back

Якщо подати заяву до 1 липня, субсидію буде нараховано з початку неопалювального періоду

25 червня 2024

 

Більшості, але не всім, після завершення опалювального періоду автоматично нараховано субсидію на період з 1 травня по 30 вересня.

Для призначенням субсидії на неопалювальний період потрібно звернутися, якщо:

  • в опалювальному періоді субсидію не отримували;
  • орендуєте житлове приміщення та сплачуєте за нього житлово-комунальні послуги;
  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • у домогосподарстві фактично проживає менше осіб, ніж зареєстровано;
  • звертаєтесь за призначенням субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного палива;
  • станом на 24 лютого 2022 року проживали або досі проживаєте на тимчасово окупованій територій або території активних бойових дій та з початку повномасштабної агресії не зверталися за перепризначенням субсидії або пільги;
  • змінилися дані про майновий стан та / або склад домогосподарства.

Якщо за цих умов подати заяву до 1 липня – субсидію буде нараховано з початку неопалювального сезону – з 1 травня.

Якщо пізніше 1 липня – житлова субсидія призначається з місяця, у якому отримано заяву.

Для розрахунку розміру субсидії з початку неопалювального періоду враховується середньомісячний сукупний дохід домогосподарства за III та IV квартали попереднього календарного року, при цьому пенсійна виплата – за березень поточного року.

Житлові субсидії призначаються на підставі отриманої шляхом обміну інформації від організацій-надавачів послуг, зокрема, про забезпеченість громадян житлово-комунальними послугами за встановленими цінами, тарифами і розміром внесків / платежів на управління багатоквартирним будинком та комунальні послуги.

 Звертаємо увагу!

За відсутності підтверджуючого документу про те, що зареєстрована особа фактично не проживає за місцем своєї реєстрації (довідки з місця навчання або з місця роботи тощо), житлова субсидія призначається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Для отримання акта обстеження орган Пенсійного фонду України надсилає відповідний запит до виконавчих органів сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або військової адміністрації.

На період очікування акта розгляд заяви відкладається і питання призначення житлової субсидії продовжується після його надходження (протягом 30 днів з дня подання заяви).

Інформацію щодо очікування акта обстеження можна переглянути в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

 

Подати документи для нарахування субсидії (заяву та декларацію) можна одним із способів:

  • особисто – через сервісні центри Пенсійного фонду України, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради територіальних громад, ЦНАПи;
  • поштою – на адресу Головного управління Пенсійного фонду України;
  • онлайн – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України , мобільний застосунок “Пенсійний фонд” або через “Портал Дія”.

Нагадуємо!

Отримувачі житлової субсидії чи пільги на оплату житлово-комунальних послуг повинні повідомити орган Пенсійного фонду України про зміни у майновому стані та / або складі домогосподарства упродовж 30 календарних днів.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

 

https://legalaid.gov.ua/