back

Прилуччина жнивує

01 серпня 2022

 

Незважаючи на війну та постійні обстріли, на Прилуччині тривають жнива. На сьогодні погодні умови сприяють нарощенню темпів збирання врожаю. Майже всі господарства району приступили до збирання ранніх зернових культур та ріпаку.

За оперативними даними станом на 01 серпня, ранні зернові зібрано з площі 7,3 тис. га або 30% до прогнозованих обсягів збирання. Намолочено майже 43,2 тис. тонн зерна. Рівень урожайності перевищує 59 ц/га.

На даний час озимої пшениці зібрано 6813 га, намолочено – 41,1 тис. тонн, середня врожайність складає 60,3 ц/га, озимого ячменю зібрано з площі 496 га, намолочено 2,1 тис. тонн  при середній урожайності 43,1 ц/га.

Крім того, зібрано озимого ріпаку 1971 га, намолочено – 7050 тонн, середня врожайність складає 35,8 ц/га.

В черговий раз акцентуємо увагу, що у період жнивної компанії особливого значення набуває питання дотримання протипожежного режиму в місцях збирання, зберігання та переробки врожаю. Наразі, загрозу створюють спекотна погода, сухі хліба, хлібозбиральна техніка, яка може перебувати у несправному стані, а також людська недбалість та безвідповідальність.

З метою проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань профілактики пожеж районною військовою адміністрацією спільно з Прилуцьким районним управлінням Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій  України у Чернігівській області неодноразово на нарадах, засіданнях районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій піднімалися питання дотримання правил пожежної безпеки під час жнивної кампанії   2022  року, заборони випалювання стерні та післяжнивних залишків, оскільки може призвести як до займання ще нескошених полів, так і розташованих поруч лісових масивів.

Отже, перш за все, комбайнери, трактористи та інші працівники повинні пройти протипожежний інструктаж. Техніка, задіяна під час збирання врожаю, має бути справною та укомплектованою первинними засобами пожежогасіння (сертифікованими вогнегасниками, тощо), заземлювальними металевими ланцюгами. Хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів, і залізниць мають бути обкошені та оборані смугою не менше ніж 4 метра завширшки. На хлібних масивах площею більше 25 гектарів під час жнив, на випадок пожежі, має бути напоготові трактор з плугом.

Пам’ятайте, відповідальність та неухильне виконання правил пожежної безпеки під час жнивної кампанії - гарантія збереження врожаю від вогню!

 

За інформацією відділу економічного та агропромислового розвитку, транспорту та зв’язку районної державної адміністрації 

 

https://legalaid.gov.ua/