back

10 червня 2024

 

Рак шкіри виникає в основному через вплив ультрафіолетового випромінювання сонця або штучних джерел, як солярії. А одним з основних ризиків виникнення меланоми - важкі сонячні опіки у дитинстві.

 

Щоб вберегти себе:

       не перебувайте на сонці з 11:00 до 16:00, коли воно світить найсильніше. Шукайте тінь, де це можливо, якщо не маєте змоги бути у прохолодному приміщенні в цей час;

       не користуйтеся соляріями;

       прикривайте відкриті ділянки тіла. Одяг має приховати ноги, руки та інші частини тіла, що можуть обгоріти. Подумайте про використання спеціально розробленого одягу для захисту від сонця. Перевірте на етикетці фактор захисту від ультрафіолету (UPF), що вказує на скільки тканина блокує сонячне світло. Чим вище UPF, тим краще;

      часто використовуйте  сонцезахисний крем SPF  широкого спектру дії. Наносьте його на відкриті ділянки тіла за 15–30 хвилин до виходу на вулицю. Не використовуйте сонцезахисні засоби, термін придатності  яких закінчився.

Захищайте дітей від сонця. Якщо ви на вулиці, подбайте аби малюк знаходився у тіні. Не давайте дітям потрапляти під прямі сонячні промені, особливо у спекотні години. До 6 місяці не рекомендується наносити сонцезахисний крем. Тому, для захисту від сонця можна використовувати одяг або тінь;

       надівайте сонцезахисні окуляри (із захистом від UVA і UVB променів) та капелюх із широкими полями, щоби прикрити обличчя, вуха та шию;

      деякі лікарські засоби (певні антибіотики, ретиноїди тощо) можуть спричиняти підвищену чутливість до сонця. Проконсультуйтеся із лікарем щодо таких побічних ефектів.

   Важливо пам’ятати, що опіків може зазнати будь-яка частина тіла – навіть мочки вух, губи, шкіра голови. Зазвичай, пошкодження шкіри з’являються протягом кількох годин після впливу УФ-променів.

Симптоми та ознаки сонячного опіку:

  • біль та почервоніння шкіри в ураженій ділянці;
  • шкіра гаряча на дотик;
  • набряк;
  • невеликі пухирі, наповнені рідиною, що можуть лопнути;
  • головний біль, лихоманка;
  • нудота та втома (у випадку сильного опіку);
  • очі, що болять та сльозяться.

 

Якщо ж опік таки стався, дотримуйтеся таких порад:

      Насамперед, перемістіть потерпілого у прохолодне місце без доступу прямих сонячних променів.

     Охолодіть опікові ділянки водою або прикладіть на 5-10 хвилин згорток  з льодом  чи інший холодний предмет.

      При наявності опіків великої площі, можна прийняти знеболювальні препарати  (Наприклад: Парацетамол, Ібупрофен, Німесулід). Пошкоджену від сонячного опіку шкіру можна обробити водорозчинними препаратами – це Тримістин, Пантестин, Мірамістин.

     Якщо є симптоми загального перегрівання – змочіть шкіру холодною водою, прикладіть на великі судини (шия, стегна, пахові складки) холодні компреси.

     При утворенні пухирів слід накласти пов’язки  зі стерильних перев’язувальних засобів з неспиртовими антисептиками (Бетадин, Хлоргексидин, Декасан , Октенісепт) та водорозчинними мазями. Поява пухирів та посилення болю можлива на 2-4 добу.

      Мастіть уражені ділянки жирними кремами, мазями, вітамінними зовнішніми препаратами, пінними засобами тільки з 5-6 доби після отримання УФ-опіків.

Обов’язково звертайтеся до лікаря, якщо:

  • через сонячний опік утворюються великі та/або множинні пухирів більш ніж 1 см в діаметрі;
  • пухирі виникають на обличчі, руках або статевих органах;
  • виникає сильний набряк у місці опіку;
  • є ознаки інфекції: біль, гній або червоні смуги біля відкритих пухирів тощо;
  • у вас немає покращень упродовж кількох днів.

Звертайтеся в екстрену медичну допомогу, якщо відчуваєте лихоманку, непритомність, зневоднення.

 

https://legalaid.gov.ua/