back

Бібліотеки району реалізують завдання Президента України щодо створення умов для доступу громадян до культурних послуг

21 травня 2013

21 травня відзначається Всесвітній день культурного розмаїття в ім’я діалогу та розвитку.

Одним із важливих складових цього розмаїття є бібліотечна система, яку . прийнято називати фундаментом людської культури, базою, на якій розвивається суспільство. Бібліотеки – це берегині документальної пам’яті всіх людей. Бібліотеки сприяють реалізації прав кожної людини на освіту, на користування досягненнями культури, на відпочинок, на отримання інформації. Вони сприяють розвитку науки, всього суспільства, кожної людини.

Саме на реалізації у регіонах завдань Президента України щодо створення умов для доступу громадян до культурних послуг, відродженні культурної інфраструктури села працюють заклади районної бібліотечної системи.

Бібліотеки на сучасному етапі є частиною національної інформаційної системи України, вони забезпечують доступ до знань та інформації для всіх громадян, беруть участь в економічному, соціальному й культурному розвитку своїх територій, підтримують етнічну, культурну, мовну і релігійну різноманітність, культурне самовизначення і самобутність. Завдяки своїй доступності бібліотеки мають стратегічну можливість удосконалювати якість і демократичні засади життя громадян, активізувати суспільне життя місцевих громад.

Сьогодні головна книгозбірня Прилуцького району - центральна районна бібліотека – не просто одна з найкращих бібліотек області. Вона є методичним центром з питань бібліотекознавства та бібліографії району, своєрідним акумулятором ідей, сучасних форм і методів бібліотечної справи. Бібліотечна система району об’єднує 42 бібліотеки, обслуговує понад 30,5 тисяч користувачів, серед яких значний відсоток дітей та юнацтва.

Бібліотека несе інформацію відповідно до принципів доступності, оперативності, інформативності і комфортності, як того вимагає державна інформаційна політика. А ще бібліотека популяризує краєзнавство, займається видавництвом, презентує нові видання, проводить масові заходи. І в цьому її значення , як важливого осередку культури, що забезпечує громадянам не лише доступ до культурної спадщини, а й несе суспільству відповідний розвиток.

https://legalaid.gov.ua/