back

До уваги страхувальників!

20 лютого 2013

У зв’язку з набуттям чинності Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464, правління Фонду соціального страхування у з тимчасової втрати працездатності постановою від 22.12.2010 року №26 затвердило «Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності».

Цей Порядок визначає умови фінансування Фондом підприємств, установ, організацій для надання найманим працівникам, у разі настання страхового випадку, матеріального забезпечення:

- допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);

- допомоги по вагітності та пологах;

- допомоги на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві).

Слід зазначити, що допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом, починаючи з шостого дня непрацездатності. Оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності здійснюється за рахунок коштів роботодавця. Фінансування страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам здійснюється районними, міжрайонними, міськими виконавчими дирекціями відділень Фонду за місцем обліку цих страхувальників.

Підставою для фінансування страхувальників-роботодавців робочими органами Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

Для отримання коштів за такими заявами страхувальникам (підприємствам, установам. організаціям) необхідно відкрити окремий поточний рахунок в банку ( лист НБУ «Щодо відкриття страхувальниками-роботодавцями окремих поточних рахунків від 14.12.2010 року №25-111/2972-22535), а страхувальникам - бюджетним установам – у відповідному органі Державного казначейства України (лист від 30.12.2010 року № 17-04/3353-245490). У разі виникнення страхового випадку із застрахованою особою (працівником підприємства, установи, організації) на підставі наданих листків непрацездатності комісія із соціального страхування підприємства приймає рішення про призначення матеріального забезпечення застрахованим особам, а страхувальник – роботодавець на підставі цього рішення нараховує суми матеріального забезпечення та оформлює заяву - розрахунок.

Заява-розрахунок готується у двох примірниках, один з яких разом з наданими застрахованими особами документами зберігається у страхувальника, а другий подається до робочого органу Фонду.

При опрацюванні заяви-розрахунку робочі органи Фонду перевіряють правильність заповнення реквізитів, наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, дані про сплату ним єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Для підтвердження сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування страхувальник надає копії платіжних доручень про перерахування коштів на рахунок управління Пенсійного фонду України .

Робочі органи Фонду здійснюють фінансування страхувальників (перерахування суми коштів на виплату матеріального забезпечення на окремий рахунок) протягом десяти робочих днів після надходження заяви-розрахунку. Отримавши кошти від органу Фонду, страхувальник зобов’язаний виплатити допомогу по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах застрахованій особі не пізніше найближчого дня, встановленого для виплати заробітної плати, а допомоги на поховання – не пізніше наступного робочого дня після отримання страхових коштів від Фонду. У разі, якщо сума отриманих від страхувальників страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення у вказаний термін, невикористані страхові кошти повертаються до робочого органу, що здійснив фінансування, протягом трьох робочих днів.

Отримані від робочих органів кошти не можуть бути використані на будь-які інші цілі.

Страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, не можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих документів.

Страхувальники Прилуцького, Ічнянського району та м. Прилуки для отримання консультацій і роз’яснень з питань фінансування та надання застрахованим особам матеріального забезпечення можуть звернутися до Прилуцької міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за телефонами: 3-15-53, 3-21-94, 3-22-85.

Головний спеціаліст Т.В.Назім

https://legalaid.gov.ua/