back

Запитуйте – відповідаємо

19 січня 2023

Як визначають право на субсидію?

У разі неможливості самостійно сплачувати за житлово-комунальні послуги, можна оформити субсидію. Для визначення права на отримання субсидії, розраховують так званий обов’язковий відсоток платежу. Якщо він більший суми за комуналку, субсидію надають.

Обов’язковий відсоток платежу розраховують індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою. Він залежить виключно від доходів сім’ї. Для його визначення використовують таку формулу:

– обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;

– середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу;

– дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (наразі — 2589 грн.);

– отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15 %, і таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

Кому субсидію можуть призначати на понаднормову площу житла?

Відповідно до законодавства, житлову субсидію не призначають, якщо загальна площа житлового приміщення перевищує 130 м² для квартир у багатоквартирному будинку та 230 м² для приватних будинків. Проте з цього правила є виключення.

Відповідно до постанови Кабміну від 21.10.1995 № 848 окремим категоріям громадян допомога на оплату житлово-комунальних послуг може призначатися на понаднормову площу житла.

Йдеться про непрацездатних осіб, які не працюють і проживають самі, зокрема:

  • пенсіонерів, які отримують пенсію за віком, у зв’язку з втратою годувальника або по інвалідності, а також тих, які досягли пенсійного віку і отримують пенсію за вислугою років;
  • громадян, які отримують державну соціальну допомогу особі, яка не має права на пенсію, та осіб з інвалідністю;
  • людей, які одержують державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • громадян, які отримують тимчасову державну соціальну допомогу як ті, хто не працюють, досягли загального пенсійного віку, але не набули права на пенсійну виплату;
  • осіб, які не досягли повноліття.

Для отримання субсидії на понаднормову площу житла потрібно зазначити свою належність до однієї з визначених пільгових категорій в декларації про доходи при подачі заяви на призначення такої допомоги.

 

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

https://legalaid.gov.ua/