back

ВИРОБНИЧИЙ ТРАВМАТИЗМ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

12 листопада 2020

ВИРОБНИЧИЙ ТРАВМАТИЗМ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

Основні причини виробничого травматизму - незадовільні умови праці, недосконалі або несправні знаряддя виробництва або неправильна їх експлуатація, фізичний стан працюючої особи, тощо. Серед цих загальних причин виробничого травматизму є безліч конкретних обставин, пов’язаних з особливостями організації праці на виробництві, його арсеналом, складом та кваліфікацією робітників.

За ступенем важкості наслідків нещасні випадки поділяють на легкі (втрата працездатності на 1 день), важкі (втрата працездатності більше як на 1 день) і смертельні. Висновок про важкість травм дають лікарі медичних установ згідно з відповідними нормативними документами. Залежно від кількості потерпілих, нещасні випадки поділяються на поодинокі і групові. До останніх відносяться нещасні випадки, які сталися одночасно з двома і більше потерпілими. Незалежно від важкості отриманих травм, такі нещасні випадки кваліфікують як важкі. Нещасний випадок на виробництві пов'язується з дією на працівника небезпечного виробничого фактора. Усі нещасні випадки поділяються: пов'язані з виробництвом та не пов'язані. Віднесення травми до тієї чи іншої категорії являє собою юридичний акт і здійснюється на основі спеціальних правових норм і правил. Нещасний випадок на виробництві можна кваліфікувати як раптове пошкодження здоров'я працівника при виконанні трудових обов'язків або при обставинах, спеціально зумовлених законом. При цьому не має значення, чи працює робітник на підприємстві постійно, тимчасово або сезонно, є штатним чи позаштатним, працює на основній роботі чи за сумісництвом, оскільки у перерахованих випадках він вступив у трудові відносини з підприємством.

Визначення причин нещасних випадків на виробництві є складним і відповідальним моментом. Статистика нещасних випадків свідчить про те, що, незважаючи на різноманітність засобів безпеки праці під час роботи на машинах, виробничий травматизм поки що має місце. Одна з причин цього - мала ефективність цих засобів. Після того, як стався нещасний випадок, рівень уваги до безпеки праці на підприємстві різко зростає, а з часом спадає. Постійний і різнобічний аналіз травматизму і профзахворювань розглядається як одна з головних функцій керування безпекою праці та прийняття основних заходів щодо усунення причин травматизму та захворювань. 

Загальноприйнята класифікація причин виробничого травматизму виглядає наступним чином.

Технічні причини, це причини, що залежать від рівня організації праці на виробництві а саме: недосконалий технологічний процес, конструктивні недоліки обладнання, інструментів та пристосувань та інші.

 Організаційні причини, що повністю залежать від рівня організації праці на виробництві. До них можна віднести: незадовільний стан території, проїздів, проходів, порушення правил експлуатації обладнання, транспортних засобів, порушення технологічного регламенту, порушення правил і норм охорони праці.

Санітарно-гігієнічні причини, до яких можна віднести: перевищення запиленості та загазованості повітря робочої зони; відсутність або недостатнє природне освітлення, підвищену пульсацію світлового потоку; підвищений рівень шуму та вібрації, інфразвукових та ультразвукових коливань на робочому місці; підвищений рівень ультразвукової та інфрачервоної радіації тощо.

Психофізіологічні причини, до котрих відносяться фізичні, нервово-психічні перевантаження працюючих.

Найбільш частими причинами виробничого травматизму на підприємствах є: відсутність інструкцій з охорони праці; робота на несправному обладнанні або на обладнанні без засобів захисту; відсутність засобів проти випадкового ураження працівників електричним струмом; відсутність драбин, які б відповідали вимогам правил; розвантаження і транспортування вантажів без застосування відповідних механізмів і пристосувань; користування несправним інструментом.

 

Незадовільна організація праці зумовлює надмірні фізичні і нервові перевантаження, що прискорює стомлюваність робітників. У такому стані знижується чутливість до різних подразників виробничого середовища, притуплюється увага, пильність. Це призводить до того, що ближче до кінця робочої зміни різко підвищується кількість нещасних випадків, причинами яких є помилкові дії потерпілих. 

Україна активно інтегрує європейські норми з охорони праці у власну правову систему, створює умови для формування сучасної високої культури і відповідальності за збереження життя та здоров’я працівників.

У першу чергу мова йде про ставлення роботодавців та працівників до питань охорони праці, їх налаштування на роботу без нещасних випадків. Досягти такої узгодженої політики можна шляхом спільного формування та розвитку культури охорони праці через впровадження запобіжних заходів, головний девіз яких - зацікавити, навчити, зробити питання охорони праці звичною та невід’ємною складовою нашого життя.

Головною метою на сьогодні є те що на підприємствах потрібно створювати такі умови праці щоб зацікавити працюючих не в отримані пільг (таких як - щорічна додаткова відпустка, доплата працівникам за умови праці, скорочена тривалість робочого тижня, видача молока та інших рівноцінних продуктів тощо), а у збережені свого особистого здоров’я.

Організаційна робота щодо попередження травматизму та захворювань повинна бути скерована на розробку заходів з охорони праці. Перед складанням таких заходів доцільно провести прогнозування виробничого травматизму, професійних захворювань. При складанні планів щодо покращення умов праці враховуються найбільш актуальні на даний період заходи з охорони праці. Підприємства повинні бути зацікавлені у розробленні нових технічних, економічних та соціальних заходів щодо покращення умов праці та  в тому щоб працівникам доплата повинна бути за здоровий спосіб життя у відповідності до європейських стандартів.

Зважаючи на важливість, забезпечення створення та ефективного функціонування охорони праці на кожному підприємстві, необхідно усвідомити, що поліпшення умов праці та її безпека одночасно зберігають не тільки здоров’я та життя  працівника й підвищують продуктивність праці та якість продукції, забезпечуючи тим самим конкурентоздатність виробництва.

Рекомендуємо:

  • провести позапланові інструктажі з питань охорони праці та щорічне спеціальне

навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з питань охорони праці водіям транспортних засобів на підприємстві;

  • вжити дієвих заходів щодо запобіганню виникнення нещасних випадків в

майбутньому.

Ми всі завжди повинні пам’ятати, що людське життя – це найвища соціальна цінність, і ніякими обставинами не можна виправити смерті людини.

 

                                      За інформацією відділу житлово – комунального

                                                                    господарства, містобудування, архітектури,

                                                              інфраструктури,  енергетики та захисту

                               довкілля райдержадміністрації

 

https://legalaid.gov.ua/