back

Робота без бар’єрів:  розвиваємо навички, які цінують роботодавці

02 липня 2024

 

Щоб бути висококласним професіоналом, сьогодні недостатньо мати профільну освіту і відповідний досвід роботи. Сучасні роботодавці розраховують на те, що кандидат володітиме десятком різноманітних умінь та навичок, які є фундаментом для побудови успішної кар’єри. Нині популярний навіть жарт про те, що за «hard skills» («жорсткі навички», тобто спеціальні вузькопрофесійні) співробітників беруть на роботу, а за «soft skills» («м’які навички»), точніше, за їх відсутність, звільняють. Отже, щоб мати роботу без бар’єрів, треба постійно удосконалювати свої «м'які навички». Про це йдеться на тренінгах, які проводять фахівці служби зайнятості. Черговий такий захід відбувся для безробітних жінок у Ніжині на базі простору «Вільна».

Присутні ознайомились з поняттям «м’які навички» та розглянули, які з них сприяють працевлаштуванню, а саме: уміння вирішувати складні проблеми, обробляти інформацію, формулювати власну думку та приймати рішення, працювати в команді, швидко адаптуватися до змін. В умовах війни ключовими навичками для працівників є стресостійкість, відповідальність (гарантувати виконання своїх професійних обов’язків, не зважаючи на своє місцезнаходження, повітряні тривоги, формат роботи, власний емоційний стан), уважність (вміти концентруватися та не припускатися помилок у своїх професійних обов’язках; працювати, не відволікаючись на сторонні події чи інформацію), тактовність (незважаючи на постійну напругу і хвилювання, не просто дотримуватися правил поведінки, а й розуміти ситуацію, події та не допускати можливих конфліктів) тощо.

Дізнатися про свої «м'які навички» можна, пройшовши тестування на Платформі з профорієнтації та розвитку кар’єри на офіційному Інтернет-порталі Державної служби зайнятості, за посиланням https://profi.dcz.gov.ua/

Чернігівський обласний центр зайнятості

https://legalaid.gov.ua/