back

У Прилуках поліцейські відкрили два кримінальні провадження за спроби нетверезих водіїв відкупитися від відповідальності

22 травня 2024

 

На вихідних патрульні Прилуцького районного відділу поліції викрили 56-річного кермувальника мопеда, який мав явні ознаки алкогольного сп’яніння, а також п’яного «майстра дрифту» на легковику марки «ВАЗ». Обидва спробували відкупитися від відповідальності, навіть пропонували поліцейським однакові суми – по 15 тисяч гривень.

В ході патрулювання міста Прилуки поліцейські зупинили мопед за порушення правил дорожнього руху та без номерних знаків. Водійського посвідчення у мопедиста також не було. Під час спілкування з водієм поліцейські помітили в нього ознаки алкогольного сп'яніння, проте від огляду на стан сп'яніння чоловік категорично відмовився. Натомість він запропонував патрульним 15 000 гривень, аби не складали протокол.

Інше викриття п’яного водія відбулося також у Прилуках. Група реагування патрульної поліції прибула за викликом, аби приборкати любителя дрифту на міських вулицях. Прихильником небезпечного стилю водіння виявився 40-річний мешканець приміської громади на автівці марки «ВАЗ». При спілкуванні з поліцейськими він також виявляв явні ознаки алкогольного сп’яніння. І владнати проблему спробував ідентично: запропонував патрульним неправомірну вигоду, також у сумі 15 тисяч гривень.

Незаконні дії обох громадян поліцейські зафіксували за допомогою бодікамери.

За фактами кримінальних правопорушень слідчі поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури відкрили провадження за частиною 1 статті 369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 4 років позбавлення волі.

Відносно обох правопорушників поліцейські також склали адміністративні матеріали за фактами керування транспортом у стані алкогольного або іншого виду сп’яніння (ч. 1 статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Водій мопеда, крім того, відповість в адміністративному порядку ще й за:

- керування не зареєстрованим транспортним засобом (ч. 6 ст. 121 КУпАП);

- порушення вимог дорожніх знаків (ч. 1 ст. 122 КУпАП);

- керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом (ч. 2 ст. 126 КУпАП).

 

Відтак, за свої дії обидва чоловіки понесуть і адміністративну, і кримінальну

відповідальність.

https://legalaid.gov.ua/