back

Чому не можна палити листя та яке за це покарання?

30 березня 2023

 

У чому шкода?

Мало хто знає, що тліюче листя виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму. Також при спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. З димом у повітря виходять діоксини - одні з найотруйніших для людини речовин.

Лікарі кажуть, що при спалюванні однієї тони рослин, у повітря потрапляє близько 30 кілограмів шкідливих речовин. І все це потрапляє на нашу шкіру і в легені.

Важливо сказати, що в першу чергу страждають люди старшого віку, діти та вагітні. Виділення вуглекислого газу та оксиду азоту може викликати бронхоспазми, алергію, кашель та задуху.

"Дим від багаття має у 350 разів більше шкідливих речовин, ніж дим від куріння" - стверджують лікарі.

 

Що говорить законодавство?

Нагадуємо, що за спалювання сухої трави та листя передбачений штраф від 3060 до 6120 грн для громадян, від 15300 грн до 21420 грн на посадових осіб. За ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, доведеться заплатити від 6120 до 12 240 гривень.

У період воєнного стану паління трави може кваліфікуватися як диверсія. Це передбачено частиною 2 статті 113 Кримінального Кодексу України (Вчинення з метою ослаблення держави вибухів, підпалів або інших дій, спрямованих на масове знищення людей, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншої шкоди їхньому здоров’ю, на зруйнування або пошкодження об’єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення вчинені в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту).

Що ж робити з опалим листям?

Щоб позбутися тогорішнього листя, не порібно особливих знань чи умінь. Потрібно навчитися компостувати листя - помістити листя в яму, де його можна помірно зволожувати. А потім цим добривом можна удобрити ґрунт.

Давайте не шкодити самим собі та не допомагати ворогу нищити Рідну Землю!!

За інформацією сектору цивільного захисту районної держаної адміністрації

https://legalaid.gov.ua/