back

Забезпечуємо реалізацію соціальних ініціатив Президента України

23 жовтня 2012

Важливою частиною реформ в Україні є нова соціальна політика, націлена на покращення якості життя та добробуту людей. «Держава через нові соціальні ініціативи підтримає всіх, хто потребує допомоги», - наголосив Президент України Віктор Янукович.

Однією із перших установ, що розпочала реалізацію соціальних ініціатив Президента України, є Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Невипадково, що одним з основних принципів, закладених в соціальні ініціативи Президента, є адресність допомоги для тих категорій населення, які потребують першочергової підтримки, у тому числі потерпілих на виробництві та членів їх сімей.

Про позитивні зміни у сфері соціального страхування від нещасного випадку на виробництві свідчить ряд проведених перерахунків страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх сімей.

З 1 березня 2012 року відповідно до ст. 29 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» здійснено перерахування розміру щомісячної грошової суми в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого, та щомісячної страхової виплати особам, які мають на це право в разі втрати годувальника.

При цьому, вперше з часу утворення Фонду перерахування проведено на коефіцієнт зростання не реальної, а номінальної заробітної плати. У зв’язку з цим максимальний коефіцієнт зростання щомісячної страхової виплати з 1 березня 2012 року складає 1,176 (17,6%) проти 1,102 (10,2%) у 2011 році. Щомісячна страхова виплата при проведенні перерахунку визначається з відкоригованої на вищезазначені коефіцієнти підвищення страхових виплат середньомісячної заробітної плати потерпілого відповідно до ступеня втрати його професійної працездатності.

30 березня 2012 року правлінням Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України розглянуто механізм осучаснення щомісячної страхової виплати особам, яким вона була призначена до 2006 року, та прийнято постанову №15 «Про проведення перерахунку щомісячних страхових виплат потерпілим та членам їх сімей у 2012 році». Згідно цієї постанови відділенням ВД ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Прилуки було проведено перерахунок щомісячних страхових виплат потерпілим та членам їх сімей, які отримують такі виплати станом на 1 березня 2012 року, та яким перерахунок цих виплат здійснювався до 1 березня 2006 року.

Також, згідно постанови правління Фонду № 31 від 21.09.2012 року проведено перерахунок страхових виплат потерпілим та членам їх сімей, які отримують такі виплати станом на 01 вересня 2012 рок та яким перерахунок здійснювався до 01 березня 2007 року.

Таким чином, у вересні 2012 року 341 потерпілий отримав підвищені страхові виплати. В результаті середній розмір доплати кожному потерпілому становить 239,14 грн. При цьому, у кожної особи розмір збільшення індивідуальний. Ще одне суттєве зауваження: відкоригована заробітна плата не може перевищувати максимальну величину бази нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на дату проведення перерахунку. У такому разі розмір щомісячної страхової виплати зменшенню не підлягає.

Сума перерахованого розміру щомісячної страхової виплати та пенсії по інвалідності не може перевищувати відкориговану заробітну плату.

Також, виходячи з реальних можливостей, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України сьогодні працює над поетапним вирішенням проблеми осучаснення страхових виплат та встановленням соціальної справедливості щодо розмірів цих виплат, призначених у різні роки. Насамкінець зазначаємо, що Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України і надалі буде робити все, аби покращити соціальний захист та добробут наших громадян.

Відділення ВД ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Прилуки

https://legalaid.gov.ua/