back

ПРОГРАМА USAID АГРО НАДАЄ 185 МЛН ГРИВЕНЬ НА РОЗВИТОК ЕЛЕВАТОРНИХ ПОТУЖНОСТЕЙ

20 березня 2023

 

До 21 березня 2023 Програма продовжує прийом заявок другого етапу на отримання 10 субгрантів по 18,5 мільйонів гривень для малих та середніх підприємств під розширення елеваторних потужностей для збереження зернових та нарощування експортного потенціалу України.

Програма субгранту спрямована на розширення доступу ММСП до послуг з доробки, сушіння та зберігання зерна на елеваторах з метою збільшення обсягів та часу зберігання зернових та технічних культур, посилення стійкості бізнесу та покращення продовольчої безпеки в Україні.

Передбачається, що кошти субгранту будуть спрямовані на:

- закупівлю обладнання по доробці, сушінню та зберіганню зерна;

- закупівлю лабораторного обладнання для визначення якісних показників зерна.

У 2022 році український агросектор був змушений переорієнтувати логістику експорту продукції через західні кордони замість відвантажень морським шляхом. Зернова ініціатива, започаткована в липні 2022 року, позитивно вплинула на експорт зерна морем, однак є невизначеність щодо її продовження та стабільного функціонування. Аграрії потребують збільшення елеваторних потужностей безпосередньо близько біля шляхів експорту зерна в ЄС. Доступ до потужностей довгострокового зберігання зерна, а також покращення якості супутніх послуг з доробки, сушіння і лабораторного аналізу підтримає стійкість зернового сектору України та збереже постачання необхідного продовольства на глобальні ринки.

Додаткова інформація:

Діяльність в рамках кожного субгранту повинна сприяти та забезпечити досягнення наступних очікуваних результатів:

- Не менш ніж 100 ММСП отримали підтримку у вигляді послуг з доробки, сушки та зберігання зерна.

- Збільшено надання послуг ММСП зі зберігання зерна на 20 тисяч тон та/або надано послуг ММСП по сушінню зерна на 50 тис.тон.

- Не менше 50% від загального об’єму послуг з доробки, сушіння та/або зберігання зерна надано бенефіціарам - ММСП, які обробляють менше 5000 га землі.

Наявність розробленої проектної документації із розділом (ОВНС), спрямування проекту на впровадження енергоефективних технологій, розміщення потужностей в безпосередній близькості до кордону з країнами Європейського Союзу, особливо розташування елеваторних потужностей біля колій європейського типу, буде додатковими перевагами.

Заявки на одержання субгранту, які показують найбільш суттєвий вплив на підтримку економічної сталості ММСП аграрного сектору, забезпечення економічних можливостей та основ продовольчої безпеки в Україні отримають більш високу оцінку в процесі відбору для надання субгранту.

Термін дії субгрантів в рамках субгрантової угоди не перевищуватиме 2 роки.

Приблизна дата початку діяльності в рамках субгранту - 21 березня 2023 року.

Як подати заявку, технічне завдання та строки подання - дивіться за посиланням: https://www.prostir.ua/...

Джерело: сторінка у фейсбук Програма USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО

 

 

https://legalaid.gov.ua/