back

Захист прав дитини - запорука здорового майбутнього суспільства

17 жовтня 2012

Питання захисту прав дитини в Україні Главою держави В.Януковичем визначено одним із ключових національних пріоритетів. 2 жовтня на розширеному засіданні Колегії райдержадміністрації, яке провів голова райдержадміністрації Олег Нестеренко, було розглянуто питання про хід виконання районної Програми соціально-правового захисту дітей на 2011-2015 роки. В доповіді начальника Служби у справах дітей райдержадміністрації Лариси Терентій, у виступах було зазначено, що в районі відділами та службами райдержадміністрації, центральною районною лікарнею, МВ (з обслуговування м. Прилуки та Прилуцького району) УМВС України в Чернігівській області, виконавчими комітетами сільських, селищних рад проводиться відповідна робота по соціально-правовому захисту дітей.

Станом на 01 вересня 2012 року в районі мешкає 5641 особа віком до 18 років. Всі діти шкільного віку охоплені навчально-виховним процесом, не виявлено випадків незаконного відрахування учнів із загальноосвітніх шкіл та інших навчальних закладів. Для вирішення проблем зайнятості учнів в позаурочний час, організації їх дозвілля та відпочинку в школах та 2 позашкільних закладах діють 106 різнопрофільних гуртків, якими охоплені 1523 учня, 35 спортивних груп ДЮСШ, які відвідують 440 дітей. При цьому особлива увага звертається на залучення до занять у гуртках і спортивних секціях дітей із малозабезпечених, багатодітних сімей та сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Кожного року в районі в квітні проходить місячник юридичного всеобучу.

З метою виявлення дітей, схильних до правопорушень та злочинів, в районі здійснюється відпрацювання місць концентрації підлітків.

Систематично проводяться цільові рейди: «Діти вулиці», «Вокзал», «Урок», «Канікули», «Зайнятість», «Бездоглядність» та інші. У 2012 році проведено 21 рейд, під час яких виявлено 5 дітей. З них: 3 - оформлено до дитячого відділення Прилуцької ЦРЛ, 2 – до Ніжинського притулку для дітей. В обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей перебували 4 підлітків.

У 2012 році здійснено перевірку усіх 100 громадян, які перебувають на обліку у наркологічному диспансері за зловживання спиртними напоями та наркотичними речовинами і мають дітей до 18 років, та 3 підлітків, які перебувають на профілактичному обліку за вживання спиртних напоїв та наркотичних речовин.

На обліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебувають 30 дітей із 15 сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Протягом 2012 року знято з обліку служби 14 дітей, поставлено – 19 дітей.

Протягом року в районі здійснювались рейди перевірки закладів торгівлі щодо незаконного продажу неповнолітнім тютюну та алкогольних виробів. За виявлені порушення винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

За невиконання батьківських обов’язків щодо навчання та виховання своїх дітей до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП притягнуто 29 осіб. Двічі здійснено обстеження матеріально-побутових умов кожної сім’ї, проведені бесіди з батьками та індивідуальні розмови з дітьми.

Протягом 2012 року вирішено питання у судовому порядку щодо позбавлення 6 осіб батьківських прав щодо 10 дітей. Всі проведені заходи профілактичного напрямку дали позитивний результат: з районі зменшилась злочинність в дитячому середовищі. Якщо за 8 місяців 2011 року на території району 16 підлітків здійснили 25 злочинів, то за відповідний період 2012 року – 7 підлітків скоїли 14 злочинів. Кожен злочин детально проаналізовано та прийнято відповідні заходи реагування.

Щорічно в районі відмічається зменшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку у службі у справах дітей. У 2012 році на первинний облік поставлено 4 дітей-сиріт та 4 дітей, позбавлених батьківського піклування.

Зберігається позитивна тенденція до збільшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають в сім’ях опікунів та піклувальників. На території району в сім’ях опікунів проживають 7 дітей, позбавлених батьківського піклування, які приїхали з інших районів: у смт. Линовиця – 2 дітей, с. Замістя – 2 дітей, с. Лиски – 2 дітей, с. Радьківка – 1 дитина.

Зменшується кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на утриманні та вихованні у будинку дитини, дитячому будинку, спеціальних та загальноосвітніх школах-інтернатах.

На обліку для усиновлення перебувають 42 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (2011 р. – 62). Станом на 1 вересня на території району проживають 14 усиновлених дітей віком до вісімнадцяти років. Протягом 2012 року працівники служби у справах дітей райдержадміністрації підготували 30 справ на усиновлення 32 дітей.

З метою посилення уваги суспільства до проблем сирітства, створення умов реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї в районі проводиться просвітницька робота щодо створення прийомних сімей, яка дає позитивні результати. Якщо у 2006 році в районі функціонували 2 прийомні сім’ї, які виховували 3 дітей, позбавлених батьківського піклування, то у 2012 році – 17 прийомних сімей, в яких перебувають 24 дитини.

Виконавчі комітети сільських, селищних рад на місцях, в основному, оперативно реагують на проблеми у дитячому та підлітковому середовищі.

За підсумками розгляду питання на засіданні Колегії райдержадміністрації головою райдержадміністрації видано розпорядження, згідно з яким в районі буде посилена робота з профілактики правопорушень та злочинів серед дітей та молоді району, забезпечено здійснення системного контролю за дотриманням культурно-розважальними закладами нормативно-правових актів щодо порядку відвідування їх дітьми, заборони продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів, розповсюдження наркотиків, пропаганди насилля, жорстокості та сексуальної розпусти. На новий рівень вийде правовиховна робота з дітьми, як того вимагають доручення Президента України Віктора Януковича щодо поліпшення захисту прав та законних інтересів дітей.

https://legalaid.gov.ua/