back

Вступне слово Прем’єр-міністра України на засіданні Уряду

20 грудня 2012

Шановні колеги!

Шановні запрошені!

Грудень вже «подарував» нам небачені снігопади, більш, ніж півметрові заноси. А тепер прийшли морози. Від того, наскільки відповідні служби та органи влади будуть оперативно і грамотно реагувати на умови, що складаються, сьогодні залежить життєдіяльність держави.

Добре, що з початку ускладнення погодних умов реакція була належною і чіткою.

Так, залізничні колії і автотраси в Західній Україні, в суботу-неділю занесені снігом, в основному розчищені. Силами Укравтодору і підрозділами МНС вивільнено з снігових пасток понад 2 тисячі транспортних засобів. Дорожній рух відновлено на більшості магістралей Львівської, Чернівецької, Хмельницької, Вінницької, Івано-Франківської, Тернопільської, Житомирської областей. Підрозділи Міністерства надзвичайних ситуацій, працівники Укравтодору, Укрзалізниці, при активній співпраці з військовослужбовцями Міністерства оборони та Міністерства внутрішніх справ продемонстрували самовіддану роботу. Біля 20 тисяч осіб і сотні одиниць техніки цілодобово боролися зі стихією.У багатьох випадках доводилось у складних умовах буквально рятувати людей із снігового полону.

Дякую особисто всім, хто ліквідував наслідки негоди, хто мужньо допомагав людям.

Вчора я звернувся до громадян України з проханням: утриматись наскільки це можливо від поїздок автомобілями на час, коли така складна ситуація на автошляхах. Адже кількість транспорту на дорогах – один з факторів, які підвищують ризик. Тому якщо можна відкласти туристичні поїздки, екскурсії, заміські розваги, особливо з участю дітей – краще це зробити. А в місті краще скористатись громадським транспортом.

Водночас повторю: зима тільки починається. Тому на моє доручення створено постійно діючий Оперативний штаб для реагування на кризові ситуації, обумовлені негодою. До його складу увійшли керівники (на рівні заступника міністра) практично всіх міністерств. Зокрема: МНС, яке очолює штаб, Міноборони, Мінінфраструктури, МВС, Мінсоцполітики, МОЗ та інших. Також створено регіональні штаби з відповідною структурою.

Вимагаю, щоб такі штаби були створені у містах.

Треба зазначити, що не в усіх регіонах робота поставлена настільки відповідально і чітко, як того вимагає стан справ. Найгірші справи в Київській області. Весь час снігопадів область була «лідером» за кількістю населених пунктів, відрізаних від енергопостачання. І зараз залишається «лідером» за кількістю сіл, де електропостачання не відновлене. По-перше, це свідчить, що відповідальні керівники приватної компанії «Київобленерго» і місцева влада вчасно не потурбувалися про вирубку дерев навколо ліній електропередач, про ремонт електромереж і підвищення їх надійності. По-друге, про те, що слабо організована координація робіт і оперативність дій ремонтних бригад.

Тому мені довелось доручити Міністерству енергетики залучити до роботи в Київській області ремонтні бригади з інших регіонів.

У першу чергу це серйозна претензія до керівництва області. Якщо хочете, «жовта картка». Але це говорить і про те, що приватна компанія «Київобленерго» виявилася неготовою до очікуваних і, власне, аж ніяк не катастрофічних природних явищ.

«Київобленерго» виявило нерозторопність і неприпустиму байдужість до людей. Відрізати дроти за борг і вимагати від клієнтів дотримання придуманих компанією умов вони уміють дуже добре, а все зробити, щоб швидко відновити електропостачання – ні.

Це абсолютно неприйнятне ставлення до громадян. Це взагалі ставить питання про можливість цієї компанії експлуатувати електричні мережі в Київській області. Миритися з цим ми не будемо. Я офіційно попереджаю власників «Київобленерго» про те, що подібної, з дозволу сказати, «роботи» Уряд не потерпить. Якщо треба, ми задіємо всі правові механізми впливу.

Хочу нагадати елементарну істину: власність – це в першу чергу відповідальність. Безвідповідальному власнику на українському ринку місця немає. І влада, починаючи з місцевого рівня, повинна це контролювати і нагадувати. Тому така велика відповідальність покладається на регіональні оперативні штаби, які найближчі до місця подій. Оперативні штаби повинні працювати цілодобово. Має бути забезпечене і швидке узгодження рішень, і координація дій. Лікарні, дитячі заклади, школи, інтернати для літніх людей, інші установи такого типу треба взяти під особливу увагу. Необхідно забезпечити їх безперебійну роботу.

Це ж стосується роботи електро- і тепломереж, комунальних служб і постачання продуктів харчування, медичного обслуговування.

Медичні бригади повинні постійно чергувати на певних ділянках автомагістралей і залізниць.

На весь період холодів залишається надзвичайно важливим завданням допомога громадянам, у яких немає даху над головою. МНС із Міноборони розгорнули кілька сотень пунктів обігріву в населених пунктах Україні. До них вже звернулося кілька тисяч осіб. У теплих наметах люди можуть зігрітися, випити чаю, перепочити, а також отримати першу медичну допомогу. Поточного тижня розгортання пунктів обігріву в достатній кількості, в кожному куточку країни, де є потреба, - повинно бути завершене. За це відповідають керівники оперативних штабів і місцевих органів влади.

Я наголошую на пріоритетності в цій ситуації профілактичної та інформаційної роботи. Допомогти людям, врятувати їх від переохолодження ми здатні. Можливість створена. Тому люди повинні знати, куди звертатися. А дільничні інспектори, взагалі всі працівники міліції, соціальні працівники повинні постійно контролювати закріплені території, працювати з групами ризику, вчасно виявляти тих, хто потребує допомоги.

Шановні колеги!

Наближаються новорічні та різдвяні свята. Уряд, міністерства і відомства, місцеві державні адміністрації повинні зробити все від них залежне, щоб свята для людей були радісними.

Зверну увагу на один елемент такої святкової атмосфери. Це проведення в містах і населених пунктах ярмарків з продажу продуктів харчування. Громадяни вже звикли, що на таких ярмарках можна дешевше купити якісні продукти безпосередньо у виробників. І насправді виїзна торгівля помітно допомагає тримати ціни стабільними.

З початку 2012 року, за оперативними даними з регіонів, в Україні проведено більше п’ятдесяти одної тисячі продовольчих ярмарків, на яких реалізовано майже чотириста тисяч тонн сільськогосподарської продукції та продуктів харчування на суму майже чотири с половиною мільярди гривень.

Найбільше ярмарків з початку року проведено в Автономній Республіці Крим – майже п’ять з половиною тисяч, Харківській – майже п’ять тисяч, Вінницькій – три з половиною тисячі, Дніпропетровській – три тисячі, Донецькій – майже три тисячі.

Найменше ж було проведено у Львівській - 602, Житомирській - 696, Сумській - 883. Я хочу нагадати, що про людей треба турбуватись не тільки під телевізійними камерами чи з парламентської трибуни. Люди цінують справжню, реальну турботу – не на словах, а на ділі.

До кінця року у період підготовки до новорічних та різдвяних свят у містах, обласних та районних центрах заплановано провести більше 2,5 тисяч продовольчих ярмарків, на яких планується реалізувати сільськогосподарської та продовольчої продукції більше 30 тисяч тонн. Дуже сподіваюся, що всі регіони організують святкову торгівлю достойно. Можливо, перед святами варто зробити ярмарки не щотижневими, а щоденними.

Завдання для голів регіональних адміністрацій - створити максимально комфортні та святкові умови і для покупців, і для продавців.

Наприклад: за сьогоднішніх погодних умов, по-перше – всі підходи, заїзди до ярмарку повинні бути розчищені і підготовлені вчасно; по-друге, – на кожному ярмарку треба забезпечити пункти обігріву, по-третє, святково прикрасити ярмарки.

Шановні члени Уряду!

Сьогодні – свято святого Миколая, Миколи Чудотворця. Поздоровляю з цим святом всіх українців. Прошу керівників міністерств і відомств знайти можливість відвідати підшефні дитячі будинки, інші дитячі заклади, привітати дітей.

Разом з тим, треба переконатися, що в закладах все гаразд з теплом, харчуванням тощо. А якщо ж не все – допомогти швидко виправити.

У понад 16 тисячах дитячих садочків, 19 тисячах шкіл, трьохста вісімдесяти спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з особливими потребами та сто сімдесяти дев'яти інтернатах різних типів сьогодні відбудуться дитячі новорічні ялинки. Сподіваюся, що в усіх регіонах України, в областях і районах, містах і селах ніхто не забув зробити добро нашим дітям.

https://legalaid.gov.ua/