back

Виплата матеріального забезпечення та надання соціальних послуг фізичним особам-підприємцям.

13 липня 2012

Відповідно частини 1 статті 10 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. № 2464 фізичні особи-підприємці, які забезпечують себе роботою самостійно, в тому числі які обрали спрощену систему оподаткування, мають право на добровільну сплату єдиного внеску за видом на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням. Отже, особи, які забезпечують себе роботою самостійно та бажають отримувати соціальні послуги та матеріальне забезпечення від Фонду соціального страхування з ТВП (оплата листків непрацездатності, часткове фінансування оздоровлення дітей шкільного віку в дитячих оздоровчих закладах, отримання для малолітніх дітей дитячих новорічних подарунків, лікування в санаторно-курортних закладах України) повинні подати до відповідного терироріального органу Пенсійного Фонду заяву про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. Згідно вищевказаного договору, застрахована особа обов'язується своєчасно сплачувати єдиний внесок в розмірі, визначеному у договорі та протягом визначеного періоду, але не менше одного року.

Слід зауважити, що договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, відповідно до абз.11 ч.4 ст.10 Закону № 2464, набирає чинності з дня його підписання, а застрахована особа має право, відповідно до ст.4 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" № 2240 від 18.01.2001 р. із змінами та доповненнями, на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за умови сплати страхових внесків (з 1 січня 2011 року - єдиного внеску) до Фонду соціального страхування з ТВП. Отже, у разі відсутності сплати добровільно застрахованими особами єдиного внеску на момент настання страхового випадку, такі особи не мають права на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів Фонду.

Для реєстрації в Прилуцькій міжрайоній виконавчий дирекції необхідно надати в каб.№4 наступні документи: -копія паспорта;

-копія трудової книжки;

-копія свідоцтва про державну реєстрацію;

-копія договору;

-копія свідоцтва єдиного податку;

-копія індентифікаційного номера.

Тепер більш детальніше по видам матеріального забезпечення яке надає Фонд:

• Оплата листків непрацездатності

Здійснюється виходячи із суми з якої сплачується єдиний соціальний внесок.

• Отримання дитячих новорічних подарунків

Добровільно застраховані особи мають право на отримання дитячих новорічних подарунків для своїх дітей віком до 14 років. Для отримання дитячих новорічних подарунків необхідно подати заяву до 20 липня, а при зміні кількості дітей - уточнену заяву до 20 серпня . У другій декаді грудня можна отримати замовлені подарунки в Прилуцькій міжрайонні виконавчій дирекції ЧОВ ФСС з ТВП.

• Лікування в санаторно-курортних закладах

Мають право на отримання санаторно-курортного лікування .Путівка видається за місцем обліку згідно з наказом директора Прилуцької МВД ЧОВ ФСС з ТВП за наявності особистої заяви , медичної довідки та документа , що засвідчує особу .

• Фінансування дитячого оздоровлення

Відповідно до Порядку фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 25.02.2009 № 17 проводиться часткове фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб віком від 7 до 18 років у дитячих закладах оздоровлення. Кошти Фонду виділяються на харчування дітей (у частині вартості набору продуктів харчування) - не більше 37 гривень на один людино-день, на лікування та культурне обслуговування дітей - не більше 3 гривень на один людино-день з розрахунку на оздоровчу зміну.

https://legalaid.gov.ua/