back

Сьогодні – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

11 квітня 2013

Сьогодні Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Це пам’ятна дата, що відзначається на честь події, яка мала місце 11 квітня 1945 року, коли в’язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.

Друга світова війна завершувалась у Європі перемогою над гітлерівською Німеччиною в 1945 році. Вона давала надію на порятунок сотням тисяч полонених - свідкам жахливих нелюдських знущань у німецьких концтаборах. Але в передчутті неминучої відповідальності перед людством німецьке командування прийняло злочинне рішення - тотальне винищення в'язнів концтаборів. У такій складній ситуації 11 квітня 1945 року в'язні Бухенвальда на чолі з інтернаціональним політичним центром підготували й підняли повстання. О третій годині ночі організатори повстання передали по радіо: "Вставайте, час настав"! Передові загони радянських і союзних військ, які визволяли місто, підтримали повсталих, і від неминучої смерті було врятовано майже сто тисяч полонених. 19 квітня на траурному мітингу колишні в'язні поклялися вести безжальну боротьбу з фашизмом. Пізніше, до 30 квітня, були звільнені також в'язні Заксенхаузена, Равенсбрюка, Дахау. Підраховано, що в Дахау, Бухенвальді, Освенцимі загинуло 12 млн людей із 30 країн світу. Серед загиблих було багато дітей. 1958 року в Бухенвальді було відкрито величний комплекс споруд, присвячений героям і жертвам нацизму, а дата повстання в Бухенвальді згодом і визначила дату Міжнародного дня визволення в'язнів фашистських концтаборів.

Історія жертв нацистських переслідувань - це жахи війни, страждання на чужині, боротьба в лавах антифашистського опору. Незважаючи на тяжкі випробування, ці сильні духом люди гідно пройшли свій тернистий шлях, зробили вагомий внесок у відбудову зруйнованої країни.

Протягом квітня в районі проходять заходи, які передбачають зустрічі керівників органів місцевого самоврядування та представників органів виконавчої влади з ветеранами війни , у тому числі особами, які мають особливі заслуги перед Вітчизною, жертвами нацистських переслідувань, в’язнями фашистських концтаборів надання колишнім жертвам нацистських переслідувань, в’язням фашистських концтаборів кваліфікованої первинної та спеціалізованої медичної допомоги. В закладах освіти та культури проходять уроки пам’яті, лекції, бесіди, тематичні виставки і конференцій, присвячені трагічним подіям та долям людей, які були насильно вивезені з території окупованої України на примусові роботи під час Великої Вітчизняної війни.

Наш святий обов'язок - зберегти пам'ять про мільйони безневинно загиблих у фашистських концтаборах, створити для колишніх в'язнів належні умови життя, забезпечити необхідні захист та підтримку, оточити теплом та увагою.

https://legalaid.gov.ua/