back

Медична галузь на шляху реформування

18 травня 2013

Проведення реформування медичної галузі, а воно є абсолютно необхідним, відповідно до державної Програми економічних реформ на 20110-2014 роки «Заможне суспільство. Конкурентноспроможна економіка. Ефективна держава», спрямовано на доступність, якість і своєчасність надання медичних послуг громадянам. В цій системі найближчою до людей, більш ефективною (з точки зору профілактики і раннього виявлення) і менш затратною є первинна медична допомога через розвиток сімейної медицини. Досвід європейських країн свідчить, що саме на первинному рівні меддопомоги, яку надає сімейний лікар, починається і завершується лікування 80% пацієнтів.

На Чернігівщині вже працюють 128 закладів загальної практики-сімейної медицини, з них у сільській місцевості — 115. Збільшується кількість сімейних лікарів — не тільки за рахунок перепідготовки з дільничних терапевтів і педіатрів, а й за рахунок молодих спеціалістів. Всього в області працює 239 сімейних лікарів, з них 10 лікарів мають вищу кваліфікаційну категорію, 121 — І категорію.

В Прилуцькому районі працюють 13 лікарів загальної практики - сімейної медицини (3,4 на 10 тис. населення). Сімейні лікарі надають медичну допомогу 26939 жителям району, що складає 71,3 % від усього населення району.

Крім заходів з підвищення якості медичних послуг варто не забувати і про належний соціальний захист медичних працівників.

«Медична реформа передбачає створення мотивацій для медичних робітників, підняття рівня кваліфікації. В обов’язковому порядку ця програма буде виконуватися», — сказав Президент України Віктор Янукович під час спілкування з представниками ЗМІ у Запоріжжі 16 травня.

Раніше, під час відвідання «Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України» 4 квітня 2013 року, Глава держави наголосив, що українська медицина проходить непростий шлях реформування. «Ми будемо йти цим шляхом, але будемо йти разом з вами (мається на увазі медичними працівниками) і разом з людьми», — зазначив В.Янукович.

Підготовлено відділом інформаційної діяльності та комунікацій з

громадськістю райдержадміністрації за матеріалами офіційного сайту

Президента України, офіційного сайту облдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/