back

Щодо виділення цільової субвенції з Державного бюджету на соціально-економічний розвиток с. Яблунівка.

05 травня 2012

Соціально-економічний розвиток Прилуччини включає в себе покращення соціальної інфраструктури кожного населеного пункту району.

Над цими питаннями районна державна адміністрація постійно працює, визначає пріоритетні напрямки розвитку і об’єкти, на яких необхідне першочергове виконання робіт та спрямування фінансового ресурсу. За останніх 7 років маємо ряд напрацювань і досягнень.

Кошти з Державного бюджету спрямовуються лише для фінансування конкретного об’єкту. Процедура їх отримання виписана чинним законодавством і передбачає перш за все наявність пректно-кошторисної документації з позитивним висновком державної експертизи по кожному об’єкту будівництва, реконструкції чи капітального ремонту, підтвердження про включення даного об’єкту до Програми економічного та соціального розвитку району та області, після чого пропозиції розглядаються на рівні кабінету міністрів та приймається рішення про виділення субвенції з Державного бюджету, яке затверджується Постановою Кабінету Міністрів.

У 2011 році Прилуцькою районною державною адміністрацією спільно з органами місцевого самоврядування проведено відповідну підготовчу роботу по об’єктах, що потребують фінансування у 2012 році, так за кошти місцевого бюджету виготовлені проекти:

1. Будівництво вуличних водопроводів у с. Замістя;

2. Реконструкція дитячого садка с. Богданівка, вул. Широка, 30;

3. Реконструкція приміщення школи під дитячий садок в с. Замістя, Прилуцького району;

4. Реконструкція будівлі з підсиленням фундаментів школи с. Яблунівка Прилуцького району;

5. Буріння водозабірних свердловин для господарсько-питного водопостачання с. Голубівка Прилуцького району.

Всі вони включені до Програми економічного та соціального розвитку Прилуцького району на 2012 рік, затвердженої рішенням сесії Прилуцької районної ради 05 січня 2012 року, пропозиції по залученню для їх реалізації фінансування з Державного бюджету на 2012 р. теж направлялися ще в минулому році і повторно – на початку поточного року.

Проте, нажаль певними політиками вся підготовча робота та ініціатива районної влади упускається та при наявності готових матеріалів, затверджених Програм і переліків, до ходу подій підключаються політичні діячі, які себе піарять, відверто ігноруючи чужі напрацювання, і стверджують, що крім них це питання ніхто б не піднімав, не вирішував і громадам не допомагав.

26 квітня 2012 року на офіційному сайті Верховної Ради України була оприлюднена інформація про зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» «Міжбюджетні трансферти (додаткові дотації та субвенції) з Державного бюджету України місцевим бюджетам на 2012 рік» щодо виділення додаткової дотації з державного бюджету на Прилуцький

район в сумі 2200 тис. грн. (в тому числі для с. Богданівка – 2000,0 тис. грн., с. Яблунівка – 200,0 тис. грн.).

Після чого на адресу Прилуцької райдержадміністрації надійшов лист від Народного депутата України, Лідера Радикальної партії О.В. Ляшка стосовно доведення до відома громадськості інформації про його пропозицію щодо виділення 200 тис. грн. цільової субвенції з Державного бюджету на соціально-економічний розвиток с. Яблунівка.

Стосовно села Богданівки – об’єктом реконструкції визначено будівлю, в якій планується відкриття дитячого садка. Для виконання робіт виготовлено проектно-кошторисну документацію та інші необхідні матеріали.

Постає питання, який саме об’єкт мав на увазі депутат України в с. Яблунівка? Бо без відповідного комплекту документації кошти отримати, а тим більше освоїти – не можливо.

Якщо мова йде про реконструкцію Яблунівської загальноосвітньої школи, то цей проект задекларовано ще у 2011 році, і для його реалізації необхідно 3,3 млн. грн., тому 200 тис. грн. - суттєво проблему не вирішує.

https://legalaid.gov.ua/