

Підгострий склерозуючий паненцефаліт – це рідкісне, але невиліковне ускладнення кору. Це дегенеративне захворювання центральної нервової системи, що розвивається за 7-10 років після перенесеного кору. Хворий поступово втрачає інтелектуальні та поведінкові навички; розвиваються судоми.

Кір у вагітної може спровокувати передчасні пологи або народження дитини з низькою масою тіла.

Ліків від кору не існує, єдиним ефективним методом профілактики цього захворювання є вакцинація. В Україні, як і в більшості країн світу, використовується комплексна вакцина КПК, яка також захищає від краснухи та епідемічного паротиту («свинки»). Для оптимального захисту необхідно отримати 2 дози вакцини, які забезпечують захист від кору на рівні 97%.

Згідно Національного календаря щеплень України діти отримують щеплення бюджетним коштом в 12 місяців та 6 років. (Примітка: у випадку контакту з хворим на кір дитина може отримати «нульову» дозу вакцини з віку 6 місяців, в такому випадку вона не зараховується, і дитина далі вакцинується згідно календаря. Якщо контакт з хворим відбувся після отримання дитиною першої дози, але раніше 6 років, в такому випадку можна ввести другу дозу вакцини раніше, і вона зараховується).

Якщо ж з певних причин графік щеплень було порушено, то вакцинація проводиться згідно календаря щеплень з порушенням графіку. Якщо першу дозу вакцини КПК дитина отримала в віці, старшому за 12 місяців, друга доза вводиться згідно календаря – в 6 років (з мінімальним інтервалом 1 місяць від попередньої дози). Якщо так сталося, що щеплення від кору розпочалося після 6 років, дві дози вакцини можна отримати з мінімальним інтервалом 1 місяць.

Матеріал підготовлено редакцією Національного порталу з імунізації.
 

https://legalaid.gov.ua/