back

До Дня пам’яті Героїв Крут

24 січня 2013

29 січня усе свідоме українство вшановує пам’ять героїв, які віддали своє юне життя за вільну, самостійну Україну. Крути асоціюються з символом героїзму й відданості нашого юнацтва і символом національної трагедії.

Крутівський бій, зважаючи на обставини часу, реального військового значення не мав. Але військовий подвиг українських юнаків показав найвищий вияв національної гідності українських патріотів, які стали на оборону Української волі й Державності.

Підростаюче покоління незалежної України, вшановуючи пам’ять героїв, виховується патріотизму на прикладі лицарського подвигу юних звитяжців. У цьогорічну 95-ту річницю їх геройської смерті ми в глибокій пошані схиляємо голови перед світлою пам'яттю перших лицарів вільної української держави, засвічуємо свічки і несемо квіти до пам’ятного Хреста героям Крут на Аскольдовій могилі, в Крутах - до меморіального комплексу «Героям Крут».

В Чернігівській обласній державній адміністрації розроблений відповідний план заходів, згідно з яким відбувається підготовка до відзначення пам`ятної 95-ї річниці подвигу Героїв Крут на місці легендарного бою.

21 січня на території Меморіального комплексу пам’яті Героїв Крут що у с. Пам’ятне Борзнянського району відбулося засідання організаційного комітету з підготовки та відзначення в області річниці подвигу Героїв Крут, яке провів в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика.

У ході засідання було розглянуто питання благоустрою території, екскурсійного супроводу заходів та обговорено ряд важливих організаційних питань. Юрій Музика, завершуючи засідання, наголосив на необхідності проведення всіх підготовчих заходів вчасно та якісно. Адже відзначення 95-ї річниці подвигу Героїв Крут, на його переконання, є визначальним не лише для Чернігівщини, а й для усієї України тому має бути проведено на високому рівні.

Порядок проведення заходів з вшанування пам’яті Героїв Крут у 2013 році

1. Мітинг-реквієм з нагоди 95-ї річниці бою під Крутами (покладання квітів, литія за полеглими у бою) — 29 січня 2013 року, початок об 11:00 год., місце проведення — територія Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут», с. Пам’ятне Борзнянського району Чернігівської області.

2. Концерт «Вони загинули щоб жити» (за участю капели бандуристів ім. О. Вересая обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм) — 29 січня 2013 року, початок о 13:00 год., місце проведення — с. Крути Ніжинського району, сільський Будинок культури.

3. Урочистий вечір «Герої Крут у пам’яті людській» (за участю творчих колективів м. Ніжина) — 29 січня 2013 року, початок о 15:00 год., місце проведення — м. Ніжин, міський Будинок культури.

4. Тематична концертна програма до 95-ї річниці бою під Крутами (за участю капели бандуристів ім. О. Вересая обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм) — 29 січня 2013 року, початок о 18:00 год., місце проведення — м. Чернігів, обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм.

В Прилуцькому районі, відповідно до затвердженого плану, пройдуть заходи, присвячені пам’яті подвигу юних звитяжців. В школах пройдуть виховні години, реквієми, літературні композиції, на яких будуть вшановані українські лицарі. Триватимуть заходи в закладах культури, в церквах - траурні панахиди. 28 січня в центральній районній бібліотеці зберуться на засідання члени молодіжного клубу «Міленіум», щоб на уроці пам’яті «Понад Крутами – вічність у сурми сурмить» вклонитись пам’яті героїв Крут в ім’я нинішніх ровесників, яким виконувати їхній заповіт – розбудовувати незалежну, соборну, демократичну Українську державу.

https://legalaid.gov.ua/