back

Про відповідальність за порушення встановленого порядку використання страхових коштів

30 січня 2013

Відповідно до статті 30 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" від 18.01.2001 р. N 2240, із змінами та доповненнями (далі - Закон N 2240), страхувальник несе відповідальність за порушення порядку використання страхових коштів.

Рішення про застосування фінансових (штрафних) санкцій до страхувальників приймаються органами Фонду у разі виявлення порушень відповідно до законодавства та оформляються за встановленими формами згідно з Інструкцією про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженою постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. N 29, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 25.03.2011 р. за N 393/19131 (далі - Інструкція N 29).

Так, відповідно до пункту 4.1 Інструкції N 29 за матеріалами акта перевірки та результатами розгляду заперечень страхувальника (за їх наявності) керівник органу Фонду або його заступник приймає Рішення про повернення страхових коштів та застосування фінансових санкцій до страхувальника.

Зазначені порушення відображаються у Рішенні деталізовано із зазначенням періоду, у якому вони були допущені з посиланням на законодавчу норму, яку порушено, що діяла на момент вчинення порушення законодавства у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та суми застосованих фінансових (штрафних) санкцій в розмірі 50% від суми неправомірно витрачених коштів Фонду.

У разі несвоєчасного виконання страхувальником Рішення про повернення страхових коштів та застосування фінансових санкцій щодо повернення коштів Фонду та сплати фінансових санкцій або виконання його не в повному обсязі на страхувальників накладається штраф в розмірі 10% несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів та нараховується пеня в розмірі 0,1% зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу відповідно до статті 30 Закону N 2240.

Загальні суми страхових коштів (внесків, штрафів, пені, не прийнятих до зарахування витрат) на підставі вищезазначених Рішень мають бути перераховані до органу Фонду та відображені страхувальником у відповідних рядках звіту по коштах Фонду за формою Ф4-ФСС з ТВП.

Провідний спеціаліст Прилуцької МВД ЧОВ ФСС з ТВП Панченко Т.М.

https://legalaid.gov.ua/