back

Про матеріальне забезпечення Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у випадках отримання працівниками травм невиробничого характеру

18 березня 2013

Нещасні випадки невиробничого характеру розслідуються згідно з Порядком розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.2001р. №270. Даною постановою чітко визначено нещасні випадки невиробничого характеру, які підлягають розслідуванню.

Розслідування нещасних випадків проводиться з метою визначення їхніх обставин та причин. На підставі результатів розслідування розробляються заходи щодо запобігання подібним випадкам, а також щодо вирішення питань соціального захисту потерпілих. Відповідно до п.п.11 та 12 постанови № 270 нещасні випадки, які сталися з працюючими особами, розслідуються комісією, утвореною організацією, де працює потерпілий. Рішення щодо розслідування нещасного випадку ухвалюється керівником організації на підставі звернення потерпілого.

За результатами розслідування нещасного випадку складається акт за формою НТ, який затверджується керівником органу, що проводить розслідування. Для посилення контролю за правомірністю видачі листків непрацездатності та правомірності віднесення їх на витрати Фонду, з серпня 2011 року запроваджено розгляд представниками Фонду соціального страхування з ТВП всіх травм, отриманих застрахованими особами та віднесених до категорії невиробничого травматизму.

Так протягом 2012 року Прилуцькою міжрайонною виконавчою дирекцією фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності профінансовано 1458 листків непрацездатності з відміткою "невиробнича травма", що складає 10% від загальної кількісті листків непрацездатності. Сума фінансування листків непрацездатності з невиробничими травмами становить 1870022,00 грн, що складає 13,8% від загальної суми фінансування.

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності нагадує, що для отримання фінансування для виплати застрахованим особам матеріального забезпечення по невиробничому травматизму страхувальник невідкладно письмово інформує робочий орган Фонду про кожний такий випадок. Рішення про призначення матеріального забезпечення приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування за участю працівника Фонду. Без висновків комісії за участю у розслідуванні представника Фонду щодо правомірності або безпідставності віднесення витрат за рахунок коштів Фонду, отримання фінансування для виплати застрахованим особам матеріального забезпечення по невиробничому травматизму неможливе.

https://legalaid.gov.ua/