back

На Чернігівщині проведено перерахунки пенсій

08 грудня 2022

З 1 грудня 2022 року в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернігівській області відповідно до Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік» проведено перерахунок пенсій у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 2027 до 2093 гривень.

Види виплат, які зросли з 1 грудня:

  • мінімальна пенсія за віком непрацюючим пенсіонерам;
  • мінімальна пенсія шахтарям;
  • мінімальна пенсія сім’ям військовослужбовців у разі втрати годувальника;
  • мінімальні пенсійні виплати особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій;
  • підвищення ветеранам війни та членам сімей загиблих/померлих ветеранів війни; підвищення жертвам нацистських переслідувань з числа осіб з інвалідністю та членам сімей померлих жертв нацистських переслідувань;
  • пенсія за особливі заслуги перед Україною;
  • максимальний розмір пенсії;
  • надбавка донорам.

В результаті перераховано 81 тис. пенсійних справ. Середній розмір підвищення склав 97 грн.

Також проведено перерахунок пенсій відповідно до п. 3 постанови КМУ від 23.11.2011 №1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян,

які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» пенсіонерам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (зміни полягають у осучасненні розміру середньої зарплати, яка застосовується у формулі розрахунку по інвалідності для ліквідаторів аварії на ЧАЕС).

         Крім цього, для непрацюючих пенсіонерів які не досягли 70 років та мають 30 років страхового стажу для - жінок і 35 років - для чоловіків, проведено пенсійні перерахунки. З 1 грудня ц.р. загальний розмір пенсії для пенсіонерів цієї категорії не може бути меншим ніж 2500 гривень.

ВАЖЛИВО

Грудневі перерахунки проведено автоматизованим способом, тому звертатися до органів Пенсійного фонду не потрібно. Розмір підвищення розраховано індивідуально для кожного пенсіонера за документами, які містяться в пенсійній справі. Пенсії виплачуються пенсіонерам у визначену дату, починаючи з 4 грудня.

ДОВІДКА

Загальна кількість пенсіонерів в області станом на 1 грудня цього року склала 306,6 тис. осіб.

Середній розмір пенсії в області станом на 1 грудня 2022 року склав 4176 грн, що більш ніж вдвічі перевищує прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (2093 грн).

У порівнянні з 1 січня 2022 року середній розмір пенсії збільшився на 528 грн, або на 15 %.

 

 

https://legalaid.gov.ua/