back

У центрі уваги — пенсії та зарплатні документи

22 жовтня 2012

Найгострішою з проблем уже багато років залишається рівень пенсійного забезпечення чорнобильців. Зауважимо, що ключем для розвитку пенсійного забезпечення в Україні є перехід до страхових принципів. За ними розмір пенсії напряму залежить від заробітної плати та тривалості страхового стажу або втрати працездатності.

Саме на таких засадах пра¬цює постанова Кабміну №1210, яка набрала чинності з 1 січня 2012 року. У ній застосовується формульний підхід для обчислення пенсій інвалідам — ліквідаторам Чорнобильської аварії. Але доводиться визнати, що розрахунки ці дуже складні, адже фахівцям треба в кожному конкретному випадку застосовувати багато різних коефіцієнтів. І головне — ця формула не дає можливості постійно та раціонально підвищувати розмір чорнобильських пенсій. Тому люди часто переходять із чорнобильської пенсії на трудову.

Представники Пенсійного фонду переконані, що нині доцільно використовувати формулу, яка передбачена Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», адже у ній є показник середньої заробітної плати, змінюючи який, можна постійно збільшувати розміри пенсій для чорнобильців. Отже, якщо з 1 січня для такого перерахунку брали зарплату 928 гривень, то за згаданим законом з'являється можливість взяти розмір середньої зарплати, наприклад за 2007 рік (найвищий за останні роки), а це майже 1200 гривень. І саме цей показник нині вже застосовують для обрахунку пенсій всіх інших пенсіонерів. Нині ця пропозиція направлена - до міністра соціальної політики, і питання розглядають на рівні Кабміну. Тож у подальшому, коли для решти пенсіонерів показник середньої зарплати підвищуватиметься, зростатиме і пенсія чорнобильців.

Також відомі проблеми, з якими сти¬каються чорнобильці, збираючи документи для отримання статусу ліквідатора. Коли всі папери, які підтверджували факт роботи людини у забрудненій зоні, були в наявності, їх чомусь ніхто не вимагав. А коли через роки їх знищили, вийшло роз'яснення, що саме за ними встановлюватимуть і статус, і розмір пенсії. Реалії такі, що нині отримати довідку про заробіток у зоні відчуження майже неможливо, розрахунок провести складно. Не вистачає навіть фахівців, які мали б їх проводити.

Саме тому нещодавно створено два різновиди комісій, які надаватимуть документи, що підтверджуватимуть заробіток ліквідатора у зоні відчуження. Одні, створені при силових міністерствах, підтверджуватимуть його військовослужбовцям-офіцерам. Другі (цивільні) надаватимуть такі довідки всім іншим особам, які досі не змогли їх отримати (а це майже 25% ліквідаторів). Результати роботи цих комісій можна буде побачити вже до кінця року.

Начальник УПФУ в м. Прилуки та Прилуцькому районі О.О.Матвєєв

https://legalaid.gov.ua/