back

ОБЕРЕЖНО, ПІРОТЕХНІКА.

17 грудня 2020

Напередодні Новорічних та Різдвяних свят актуальності набуває питання придбання піротехнічних засобів та небезпека, пов’язана необережним поводженням з ними.

     Піротехніка – це яскраве дійство, яке здатне зачарувати всіх. При правильному використанні воно захоплює, приносить тільки радість та незабутні враження. Але кожного року через необережне поводження з феєрверками та іншими піротехнічними засобами гинуть та травмуються як діти, так і дорослі.

     Щоб не сумніватися в якості і безпеці, купувати піротехнічні засоби необхідно виключно у фірмових магазинах, а не на ринках, зупинках громадського транспорту або у сумнівних торговців.

     Звертаємо увагу, щоб не травмувати ні себе, ні оточуючих, треба чітко дотримуватися інструкцій, якими повинні бути забезпечені всі піротехнічні вироби. Інструкція має бути українською мовою! В іншому разі – не купуйте. Це означає, що виріб – не сертифікований і користуватися ним небезпечно.

     При купівлі піротехнічного виробу поцікавтесь у продавця наявністю сертифікату якості на товар, перевірте термін придатності та зверніть увагу на упаковку. Ні в якому разі не використовуйте піротехнічні вироби з дефектами: розірвані, зім’яті, підмочені, з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу або гніту.

     Піротехнічні засоби повинні купуватись дорослими, діти можуть користуватися ними тільки під наглядом батьків.

     Пам’ятайте, горючі речовини та порох, які входять до складу піротехнічних виробів, дуже небезпечні. При необережному поводженні з ними або неправильному зберіганні вони легко розгоряються, що може призвести до пожежі. Тому, існують загальні правила, які обов’язково необхідно виконувати:

• піротехнічні вироби зберігати слід в недоступних для дітей місцях, подалі від нагрівальних приладів та відкритого вогню;

• відстань від місця феєрверку до поруч розташованих будівель, споруд, повинна бути не менше ніж 100 метрів;

• кидати приведені в дію піротехнічні вироби під ноги перехожих, із вікон та балконів, здійснювати феєрверки з дахів та інші дії, від яких можуть постраждати люди або майно;

• небезпечно влаштовувати феєрверк перебуваючи у нетверезому стані та при цьому палити.

      ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ З НАЙПОШИРЕНІШИМИ З ПІРОТЕХНІЧНИХ ВИРОБІВ:

  • навіть хлопавку не можна спрямовувати в обличчя або на освітлювальні прилади;
  • не можна застосовувати піротехнічні вироби поблизу полум'я свічок або розпалених спіралей;
  • дітям можна користуватися хлопавками лише у присутності дорослих;
  • забороняється носіння піротехнічних виробів в кишенях, за гніт і без пакування;
  • не можна розбирати піротехнічні вироби;
  • піротехнічний виріб ручного запуску повинен мати сповільнювач, що забезпечує безпеку запуску і час, за який необхідно встигнути покинути небезпечну зону;
  • навіть бенгальські вогні не можна застосовувати поблизу легкозаймистих і горючих речовин.

      Не намагайтесь виготовити феєрверки самостійно в домашніх умовах.

 

ПАМ'ЯТАЙТЕ: НЕАКУРАТНЕ ПОВОДЖЕННЯ З ПІРОТЕХНІЧНИМИ ЗАСОБАМИ МОЖЕ  ПРИЗВЕСТИ  ДО  ПОЖЕЖІ  АБО  ЗАВДАТИ  ШКОДИ  ЗДОРОВ'Ю!

 

Ігор Огар

Навчально-методичний центр цивільного захисту

та безпеки життєдіяльності Чернігівської області   

https://legalaid.gov.ua/