back

Завдання Президента України з реформування системи екстреної медичної допомоги у регіонах реалізуються

12 квітня 2013

«Основним питанням, яким ми займаємось зараз, є початок впровадження Національного проекту «Вчасна допомога» і реалізації розпорядження КМУ №203 про маршрутизацію викликів на номер 103. Це саме той механізм, який нам дасть можливість отримати виклик з будь-якого населеного пункту області до єдиної диспетчерської, яка далі спрямує його на реалізацію на території», - повідомив директор Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф МОЗ Володимир Юрченко 10 квітня 2013 року під час виступу на брифінгу з реалізації Закону про екстрену медичну допомогу у регіонах.

Утворення єдиних регіональних оперативно-диспетчерських служб та облаштування усіх автомобілів швидкої допомоги системами GPS дозволить мінімізувати час подачі «швидкої» на виклик та дасть можливість контролювати її маршрут. Ця система дозволить направити на виклик саме ту машину, яка знаходиться найближче до місця виклику.

Як зазначив Володимир Юрченко, на сьогодні можна констатувати: в усіх регіонах України центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф створено та зареєстровано, їхні штати затверджено. Також сесіями обласних рад ухвалено бюджети всім центрам на розвиток екстреної медичної допомоги на 2013 рік, закуплено медикаменти до кінця року, крім того, усі території забезпечили свої транспортні засоби – санітарні автомобілі – паливно-мастильними матеріалами. З початку року на базі відділення швидкої медичної допомоги Прилуцької центральної районної лікарні був створений Прилуцький відділ медицини катастроф, який є підрозділом обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. До складу Прилуцького відділу медицини катастроф ввійшли Линовицький, Малодівицький та Ладанський пункти, які були створені на базі відповідних відділень швидкої медичної допомоги. Доки триває процес утворення централізованої диспетчерської служби та скасування кордонів між районами Прилуцький відділ медицини катастроф надає цілодобову медичну допомогу хворим та постраждалим, які перебувають на території району.

На даний час в області створено 49 підрозділів швидкої медичної допомоги, протягом 2013 – 2014 року планується створення ще 26 пунктів базування бригад ШМД, що дасть можливість виконати нормативи прибуття бригад екстреної медичної допомоги протягом 20 хв.

https://legalaid.gov.ua/