back

Туберкульоз - це всесвітня пандемія

22 березня 2024

 

 

Туберкульоз - це всесвітня пандемія. Більше двох мільярдів людей, або одна третина всього населення світу, інфіковано мікобактеріями туберкульозу, а кожна десята людина з них протягом свого життя захворіє на активну форму туберкульозу. Важливим чинником у розповсюдженні захворювання на вперше діагностований туберкульоз є людина хвора на відкриту форму туберкульозу, яка не знає про свій статус щодо цього захворювання.

 

За даними лікувально-профілактичних закладів Прилуцького району в 2023 році за медичною допомогою з приводу захворювання на туберкульоз органів дихання звернулось 43 особи, 4 особи – померло.

 

З метою своєчасної діагностики захворювання на туберкульоз серед дитячого населення, лікувально-профілактичними закладами Прилуцького району проводиться постановка проб Манту дітям та підліткам. Серед дорослого населення лікувально-профілактичні заклади проводять флюорографічне обстеження

 

Основним методом специфічної профілактики туберкульозу є вакцинація БЦЖ, яка проводиться на 3-5 добу після народження. Щеплених вакциною БЦЖ - 136 новонароджених.

 

Ріст захворюваності на туберкульоз свідчить про низький рівень обізнаності населення щодо шляхів розповсюдження, методів діагностики, профілактики та сучасних методів лікування туберкульозу.

 

Туберкульоз виліковний, якщо вчасно діагностувати його, пройти повний курс терапії та дотримуватися всіх рекомендацій медиків. Для успішної боротьби з туберкульозом Україна першою в європейському регіоні оновила національні стандарти з надання медичної допомоги при туберкульозі відповідно до найновіших рекомендацій ВООЗ. Завдяки цим стандартам, тривалість лікування пацієнтів з лікарсько-стійкою формою туберкульозу скорочується майже втричі: 6-9 місяців проти 18-24 місяців Пацієнтам більше не потрібно протягом багатьох місяців отримувати болісні ін’єкції. Окрім того, цей режим надає набагато більше шансів на одужання (до 90% за даними результатів клінічних досліджень).

 

Під час війни ризик інфікуватися мікобактерією зростає через стрес, погіршення умов життя та харчування, вимушене перебування у місцях скупчення людей у сховищах та під час евакуації, обмежений доступ до медичної допомоги. Не слід боятися діагнозу «туберкульоз» і за першої нагоди звертатися по допомогу. Ця хвороба виліковна і медичні заклади мають всі можливості, щоб допомогти пацієнтам одужати!

https://legalaid.gov.ua/