back

30 липня 2014

ПРО ЧАСТКОВУ МОБІЛІЗАЦІЮ

23 липня президент України підписав закон про часткову мобілізацію, який напередодні ухвалили депутати Верховної Ради. Це вже третя так звана хвиля мобілізації. Мобілізація буде проходити протягом 45 днів на території всіх регіонів України, крім Автономної Республіки Крим і Севастополя.

Згідно чинного законодавства, мобілізація стосується військово-зобов’язаних запасу у віці від 18 років до граничного віку перебування в запасі першого або другого розряду – це чоловіки від 18 до 60 років (рядовий і сержантський склад) або до 55-65 років (офіцерський склад, вік залежить від військового звання).

В першу чергу будуть призивати тих, хто вже служив і має певну військово-облікову спеціальність, а також тих, хто проходив навчання на військовій кафедрі і відповідно здобув певні спеціальні навики.

Військовими комісарами будуть виконуватися мобілізаційні завдання. Військові обласні комісари, отримавши ці завдання, будуть приймати рішення з яких районів вони будуть залучати військовозобов’язаних з певними військовими спеціальностями.

Не братимуть в армію юнаків віком до 18 років, які ще не служили. На всіх, хто під час третьої хвилі мобілізації опиниться у військовій частині, чекає спеціальна військова підготовка, відразу в зону бойових дій людей ніхто відправляти не буде. Всі військовозобов’язані, які призиваються, прибувають у військові частини, де проходять бойове злагодження у складі штатних підрозділів, тобто, разом з військовослужбовцями. Тільки після цього у разі потреби вони направляються для виконання завдань.

Найменше шансів бути призваним до армії у студентів. Того ж дня, коли був підписаний закон про часткову мобілізацію, президент підписав і указ, згідно з яким не підлягають призову студенти та аспіранти денної форми навчання.

Також не підлягають призову за Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» народні депутати, військовослужбовці, заброньовані органами державної влади на період мобілізації, чоловіки визнані тимчасово непридатними для військової служби за станом здоров`я – на строк до шести місяців, чоловіки, на утриманні яких перебувають п`ятеро і більше дітей до 16 років.

Третя хвиля часткової мобілізації дозволить привести додатково в бойовий стан 15 бойових частин і 44 частини бойового забезпечення. Скільки саме чоловіків буде призвано до армійських лав, військова таємниця. Перша хвиля мобілізації у березні налічувала 40 тисяч людей; друга, у травні – 20 тисяч.

https://legalaid.gov.ua/