back

Екологія в Угоді про асоціацію

03 вересня 2020

Україна має багато попрацювати у сфері охорони навколишнього середовища. Теоретично все просто — законотворці повинні наблизити українські регуляторні документи до вимог ЄС. В Угоді про асоціацію та додатках до неї перераховані відповідні зобов’язання України. Загалом треба імплементувати 29 директив та регламентів ЄС у 8 основних екологічних сферах.

Витримки з першоджерела:

Питання екології та навколишнього середовища турбує європейців у глобальному контексті. Адже навіть питання економіки у ЄС розглядаються виключно через призму сталого розвитку, який, у свою чергу, має враховувати, зокрема, й екологічні інтереси (стаття 289 УА).

Окрім того, УА зафіксувала законодавче гарантування Сторонами високого рівня охорони навколишнього середовища (стаття 290 УА).

Загалом УА передбачає ефективну імплементацію у законах та практиках багатосторонніх угод з охорони навколишнього середовища (стаття 292). А екологічна політика ґрунтуватиметься на принципі обережності та обов’язковості превентивних заходів, відшкодування в пріоритетному порядку шкоди, заподіяної навколишньому середовищу, та сплати штрафу забруднювачем навколишнього середовища (стаття 292).

Співробітництво між сторонами може охоплювати впровадження природоохоронного законодавства, розвиток галузевих стратегій у галузях покращення якості повітря; якості води та управління водними ресурсами, управління відходами та ресурсами, захист природи, промислове забруднення та промислові аварії; хімічні речовини, а також фінансові стратегії залучення інвестицій в інфраструктуру й технології (стаття 365).

З іншого боку – реформи екологічної складової УА мають великий відсоток регіонального контексту. Особливо, враховуючи процеси децентралізації: громади отримали нові повноваження, зокрема щодо природоохоронного контролю.

Основні практичні завдання: привчити українців до правильного споживання енергії, зменшити викиди парникових газів та навчитися використовувати передбачені в УА фінансові важелі (Європейський інвестиційний банк, Європейський банк з реконструкції і розвитку та інші міжнародні фінансові організації).

Піонером з ефективного поєднання всього зазначеного можна назвати місто Мену на Чернігівщині.

https://legalaid.gov.ua/