back

Відзначення 130-річчя від дня народження видатного історика, філософа, публіциста, ідеолога українського консерватизму В’ячеслава Липинського

22 квітня 2013

В’ячеслав Липинський - один з найоригінальніших і, певно, один із найбільш контроверсійних українських мислителів ХХ ст. Доля його спадщини не була простою. Більш ніж десять останніх років свого життя він провів на еміграції. Тут же з’явилась його основна соціолого-політологічна праця “Листи до братів-хліборобів”, де він і виклав свої погляди на суспільство.

В Україні проведені заходи по вшануванню визначного українського історика, соціолога, філософа, публіциста та політичного діяча В’ячеслава Липинського з нагоди 130-річчя від дня його народження.

На виконання Плану заходів щодо відзначення в області 130-річчя з дня народження В’ячеслава Казимировича Липинського райдержадміністрацією в районі розроблені відповідні заходи, які проведені в навчальних закладах та закладах культури.

Вчителями історії, спільно з учнями 10-11-х класів, де за програмами МОН України вивчається період формування української державності, були підготовлені тематичні лекції, повідомлення про життя і діяльність видатного історика, політолога та громадського діяча В’ячеслава Липинського.

За участю учнів 10-11 класів Ладанської гімназії, Дідівської, Линовицької, Малодівицької, Лісовосорочинської, Товкачівської ЗОШ І-ІІІ ст.. в цих навчальних закладах відбулись засідання круглих столів на тему: «Ідеї державної незалежності В. Липинського».

Серед учнів 9-11 класів у Білорічицькій, Знам’янській, Івківській, Охіньківській, Сергіївській ЗОШ І-ІІІ ст. проведені конкурси рефератів «Український консерватизм. В. Липинський», «Українська монархія Липинського та «Самостійна Україна» Міхновського».

Між учнями 8-9 класів у Богданівській, Знам’янській, Малківській, Ряшківській ЗОШ І-ІІІ ст., Голубівській, Замістянській, Канівщинській, Подищанській ЗОШ І-ІІ ст. організовані конкурси творів, стінгазет «Ніхто нам не збудує державу», «Ідеологія українського державотворення та елементи трагізму в світогляді В’ячеслава Липинського».

В шкільних бібліотеках та бібліотеках централізованої бібліотечної системи району оформлені викладки літератури, періодичних видань, довідкової інформації «Великий патріот України», «Історичні постаті України: В’ячеслав Липинський».

https://legalaid.gov.ua/