back

Для розпорядників бюджетних коштів Про проведення закупівель електричної енергії

06 квітня 2021

 

 

З метою своєчасного проведення закупівель товарів, послуг та робіт для енергозабезпечення безперебійного функціонування підвідомчих установ направляємо для використання в роботі алгоритм проведення закупівель.

Вибір процедури закупівлі здійснюється за наступними критеріями:

- річна вартість закупівлі до 50,0 тис. грн – прямий договір без проведення процедури закупівлі;

- річна вартість закупівлі від 50,0 тис. грн до 200,0 тис. грн – спрощена закупівля;

- річна вартість закупівлі більше 200,0 тис. грн – відкриті торги (переговорна процедура у разі, якщо відкриті торги двічі не відбулись через недостатню кількість учасників або у разі, якщо на ринку відсутня конкуренція, в тому числі з технічних причин).

Предмет закупівлі визначається за кодами Національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник» (наприклад, для електричної енергії код ДК 021:2015: 09310000-5 «Електрична енергія»;
для послуги з розподілу електричної енергії та послуга із компенсації перетікань реактивної електричної енергії код ДК 021:2015: 65310000-9 «Розподіл електричної енергії»; послуга з розподілу електричної енергії).

 

Відкриті торги – проводяться у разі, якщо річна вартість закупівлі перевищує 200,0 тис. гривень.

1. Оприлюднення річного плану закупівель або змін до нього протягом п’яти робочих днів з дня їх затвердження.

2. Оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів не пізніше ніж за 15 календарних днів до кінцевого строку подання тендерних пропозицій. Разом з оголошенням оприлюднюється тендерна документація та проект договору про закупівлю. Замовник має право зазначити в оголошенні про проведення конкурентної процедури закупівлі розмір забезпечення тендерної пропозиції у розмірі не може перевищувати 0,5 відсотка очікуваної вартості закупівлі.

У разі надходження звернень від потенційних учасників закупівлі замовник повинен протягом 3 робочих днів надати роз’яснення на звернення. У разі несвоєчасного надання замовником роз’яснень електронна система закупівель автоматично призупиняє перебіг тендеру.

Замовник має право з власної ініціативи, за результатами звернень потенційних учасників, за висновком органу державного фінансового контролю або за рішенням органу оскарження внести зміни до тендерної документації. В такому разі строк для подання тендерних пропозицій продовжується таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше 7 днів.

3. Проведення аукціону (проводиться автоматично системою ProZorro).

4. Розгляд тендерних пропозицій учасників не повинен перевищувати
5 робочих днів. Такий строк може бути аргументовано продовжено замовником до 20 робочих днів.

5. Усунення невідповідностей у пропозиції – надання учаснику 24 години на виправлення невідповідностей в інформації та/або документах, що підтверджують відповідність учасника процедури закупівлі кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 Закону України «Про публічні закупівлі» та на підтвердження права підпису тендерної пропозиції та/або договору про закупівлю.

6. Визначення переможця закупівлі. Прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю протягом 1 дня з дня прийняття рішення про визначення переможця процедури закупівлі.

7. Укладення договору про закупівлю не раніше, ніж через 10 днів з дати оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, та не пізніше, ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю. У випадку обґрунтованої необхідності строк для укладання договору може бути продовжений до 60 днів.

У разі застосування переговорної процедури закупівлі замовник має право укласти договір про закупівлю не раніше, ніж через 10 днів з дня оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю (п’ять днів – у разі закупівлі нафти, нафтопродуктів сирих, електричної енергії, послуг з її передання та розподілу, централізованого постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, послуг з централізованого опалення, телекомунікаційних послуг, у тому числі з трансляції радіо- та телесигналів, послуг з централізованого водопостачання та/або водовідведення та послуг з перевезення залізничним транспортом загального користування).

8. Повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю публікуються протягом 3 робочих днів з дня внесення змін.

9. Публікація звіту про виконання договору про закупівлю протягом
20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання.

 

Спрощена закупівля – проводиться у разі, якщо річна вартість закупівлі складає від 50,0 тис. грн до 200,0 тис. гривень.

1. Оприлюднення річного плану закупівель або змін до нього протягом п’яти робочих днів з дня їх затвердження.

2. Оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі та проекту договору про закупівлю не пізніше, ніж за 6 робочих днів до кінцевого строку подання пропозицій.

3. Проведення аукціону (проводиться автоматично системою ProZorro).

4. Розгляд пропозицій учасників, який не повинен перевищувати 5 робочих днів. Такий строк може бути аргументовано продовжено замовником до 20 робочих днів.

5. Визначення переможця спрощеної закупівлі.

6. Укладення договору про закупівлю не раніше, ніж через 10 днів з дати оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, та не пізніше, ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю.

7. Повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю публікуються протягом 3 робочих днів з дня внесення змін.

8. Публікація звіту про виконання договору про закупівлю протягом
20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання.

 

Переговорна процедура закупівлі

Може бути застосована у разі, якщо двічі відмінено процедуру відкритих торгів через відсутність достатньої кількості учасників, у разі, якщо на ринку відсутня конкуренція, в тому числі з технічних причин, та з інших підстав, визначених законом України «Про публічні закупівлі».

1. Обґрунтування застосування переговорної процедури.

2. Оприлюднення річного плану закупівель або змін до нього протягом п’яти робочих днів з дня їх затвердження.

3. Проведення переговорів з учасником (учасниками) процедури закупівлі.

4. Публікація повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

5. Укладення договору про закупівлю не раніше, ніж через 10 днів з дати оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю (п’ять днів – у разі закупівлі нафти, нафтопродуктів сирих, електричної енергії, послуг з її передання та розподілу, централізованого постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, послуг з централізованого опалення, телекомунікаційних послуг, у тому числі з трансляції радіо- та телесигналів, послуг з централізованого водопостачання та/або водовідведення та послуг з перевезення залізничним транспортом загального користування).

6. Повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю публікуються протягом 3 робочих днів з дня внесення змін.

7. Публікація звіту про виконання договору про закупівлю протягом
20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання.

 

Укладення договору постачання електричної енергії з постачальником «останньої надії»

Законом України «Про ринок електричної енергії» визначено, що у разі необрання споживачем електропостачальника, зокрема після розірвання договору з попереднім електропостачальником, послуги з постачання електричної енергії надає постачальник «останньої надії», який не має права відмовити споживачу в укладенні договору постачання електричної енергії на обмежений період часу (не більше 90 днів).

Договір постачання  електричної енергії постачальником «останньої надії» набирає чинності за фактом споживання електричної енергії у перший день, наступний за останнім днем постачання електричної енергії попереднім електропостачальником, за відсутності факту відключення.

Після завершення процедури закупівлі та укладення нового договору на постачання електричної енергії постачальник «останньої надії» зобов’язаний припинити постачання електричної енергії такому споживачеві.

У разі укладення договору з постачальником «останньої надії» на суму менше 200,0 тис. грн – укладається прямий договір та в системі ProZorro розміщується звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи. У разі укладення договору з постачальником «останньої надії» на суму більше 200,0 тис. грн – проводиться переговорна процедура закупівлі.

 

https://legalaid.gov.ua/