back

ПОРЯДОК СПРАВЛЯННЯ ДЕРЖАВНОГО МИТА ЗА ВЧИНЕННЯ АКТІВ ЦИВІЛЬНОГО СТАНУ

23 травня 2013

Відповідно до п.1 статті 20 Закону України “Про державну реєстрацію актів цивільного стану” за державну реєстрацію актів цивільного стану та за повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану і свідоцтв, що видаються у зв'язку із зміною і поновленням актових записів цивільного стану, справляється державне мито у розмірі, визначеному законом.

Розглядаючи дане питання слід керуватися нормами Декрету "Про державне мито" від 1993 року (зі змінами та доповненнями) та Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита №811 від 07.07.2012 року, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 20.09.2012 за №1623/21935.. Державне мито справляється за ставками у розмірах частин неоподатковуваного мінімуму доходів громадян та в процентному відношенні до відповідної суми документа (суми позову, вартості відчужуваного майна тощо).

Державне мито сплачується до подання заяви чи вчинення дій, за які воно справляється, а у відповідних випадках - при видачі документів.

Державне мито сплачується готівкою, шляхом перерахувань. Відповідно до статті 6 Декрету "Про державне мито" державне мито сплачується за місцем розгляду та оформлення документів і зараховується до бюджетів місцевого самоврядування.

У всіх органах, які справляють державне мито, крім виконкомів сільських, селищних Рад, державне мито сплачується шляхом безготівкового розрахунку. Приймання установами державного мита від населення здійснюється з видачею відповідної квитанції.

У відділах державної реєстрації актів цивільного стану згідно з Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита за вчинення актів цивільного стану, а також за видачу громадянам повторних свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану і свідоцтв у зв'язку зі зміною, доповненням і поновленням записів актів цивільного стану державне мито сплачується до подання заяви в розмірах, встановлених пунктом 5 статті 3 Декрету "Про державне мито".

За повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану у разі, якщо вони загублені, пошкоджені чи втрачені державне мито сплачується в розмірі, встановленому підпунктом "е" пункту 5 статті 3 Декрету " Про державне мито" (це становить 0 грн. 51 коп.).

Також сплачується державне мито при подачі заяви громадян про державну реєстрацію шлюбу розмірі 0,05 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян встановленому підпунктом "а" пункту 5 статті 3 Декрету "Про державне мито" (це становить 0 грн. 85 коп.). Примітка. За вказаними ставками мито справляється також і виконкомами сільських, селищних Рад, на які покладена державна реєстрація актів цивільного стану.

За державну реєстрації розірвання шлюбу за взаємною згодою подружжя, яке не має неповнолітніх дітей сплачується в розмірі 0,5 неоподаткованого мінімуму доходів громадян, встановленому підпунктом "б" пункту 5 статті 3 Декрету " Про державне мито" (і це становить 8 грн. 50 коп.)

Відповідно до Інструкції за державну реєстрацію зміни імені (крім зміни при державній реєстрації шлюбу) мито в розмірі, встановленому підпунктом "в" пункту 5 статті 3 Декрету "Про державне мито" (це становить 5 грн. 10 коп.), справляється із заявника, який подав про це заяву. За державну реєстрацію зміни імені членів однієї сім'ї державне мито справляється з кожного члена сім'ї, на якого проводиться окремий запис. Коли реєструється один акт про одночасну зміну як прізвища, так і власного імені, мито справляється за цей акт.

За державну реєстрацію повторної зміни імені, не пов'язаних з державною реєстрацією шлюбу, державне мито сплачується в розмірі, встановленому підпунктом "г" пункту 5 статті 3 Декрету "Про державне мито" (це становить 51 грн. 00 коп.).

За видачу свідоцтва у зв'язку із зміною, доповненням, випр

авленням і поновленням актових записів цивільного стану сплачується в розмірі, встановленому підпунктом “д” і становить 0 грн. 34 коп.)

Сплачене державне мито підлягає поверненню частково або повністю у випадках, передбачених ст.8 Декрету. Повернення державного мита у національній валюті здійснюється органом Казначейства, на рахунок якого зараховано цей платіж, за заявою платника. Повернення державного мита здійснюється на підставі заяви платника, поданої ним протягом року з дня зарахування державного мита до бюджету, до відповідного органу, що контролює справляння надходжень державного мита.

https://legalaid.gov.ua/