back

На Чернігівщині підведені підсумки перерахунків пенсій для працюючих пенсіонерів

13 червня 2023

 

Виплата перерахованих з 1 квітня пенсій для працюючих пенсіонерів

проводиться у червні, у встановлені пенсіонерам дати виплати, з доплатою за квітень і травень.

Відповідно до частини четвертої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 1 квітня 2023 року проведено автоматичний перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам Чернігівщини.

Для більше, ніж 8,6 тис. пенсіонерів області середній розмір підвищення, у зв’язку з врахуванням страхового стажу після призначення/попереднього перерахунку пенсії, становить 169 грн.

Для майже 1,6 тис. пенсіонерів середній розмір підвищення, у зв’язку з врахуванням страхового стажу та заробітної плати після призначення/попереднього перерахунку пенсії, становить 348грн.

Чому доплату до пенсій за квітень – травень провели лише у червні?

Річ у тому, що два роки тому змінилася форма подання звітності до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відомостей про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Була щомісячна, а стала щоквартальна. Ці дані надійшли до ПФУ лише у квітні – травні. Відповідно остаточний перерахунок було зроблено у травні. Доплату за квітень і травень  пенсіонери отримають на початку літа разом з новим розміром пенсії.

Довідка

Навіть якщо людина після призначення пенсії пропрацювала менше ніж два роки, то перерахунок відбудеться все одно не раніше ніж за два роки з моменту призначення/попереднього перерахунку пенсії. Наприклад, громадянин оформив пенсію у 2022 році, пропрацював ще рік і у 2023 році звільнився. У такому разі право на зарахування додаткового року до стажу настане тільки у 2024 році.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

https://legalaid.gov.ua/