back

Правила пожежної безпеки у побуті

14 вересня 2022

 

 

Щоб уникнути пожежі в житловому будинку, квартирі чи в подвір’ї, необхідно дотримуватись таких ПРАВИЛ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ:

 утримувати в справному стані електромережі, електричні прилади, прилади опалення і дотримуватись заходів безпеки при їх експлуатації;
 виконувати заходи безпеки при користуванні печами, газовими приладами, предметами побутової хімії та проведення ремонту в квартирах із застосуванням лаків, фарб;
дотримуватись в будівлях з підвищеною поверховістю встановленого протипожежного режиму (не забивати евакуаційні виходи на балконах та лоджіях, утримувати в справному стані улаштування, які входять в систему протидимового захисту будинку);
не загромаджувати драбини, холи, коридори загального користування та підходи до засобів пожежогасіння;
не загромаджувати евакуаційні люки на балконах верхніх поверхів;
не дозволяти будівництво сараїв, гаражів та інших будівель в протипожежних розривах;
не дозволяється складувати в гаражах горючо-мастильні матеріали, з верх встановленої норми;
не дозволяється загромаджувати проїзди надвірних територій і розривів між будівлями, під’їздів до джерел протипожежного водопостачання, запасних евакуаційних виходів і пожежних драбин.

ДІЇ НАСЕЛЕННЯ НА ВИПАДОК ПОЖЕЖІ:

 У кожному випадку появи диму, а також при виявленні осередків горіння негайно викликайте пожежну охорону. Під час виклику пожежної охорони необхідно коротко повідомити, що горить, точну адресу, після чого, в першу чергу, вживайте заходи щодо врятування матеріальних цінностей.
Пожежа, як правило, починається з невеликого осередку горіння і ліквідувати її в цей період не виникає великих труднощів.
У першу чергу необхідно використовувати всі засоби пожежогасіння, які є під руками — воду, пісок, вогнегасники, тканину змочену водою, та ін. При цьому необхідно знати деякі особливості гасіння різних пожеж.
Вода, наприклад, є основним засобом боротьби з вогнем. Однак при гасінні керосину чи бензину слід враховувати, що ці рідини легші води, випливають на її поверхню і продовжують горіти. Тому при горінні керогазів, примусів з газом чи бензином краще за все накинути їх ковдрою чи другою цупкою тканиною, і полум’я згасне.
Краще гасити горючі рідини вогнегасниками, можна засипати їх піском.
При горінні електромережі необхідно в першу чергу відключити її, а потім приступити до гасіння пожежі сухим піском, вогнегасником.

У разі виявлення пожежі кожен громадянин зобов’язаний повідомити про це пожежну охорону за телефоном 101!

 

https://legalaid.gov.ua/