back

Костомарівські вівторки

22 травня 2013

Цьогоріч Прилуцька Центральна районна бібліотека започаткувала проведення Костомарівських вівторків.

Ці дні вдячні нащадки присвячують видатному вченому, історику та археографу, фольклористу та етнографу, поету і просвітителю, професору Київського університету, члену-кореспонденту Петербурзької Академії наук, одному із засновників Кирило-Мефодіївського товариства Миколі Івановичу Костомарову.

Прилуччина – не лише чарівний край, де Микола Костомаров знайшов своє особисте щастя, а й місце, яке дало наснагу його творчості. Останні роки життя він провів у селі Дідівцях, поблизу Прилук. Цей період його творчості найбільш плодовитий. Тут він працював над монографіями «Руїна», «Мазепа», написав свою «Автобіографію», повість «Чернігівка», вивчав народні обряди, звичаї, збирав і працював над матеріалами з історії Прилуцького краю, зібрав тут цінну бібліотеку.

Саме на епістолярній спадщині видатного історика, яка на жаль досконало не вивчена та повністю не збережена, йшла мова 21 травня в стінах центральної районної книгозбірні. Тут за круглим столом, в камерній обстановці, присутні говорили про те, що служіння народові було головним змістом життя і праці Миколи Костомарова. Обмінялись учасники зустрічі інформацією про переписку вченого з Тарасом Шевченком, Миколою Чернишевським, Олександром Лазаревським, Аліною Крагельською, Катериною Юнге, редакцією «Європейського вісника».

А попервах спеціаліст відділу культури, туризму та релігій Прилуцької райдержадміністрації Ніна Яковенко згадала всіх, хто причетний до увічнення імені Миколи Костомарова на Прилуччині та відновлення Дідівської садиби: Галину Черкасову, Георгія Гайдая, Олексія Савона та інших.

Галина Горіла, бібліограф бібліотеки, розповіла про дідівський період життя Миколи Костомарова, наголосивши, що він був великою особистістю, разом же був дуже простим чоловіком зі своїми дивацтвами.

На зустрічі прозвучали ліричні вірші Світлани Коробової, прилуцької поетеси, присвячені пам’яті Миколи Костомарова.

https://legalaid.gov.ua/