back

Пенсія за кордоном: як оформити або відновити виплату

11 липня 2023

 

Українські громадяни, які отримали тимчасовий захист або статус біженця, відтепер можуть отримувати пенсійні виплати та грошову допомогу безпосередньо в країні перебування.

 Особи, які у зв’язку з агресією російської федерації тимчасово проживають за кордоном та отримали тимчасовий захист або статус біженця, заяву про призначення (поновлення) та документи, необхідні для призначення (поновлення) пенсії, можуть надсилати засобами поштового зв’язку. Але лише у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох наступних місяців після місяця, в якому його буде припинено чи скасовано, що передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2023 року № 328.

Відповідне рішення ухвалено постановою правління Пенсійного фонду України від 20 квітня 2023 року № 21-1, яка набула чинності 31 травня ц.р.

Для призначення пенсії до заяви про призначення / перерахунок пенсії додаються:

- копія документу / документів про отримання тимчасового захисту або

статусу біженця, реєстрацію їх місця тимчасового проживання / перебування за

кордоном (з перекладом);

- оригінал документу про посвідчення факту, що фізична особа є живою (з

перекладом);

- копії документів, що визначають право на призначення пенсії

Для поновлення пенсії до заяви про призначення / перерахунок пенсії

додаються:

- копія документу / документів про отримання тимчасового захисту або

статусу біженця, реєстрацію їх місця тимчасового проживання / перебування за

кордоном (з перекладом);

- оригінал документу про посвідчення факту, що фізична особа є живою (з

перекладом);

- копія паспорта громадянина України.

Заява про призначення (поновлення) пенсії може надсилатись до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду України незалежно від місця реєстрації особи.

ВАЖЛИВО

  • Додані до заяви про призначення (поновлення) копії документів повинні бути засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України або нотаріально.
  • Днем звернення за призначенням (поновленням) пенсії вважається дата, що зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви.

Нагадуємо, що документи для призначення/перерахунку пенсії можна надіслати дистанційно, за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/). 

Для цього потрібно зайти в особистий кабінет вебпорталу електронних послуг ПФУ. За результатами опрацювання заяви отримаєте інформацію про стан обробки та відповідне рішення.

 

Увійти до особистого кабінету можна за допомогою  кваліфікованого електронного підпису (КЕП). 

КЕП - онлайн і безкоштовно

Отримати КЕП можна безкоштовно онлайн, через офіційний сайт або мобільний застосунок банку.

Отримати КЕП можна також, як офлайн (особисто звернутися до одного з надавачів послуг), так і онлайн у  Акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК). Ознайомитися зі списком АЦСК, роботу з якими підтримує вебпортал, та описом процедур щодо отримання ключів на цих АЦСК можна за посиланням https://portal.pfu.gov.ua/sidebar/Templates/RefInfo.

Стати клієнтом зазначених установ та отримати КЕП є можливість без відвідування їх представництв, за допомогою віддаленої ідентифікації (відеоверифікації).

Як отримати кошти

Громадяни, які виїхали за кордон через війну, можуть отримувати свої пенсійні та соціальні виплати від держави Україна тільки в тому випадку, якщо до війни отримували ці виплати через установи банків. Тоді вони можуть вільно користуватися за кордоном банківськими картками українських банків і отримувати свої виплати.

Для тих, хто для отримання пенсій користувався послугами «Укрпошти», механізм складніший.

Постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2023 року № 328 передбачена можливість отримувати пенсію чи грошову допомогу з України через поштові перекази. Але це буде здійснюватися тільки за наявності технічної можливості «Укрпошти» робити такі перекази до країни перебування пенсіонера. Якщо такої можливості не передбачено, тоді треба змінити спосіб отримання пенсії.

Постановою № 328 ухвалена можливість подати заяву про зміну способу виплати пенсії або грошової допомоги через банки в електронній формі з використанням КЕПу. Рахунок можна відкрити онлайн – через офіційний сайт або мобільний застосунок банку. При відкритті рахунку ідентифікація клієнта здійснюється банком через відеоверифікацію .

Крім відкриття банківського рахунку, пенсіонер повинен залишити заявку про зміну способу отримання пенсії в особистому кабінеті вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України.

ВАЖЛИВО

Коли можуть призупинити виплату пенсії?

Якщо особа протягом 6 місяців не забирає свою пенсію на пошті, в такому випадку її виплата призупиняється до з’ясування обставин. Те саме відбувається, якщо пенсію не знімати більше року з банківської картки.

Причини зрозумілі. Коли в країні йде війна, далеко не завжди можна проконтролювати, хто з пенсіонерів живий, а хто помер. І часто за вже померлу людину хтось намагається і далі отримувати пенсію. Таке, на жаль, інколи трапляється.

Нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки. Одночасно особа може отримати суму за 12 місяців, решта коштів виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

 

https://legalaid.gov.ua/