back

В райдержадміністрації проведено онлайн-нараду по питаннях оплати комунальних послуг

09 серпня 2022

09 серпня проведено онлайн - нараду з представниками територіальних громад та керівниками комунальних підприємств району з питань погашення боргів населення за комунальні послуги, а також дотримання вимог наказу Міністерства енергетики України від 13 квітня 2022 року № 148 «Про врегулювання питань щодо постачання електричної енергії споживачам та розрахунків між учасниками роздрібного ринку електричної енергії у період дії в Україні воєнного стану».

У ході наради наголошено про необхідність та важливість оплати населенням спожитих ними комунальних послуг та ненакопичення боргів перед комунальними підприємствами, зокрема постачальниками теплової енергії.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 05 березня 2022 № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється:

- нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;

- припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Однак, введення воєнного стану та дана постанова не скасовує необхідність сплати за житлово-комунальні послуги. До того ж, сплата за комунальні послуги в сьогоднішніх умовах навпаки є великою допомогою та підтримкою комунальних служб, які працюють зараз у надскладних обставинах і потребують ресурсів. Наразі оплата споживачів є основним джерелом надходжень підприємств житлово-комунального господарства, що дозволяє здійснювати цим підприємствам виплату заробітної плати працівникам, сплачувати за спожиті енергоносії, закупляти паливно-мастильні матеріали та ін.

Погашення значного обсягу боргів населення за послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води до початку опалювального періоду 2022/2023 років є запорукою належного його проходження та виконання теплопостачальними підприємствами своїх зобов’язань, у тому числі в частині розрахунків за природній газ з постачальником.

Крім того, в ході наради зазначено про переваги оплати комунальних платежів за допомогою онлайн сервісів (через особисті кабінети, мобільні застосунки, платіжні системи: «Ощад24», «Приват24», «МоноБанк» та ін.), заощаджуючи час і гроші.

 

За інформацією відділу житлово-комунального господарства,

містобудування та архітектури райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/