back

Служба зайнятості пропонує колишнім військовослужбовцям та учасникам АТО/ООС безкоштовне навчання

23 листопада 2021

Служба зайнятості пропонує колишнім військовослужбовцям та учасникам АТО/ООС безкоштовне навчання

Пройти перепідготовку або підвищення кваліфікації за професіями і спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності можна, отримавши ваучер на навчання. Кому і за яких умов він надається, розповів начальник відділу організації профнавчання Чернігівського обласного центру зайнятості Сергій Заровний на науково-методичному семінарі, що відбувся 18 листопада в Національному університеті «Чернігівська політехніка». Захід був присвячений питанням соціальної та професійної адаптація колишніх військових та ветеранів АТО/ООС до життя в цивільному суспільстві.

Сергій Заровний відзначив, що служба зайнятості надає широкий спектр послуг цим категоріям громадян задля їх успішного працевлаштування. Зокрема, колишні військовослужбовці та учасники АТО/ООС, які не перебувають на обліку в службі зайнятості як безробітні, можуть отримати ваучер на навчання. Видається він одноразово.

При цьому колишні військові повинні бути звільнені у зв’язку із скороченням чисельності, штату або за станом здоров’я; мати вислугу не менше 10 років; не мати права на пенсію відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” та не досягти пенсійного віку. Щодо учасників АТО/ООС, то тут умова, щоб людина також не була пенсійного віку та звернулася з даного питання до служби зайнятості протягом трьох років з дня звільнення з військової служби. До речі, не можуть отримати ваучер особи, які не мають освіти.

Професію (спеціальність) чи напрям підвищення кваліфікації людина обирає на власний розсуд з переліку, затвердженого Міністерством економіки України. На сьогодні, він налічує 43 робітничі професії та 27 спеціальностей. Оплата ваучерів здійснюється Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Його вартість встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Нині - це 23790 грн., з 01 грудня буде 24810 грн. Також людина самостійно обирає навчальний заклад (звісно той, що має відповідну ліцензію на надання освітніх послуг) та форму навчання.

«Головне мати бажання здобувати нові знання чи вдосконалювати вже існуючі, а служба зайнятості завжди готова допомогти у цьому!», - сказав Сергій Заровний.

https://legalaid.gov.ua/