back

Всидіти на двох стільцях не вийде…

12 листопада 2021

Всидіти на двох стільцях не вийде…

Йдеться про безробітних, які перебуваючи на обліку в службі зайнятості та користуючись виплатою допомоги по безробіттю, одночасно умудряються нелегально працювати або отримувати інші доходи: від виконання робіт, надання послуг за цивільно-правовими договорами, зайняття підприємницькою діяльністю, призначення соціальних виплат.

Про те, що порушують закон, вони добре знають, - кажуть у службі зайнятості. Адже у заяві про надання статусу безробітного особисто зазначали, що не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів, у тому числі не забезпечують себе роботою самостійно, не зареєстровані підприємцями, їм не призначено пенсію на пільгових умовах та за вислугу років, не отримують грошову допомогу по догляду за особами з інвалідністю, громадянами похилого віку, як батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу, прийомні батьки тощо. При цьому фахівці обов’язково інформують шукачів роботи про відповідальність за подання до служби зайнятості недостовірних даних та документів, на підставі яких надається статус безробітного та призначається матеріальне забезпечення.

Слід зауважити, що факт зловживання статусом безробітного може бути виявлений як при реєстрації, так і протягом усього періоду безробіття. Будь-які неправомірні дії скрити не вдасться, - запевняють фахівці. Адже в наш час цифрових технологій все досить легко перевіряється, зокрема шляхом обміну інформацією між службою зайнятості, податковою службою, пенсійним фондом, органами держпраці, а також шляхом верифікації з Міністерства фінансів України про соціальні виплати. Отож інформація щодо отриманого доходу під час перебування у статусі безробітного рано чи пізно обов’язково надійде до служби зайнятості.

Так, протягом січня-жовтня поточного року в області виявлено 118 осіб, які неправомірно отримали кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, чим завдали збитків на суму 797,2 тис. грн. І їх доведеться повертати.

Ті ж, хто ухиляється від повернення коштів, матимуть справу з правоохоронними та судовими органами. Так, з метою сприяння у відшкодуванні завданих Фонду збитків службою зайнятості у поточному році подано 10 звернень до правоохоронних органів, для стягнення коштів у судовому порядку подано 8 позовів до суду.

Порушниками законодавства добровільно вже відшкодовано 638,4 тис. грн. До тих, хто обрав собі інший шлях, приміняються більш жорсткі міри. Так, наразі має місце факт призначення до судового розгляду кримінального провадження по обвинуваченню особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

           Світлана Шеремет, Чернігівський обласний центр зайнятості, т.678-675

https://legalaid.gov.ua/